Praktisch

Tijd voor jezelf als je moeder bent

Judith1809 x bekeken

Als moeder wil je ook weleens wat tijd voor jezelf. Maar hoe doe je dat als je kinderen elke minuut van de dag jouw aandacht vragen? Als jouw enige ‘rustige’ momentje is als je op de wc zit (meestal met een huilend kind aan de andere kant van de deur), hoe krijg je dan meer tijd voor jezelf? Een van de dingen die je nooit meer doet als je een kind hebt is een hele dag lekker ontspannen. Terwijl dat juist zo lekker is om te doen als je mama bent!

Moeder is toe aan ontspanning
Moeder via shutterstock.com

Leer je kinderen spelen

We denken altijd dat we het beste voor kinderen zorgen door ze heel veel aandacht te geven. En dat klopt, want kinderen groeien gezonder op als ze voldoende aandacht krijgen. Maar wist je dat het ook teveel kan zijn? Je moet je kinderen rustig zelf de wereld laten ontdekken. Dat gebeurt al vanaf dat ze een baby zijn: laat ze rustig speeltjes ontdekken of in hun eentje in de box liggen. Worden kinderen wat groter, dan kunnen ze ook prima af en toe alleen spelen. Als je kinderen dit niet leert, wordt het later moeilijker voor hen om alleen te zijn en zelfstandig keuzes te maken. Dat betekent niet dat je je kinderen moet verwaarlozen, maar wel dat ze best af en toe een uurtje zelf kunnen spelen zonder dat jij je ermee komt bemoeien.

Laat je kinderen ‘dingen doen’

Laat je kinderen zelfstandig dingen ondernemen. Zo kun je bijvoorbeeld stimuleren dat ze een bepaalde sport gaan doen. Kleine kinderen kun je allerlei spelletjes laten doen met elkaar, bijvoorbeeld bij een peuteropvang of peuterschool. Wat grotere kinderen kunnen prima gaan sporten. Wanneer je een sport kiest die in de buurt is, hoef je je kind niet eens te halen en brengen. Het geeft jou telkens een uurtje (of langer) rust terwijl je kind ook nog eens genoeg lichaamsbeweging krijgt.

Gun je kinderen genoeg slaap

Vooral ouders van jonge kinderen roepen dat ze nooit rustig tijd hebben voor iets. Dat komt omdat kleine kinderen relatief veel tijd van je vragen: luiers verschonen, voeden, leren lopen en praten… En steeds vaker hoor je dat kleine kindjes overdag nauwelijks meer slapen. Ongeveer 5 op de 10 moeders geeft aan dat hun kind al vanaf de leeftijd van 3 maanden nauwelijks meer slaapt overdag en ook nachts nog weleens wakker wordt. Inderdaad heeft het ene kind minder slaaptijd nodig dan het andere kind, maar alle kinderen hebben overdag én nachts genoeg slaap nodig! En dat betekend: consequent je kind dutjes laten doen overdag (of in ieder geval in het bedje leggen) en het nachts niet te gezellig maken als je kindje wakker wordt.

Ga er eens een dagje tussenuit

Zelfs als je kinderen braaf zelf spelen of dutjes doen, heb je vaak weinig tijd voor jezelf. Je bent dan vaak nog teveel bezig met rondrennen, je huishouden doen en hopen dat alles er weer een beetje fatsoenlijk uitziet. Daarom is een dagje weg ook weleens lekker. Voel je niet te schuldig als je bijvoorbeeld elke maand even een dagje je kinderen bij de oppas brengt. Ga lekker naar de sauna, ga eens lekker shoppen of bezoek een massagesalon: alles om eens even lekker te ontspannen zonder je kinderen erbij. Ben je weer helemaal opgeladen, dan ga je automatisch ook weer wat relaxter met je kinderen om.

Tijd voor jezelf is als moeder belangrijk. Dat kan van kleine dingen zoals een ontspannend bad of een rustig uurtje tot er lekker een dagje tussenuit gaan. Zorg vooral dat je geniet van het leven en dat je relaxt en ontspannen kunt zijn. Dat is niet alleen prettig voor jezelf, maar ook voor je kinderen. Zij zullen het zeker merken als mama een goed humeur heeft!

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

Reageer