Praktisch

Sparen voor je kind? 8x handige adviezen

Judith1021 x bekeken

Veel ouders sparen voor hun kind. Ze hebben bijvoorbeeld een spaarrekening voor hun kind of ze zetten geld opzij op een beleggingsrekening. Maar hoe kun je dat nu het beste doen: sparen voor je kind?

1. Ook kleine beetjes sparen loont

Misschien is jouw grootste struikelblok dat je bang bent dat je niet genoeg geld hebt om te sparen voor je kind. Dan moet je nog eens goed naar een financiën kijken. Want er is vrijwel altijd ruimte om te sparen. Kijk bijvoorbeeld eens naar deze berekening:

Je kind is nu 2 jaar oud. Je spaart door tot zijn 18e jaar, dus je hebt nog 16 jaar te gaan. Als je elke maand 20 euro opzij zet voor je kind, heb je dus:

16 jaar x 12 maanden x 20 euro = 3840 euro.

En hoewel dat misschien wat weinig lijkt, is het voor een achttienjarige bijvoorbeeld genoeg om een jaar studiekosten te betalen. Of om een groot deel van het rijbewijs te financieren. Hoeveel jij gaat sparen voor je kind hangt gewoon af van jouw financiële situatie: ook kleine beetjes zijn prima.

2. Stel je doelbedrag realistisch

Gebruik je een spaarrekening voor je kind? Stel dan voor jezelf een doelbedrag. Je wilt bijvoorbeeld €5000 op de rekening hebben als je kind 18 jaar wordt. Bereken dan welk bedrag je per maand moet storten om dat bedrag te halen. Wees hierin realistisch: je moet het bedrag wel kunnen missen. Het heeft weinig zin om jezelf nu allerlei dingen te ontzeggen om te sparen voor je kind. Maar heb je er financieel de ruimte voor, stel je doel dan ook wat hoger.

3. Hoe ga je sparen?

Er zijn verschillende manieren om te sparen. Dit zijn de bekendste methoden met hun voor- en nadelen:

  • Zelf sparen op je eigen spaarrekening. Je kunt het geld in geval van nood altijd weer terugnemen. Het nadeel is dat sparen op deze manier voor veel mensen moeilijk is, omdat ze geneigd zijn dat geld toch te gebruiken voor andere doelen in plaats van het te sparen.
  • Sparen op een kinderspaarrekening. In dit geval staat het geld meestal vast tot je kind 16 of 18 jaar is. Je kunt de leeftijd bij sommige banken zelf kiezen. Het geld staat echt vast en is dus niet zomaar van de rekening te halen.
  • Beleggen. Je stort dan het geld op een beleggingsrekening. Je kunt de rekening laten beheren door een beleggingsmaatschappij of je belegt het zelf. Beleggen op korte termijn is zelden zinvol, maar beleggen over een lange periode kan wel wat opleveren. Houd er rekening mee dat je het geld kunt verliezen.

4. Wat vertel je je kind?

Sparen voor kinderen kan een risico met zich meebrengen. Als je het van tevoren vertelt aan je kind, kan het kind erop gaan vertrouwen dat jij zorgt voor genoeg geld. Je kind kan dan onverantwoordelijk worden als het gaat om geldzaken. Het kan dus verstandig zijn om de spaarrekening verborgen te houden voor je kind. Dan kun je als je kind meerderjarig wordt altijd nog beslissen of het een verstandige gift is. Natuurlijk leer je je kind bij het opgroeien hoe hij op een gezonde manier met geld kan omgaan.

5. Wel of niet sparen voor je kind?

Er zijn heel wat mensen die vinden dat je niet moet sparen voor je kind. Je kind moet zelfredzaam zijn en niet afhankelijk zijn van geld van de ouders. Anderzijds wordt het leven steeds duurder, zeker voor studenten. Een steuntje in de rug is dus altijd handig om te hebben. Het is aan jezelf om te kiezen wat je belangrijk vindt.

6. Voorwaarden stellen aan het sparen

Relatief veel ouders sparen door voorwaarden te stellen aan het sparen. Ze stellen bijvoorbeeld dat het kind alleen het geld krijgt op het moment dat aan een voorwaarde is voldaan. Een bekende is: je krijgt geld voor je rijbewijs, op voorwaarde dat je op je 18e nog niet rookt. Ben je gaan roken, dan krijg je het geld niet. Dit kán voor kinderen een stimulans zijn om bepaald gedag te laten zien. Het kan echter ook problemen geven, en wel op twee manieren:

  • Een kind kan de voorwaarde alleen voldoen om het geld te krijgen. Als de buit binnen is, veranderd hij zijn gedrag.
  • Als je kind niet aan de voorwaarde voldoet, moet je daar wel consequent in zijn. Heb je vastgesteld dat je kind niet voldoet aan jouw gestelde voorwaarde? Dan kun je kiezen voor het instellen van een nieuwe voorwaarde of je besteedt het geld aan iets anders.

7. Op meerdere manieren tegelijk sparen

De meeste ouders kiezen één methode om geld te sparen voor hun kind. Toch is het vaak verstandiger om het geld te spreiden. Zo voorkom je de risico’s die met sparen gepaard gaan. Verdeel het geld bijvoorbeeld over je eigen spaarrekening (op te nemen in geval van nood), een kinderspaarrekening (vaststaand tot een bepaalde leeftijd) en een beleggingsrekening (meer kans op winst). Zo spreid je de risico’s en is de kans het grootst dat je eindigt met een mooi gespaard bedrag voor je kind.

8. Laat het los

Je hebt gespaard voor je kind. Nu is het tijd om dat geld aan hem/haar te geven. Op dat moment komt voor jou de belangrijkste stap: LAAT HET LOS! Veel ouders willen zich graag bemoeien met de manier waarop hun kind met dit geld omgaat. Dat is echter niet de bedoeling. Het geld is nu van je kind en hij kan er in principe mee doen wat hij wil. Laat er geen familievete door ontstaan als hij besluit het geld te verbrassen of in jouw ogen te misbruiken. Het is niet meer van jou en je hebt er niets meer over te zeggen als je kind meerderjarig is.

Sparen voor kinderen is best ingewikkeld. Je moet je afvragen of je het wilt, hoe je het wilt aanpakken en welke regels je hanteert. Hoe jij gaat sparen voor je kind? Dat is volledig afhankelijk van je eigen wensen, je spaardoel en je voorkeuren.

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

Reageer