PraktischKidsKinderen

Tegelijk jarig? Zo los je dat op!

Judith2617 x bekeken

Niemand kan precies voorspellen op welke datum een baby geboren wordt. Slechts 4% van de baby’s wordt op de uitgerekende datum geboren. En ja, dan kan het dus voorkomen dat jouw baby wordt geboren op de verjaardag van een familielid. Of dat de baby van een familielid, bijvoorbeeld een neefje of nichtje, wordt geboren op jouw verjaardag. De een vindt dat fantastisch, de ander is zwaar teleurgesteld. Tegelijk jarig? Zo los je dat op!

Wat is er leuk aan tegelijk jarig zijn?

Tegelijk jarig zijn kan heel erg leuk zijn. Stel je voor dat jouw kindje is geboren op de verjaardag van jouw moeder. Kunnen kleinkind en oma de verjaardag samen vieren! Vooral kleine kinderen vinden het fantastisch en zijn er apetrots op. Bovendien kun je mooi de visite tegelijk uitnodigen voor beide verjaardagen en hoeft dus niet de hele familie dubbel heen en weer te reizen. Voor neefjes en nichtjes geldt dit meestal in wat mindere mate. Hierbij speelt vooral de afstand een rol: hoe close zijn de families en wonen ze dicht bij elkaar? Het kan leuk zijn om het samen te vieren, maar dat geldt niet altijd. Bij broertjes / zusjes die tegelijk jarig zijn hangt het vooral af van de leeftijd en het karakter van de kinderen of ze dit leuk vinden of niet.

Wat is er niet leuk aan?

Sommige kinderen, vooral als ze jonger zijn, kunnen het gevoel hebben dat er ‘concurrentie’ is als het gaat om aandacht en cadeaus. Dit is bij broertjes en zusjes soms sterker aanwezig dan je denkt, dus is het zeker iets om rekening mee te houden. Het geldt eigenlijk alleen voor kinderen die tegelijk jarig zijn, ongeacht of ze van dezelfde leeftijd zijn of niet. Als een volwassene (oom, tante, opa of oma) tegelijk met het kind jarig is levert dat meestal geen problemen op. Dat komt omdat kinderen zichzelf niet vergelijken met volwassenen. Ze zullen ook niet zo snel jaloers worden op cadeaus, want wat zou een 10-jarige moeten met een bos bloemen? Bij sommige kleine kinderen is rivaliteit tijdens een verjaardag duidelijk te merken, bij andere komt het pas later. Uiteraard zijn er ook kinderen die altijd samen hun verjaardag vieren zonder problemen. En… verrassend genoeg is het zowel bij ‘gewone’ broertjes en zusjes als bij tweelingen even vaak wel of niet een probleem!

Hoe los je dat op?

Zoals gezegd is tegelijk verjaren met een volwassene meestal geen probleem. Tenslotte maken volwassenen zich meestal veel minder druk over hun eigen verjaardag. En zelfs wanneer er sprake is van een jubileum, zal een jarig kind automatisch veel aandacht krijgen. Bij twee kinderen die tegelijk jarig zijn kan het een groter probleem zijn. Zo kun je daarmee omgaan:

  • Apart vieren. Soms is het een optie om de verjaardagen apart te vieren. Dit kan handig zijn als de kinderen elkaar zien als concurrentie, maar is lastig als het gaat om kinderen binnen hetzelfde gezin.
  • Beide kinderen hetzelfde. Als kinderen even oud worden, kun je overwegen ze hetzelfde voor hun verjaardag te geven. Dat maakt het makkelijker voor de kinderen omdat ze dan in elk geval niet jaloers hoeven te zijn op de cadeautjes van de ander.
  • Evenveel aandacht. Natuurlijk is het belangrijk dat beide kinderen evenveel aandacht krijgen. Men heeft vaak de neiging om de jongste jarige de meeste aandacht te geven, maar dat is niet fair tegenover het oudere kind.
  • Praat erover met de kinderen. Vaak kun je het probleem al vrij eenvoudig oplossen door goed te praten met beide kinderen. Geef hen de ruimte om uit te leggen wat ze vervelend vinden en kijk of je daar een oplossing voor kunt vinden.

Meestal vinden kinderen het prima om op dezelfde dag jarig te zijn, maar het is niet altijd leuk. Zeker niet als de verjaardag altijd samen wordt gevierd terwijl de kinderen verschillende dingen leuk vinden. Dit zie je vaak bij tweelingen die heel verschillende karakters hebben. Het kan een oplossing zijn om bepaalde zaken van elkaar te scheiden. Door de bovenstaande tips te gebruiken kom je waarschijnlijk een heel eind om de problemen op te lossen. Zo hebben jullie toch leuke verjaardagen!

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

Reageer