Praktisch

Tips voor het aanschaffen van een goede gezinsauto

Judith1549 x bekeken

Als je kinderen krijgt, worden je eisen aan een auto ook anders. Dat merk je meteen bij je eerste kind. Je let ineens op andere zaken. Je gaat op zoek naar een echte gezinsauto. Daarbij hoef je niet meteen te denken aan een enorm groot bakbeest! Ook een kleine auto kan prima fungeren als gezinsauto. Hij moet dan natuurlijk wel aan een aantal wensen en eisen voldoen. Ben jij op zoek naar een goede gezinsauto? Dan helpen deze tips je daarbij.

1. Neem een model met vier of vijf deuren

Zodra je een kindje hebt (en waarschijnlijk daarvoor ook wel), dan weet je dat een driedeurs auto echt niet praktisch is. Je kunt namelijk je kindje nauwelijks op een fatsoenlijke manier in de auto zetten als je dat via het voorportier moet doen. Kies dus een model met vier of vijf deuren, zodat je makkelijk bij de achterbank kunt.

2. Ga je voor tweedehands of nieuw?

Als je voor een nieuwe auto gaat, is het goed om te weten dat kinderen soms per ongeluk schade veroorzaken. Denk je dat jij extreme beschermingsdrang gaat krijgen als je een gloednieuwe auto koopt? Bij een tweedehands auto vind je dat meestal wat minder erg. Het is maar net wat jij belangrijk vindt. Uiteraard is het kostenplaatje hierbij ook belangrijk. Heb je budget voor een splinternieuwe auto?

3. Test of een kinderzitje past

Kinderzitjes zijn zo gemaakt dat ze altijd op de achterbank passen. Maar… niet elk automodel heeft gordels die lang genoeg zijn! Er zijn auto’s die gewoon echt niet handig zijn omdat ze een heel korte gordel hebben of op een andere manier het stoeltje niet makkelijk te plaatsen is. Test dit altijd en kijk welke stoeltjes in de auto passen!

4. Hoe werkt…

Als je een gezinsauto koopt, moet je weten hoe bepaalde zaken werken. Zo is het praktisch als je weet hoe je de airbag uitzet (die mag nooit aanstaan als er kleine kindjes zitten). Ook zoek je meteen uit hoe het kinderslot werkt. Bij kleine kinderen kies je geen auto waarbij de kinderen zelf de raampjes elektrisch kunnen openen op de achterbank.

5. Brandstof en gebruik

Sommige mensen gaan minder rijden als ze kinderen krijgen. Anderen maken juist heel wat meer kilometers. Maak voordat je gaat zoeken een berekening voor verschillende brandstoffen. Misschien blijkt dat jij voordeliger uit bent met een diesel, op elektrisch of op LPG. Vergeet niet om in de berekening de wegenbelasting mee te nemen, want die is afhankelijk van de brandstof die je gebruikt.

6. Handige opties

Natuurlijk zijn er ook opties die je niet perse nodig hebt, maar die wel handig zijn. Zo is cruise control heel prettig als je lange afstanden rijdt. Een ingebouwde navigatie kan ook handig zijn, want die raak je tenminste nooit kwijt. Er zijn auto’s met ingebouwde dvd-speler op de achterbank voor de kinderen. Ook hier ben je helemaal vrij in.

7. De verplichte verzekering

Oké, je hebt een goede gezinsauto gevonden. Deze moet natuurlijk verzekerd worden, dat is verplicht. De meeste mensen met een wat oudere auto gaan voor een gewone WA verzekering. Heb je echter gekozen voor een relatief nieuwe auto, dan kan een WA+ autoverzekering of Allrisk verstandiger zijn. Schade aan je eigen auto wordt dan ook al gedekt.

8. Extra verzekeringsopties

Als je gaat rijden met kinderen, is het verstandig om even te kijken naar extra verzekeringsopties. Het belangrijkst is een schadeverzekering voor inzittenden. Dan ben je niet alleen zelf verzekerd, maar ook je hele gezin. Bekijk deze en alle andere verzekeringsopties bij de Centraal Beheer Autoverzekering en zoek uit wat past bij jouw situatie.
Een nieuwe gezinsauto aanschaffen is helemaal niet zo moeilijk. Je moet gewoon letten op een paar extra dingen. Naast de gewone zaken (rijdt hij goed, is er geen achterstallig onderhoud), let je op wat andere dingen. Vooral de veiligheid krijgt nu een hogere prioriteit. Tenslotte wil je zowel jezelf als je kinderen zo veilig mogelijk door het verkeer heen krijgen. Met een goede gezinsauto kom je veilig, snel en comfortabel van A naar B. In de auto zorg je altijd voor een EHBO-setje en voldoende veiligheidskleding. Dan ben je overal op voorbereid!

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

Reageer