Baby´sZwanger en mama

Te vroeg geboren baby: dit is wat er gebeurt

Judith1364 x bekeken

Voor veel zwangere vrouwen is het een grote angst: wat als mijn baby te vroeg wordt geboren? Gelukkig is er in Nederland heel goede zorg voor te vroeg geboren baby’s. Plus dat het behoorlijk zeldzaam is, want verreweg de meeste bevallingen zijn gewoon rond de uitgerekende datum.

Wanneer is een baby te vroeg geboren?

Een baby die voor de uitgerekende datum ter wereld komt, is niet perse te vroeg geboren. Dat geldt pas wanneer hij vóór de 37e week geboren wordt. Na deze ‘grens’ kunnen de meeste kindjes heel goed zelfstandig overleven zonder medisch ingrijpen. Kindjes die geboren worden vóór de 37 weken zijn meestal nog niet klaar voor de buitenwereld. De longen zijn nog niet goed gerijpt en vaak kunnen ze ook niet goed zelfstandig drinken. Deze baby’s zijn te vroeg geboren.

Wanneer bevallen voor de 37 weken?

Soms is dat gewoon niet te voorkomen, bijvoorbeeld als de gezondheid van de moeder of het kind ernstig gevaar loopt. Pre-eclampsie (loslaten van de placenta) kan bijvoorbeeld een situatie zijn waarbij de moeder per direct een keizersnede krijgt. Het kindje krijgt dan onvoldoende voedingsstoffen en voor zowel moeder als baby is deze situatie levensbedreigend.

Kan het voorkomen worden, dan zal men altijd proberen een vroeggeboorte uit te stellen tot na de 37e zwangerschapsweek. Stel je voor dat je weeën met 32 weken op gang komen, dan bel je meteen de gynaecoloog. Je krijgt dan een weeënremmer. Hopelijk zorgt die dat het moment van bevallen nog kan worden uitgesteld.

Bevallen van een te vroeg geboren baby: wat kun je verwachten?

Bij een normale bevalling kun je meestal bij je baby blijven. Na de geboorte krijg je de baby meteen bij je. Jullie kunnen rustig aan elkaar wennen en met elkaar kennismaken. Dat is bij een te vroeg geboren baby geen optie. Deze wordt per direct meegenomen door een specialist naar een andere afdeling. Daar kijkt de specialist de baby na en krijgt hij indien nodig medicatie. Daarna gaat de baby lekker warm in de couveuse.

De couveuse is een bedje met glazen wanden. Daardoor kan de temperatuur erbinnen lekker hoog worden gehouden. Je baby heeft het lekker warm en hij hoeft dus niet onnodig energie te verspillen om zichzelf warm te houden. Verder kan de baby gemakkelijk aan een infuus worden gelegd of kan hij sondevoeding krijgen. Te vroeg geboren baby’s hoeven niet altijd in de couveuse. Er wordt altijd gekeken naar de individuele baby en hoe hij het doet.

Overlevingskansen van premature baby’s

De overlevingskansen van premature baby’s waren vroeger eigenlijk heel slecht. Zonder de juiste medische hulp kwamen veel kleine kindjes te overlijden. Gelukkig is dat ondertussen sterk veranderd.

Wat zijn belangrijke punten?

  • Een baby die te vroeg geboren wordt, kan zelf iets mankeren. Zo worden bijvoorbeeld baby’s met het syndroom van Down vaker te vroeg geboren. Dergelijke zieke kindjes hebben dan ook minder kans om de vroeggeboorte te overleven.
  • Vanaf week 24 beginnen de longen te rijpen. Ook komt het maag-darmstelsel tot ontwikkeling. Beiden zijn heel erg belangrijk voor het overleven van de baby. Vóór de 24e week zijn de overlevingskansen nihil. Hoe langer de zwangerschap daarna duurt, hoe beter de kansen worden omdat het kindje beter ontwikkeld is.
  • Vanaf de 33e week maakt een kindje kans om het buiten de couveuse te overleven. Dan moet het kindje echter wel sterk zijn en geboren zijn onder de juiste omstandigheden. In veel gevallen is de couveuse wel nodig om het kindje voldoende warmte en rust te gunnen om verder te groeien en zich te ontwikkelen.

De overlevingskansen van te vroeg geboren baby’s zijn tegenwoordig behoorlijk goed. Met de tijd worden de kansen steeds beter omdat er meer hulpmiddelen beschikbaar komen. Dit zijn de huidige cijfers als het gaat om de overlevingskans voor premature baby’s, die geboren werden op een bepaalde zwangerschapstermijn:

  • 24 weken: 40%
  • 25 weken: 55%
  • 26 weken: 71,5%
  • 27 weken: 90%
  • 28 weken: 95%

De kansen hangen uiteraard af van de gesteldheid van de baby en van de moeder. Ook is er vanuit gegaan dat de bevallingen plaatsvonden in het ziekenhuis, waar dus goede medische hulp voorhanden was. Gebeurt een dergelijke geboorte thuis, dan zijn de overlevingskansen praktisch nul. Vanaf de 28 weken zwangerschap verbeteren de kansen nog steeds, al gaat dat met minder grote sprongen. Tot de kansen vanaf 33 weken zwangerschap even goed zijn als die van baby’s die niet te vroeg geboren zijn.

Vroeggeboorte verwerken

Veel mensen vinden dat je blij moet zijn als je een gezond kindje hebt. En natuurlijk ben je dat ook. Maar toch moet een vroeggeboorte niet onderschat worden. Er verandert heel snel heel veel. Je had de bevalling nog niet verwacht. Misschien was je nog niet eens klaar met de babykamer inrichten. Bovendien krijg je ook niet de droombevalling waar je een beetje op rekende. Je kindje is meteen gebonden aan het ziekenhuis. Allerlei apparaten houden hem in leven, terwijl jij niets kunt doen om te helpen. Je hebt ook niet een normale kraamperiode met gezellige kraamvisite.

Dat zijn belangrijke stressfactoren! Het is dan ook belangrijk dat dit allemaal een plekje krijgt. Terwijl je in de medische mallemolen zit heb je er waarschijnlijk geen tijd voor. Maar in de meeste gevallen is het verstandig om later therapie te volgen om dit te verwerken.

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

Reageer