FunKidsPraktischVeiligheid

Tips: je kind laten helpen in de keuken

Judith1889 x bekeken

Uit onderzoek blijkt dat kinderen die betrokken worden bij het huishouden vaak later ook beter zijn in huishoudelijke taken. En kleine kinderen willen papa of mama doorgaans heel graag helpen. Maar vooral in de keuken is het vaak gewoon niet zo heel handig om kleine kindjes te laten helpen. Hoe doe je dat op een handige manier?

Helpen bij de afwas

Wil jouw kind je helpen bij de afwas? Dat kan over het algemeen al van heel jonge leeftijd. Deze tips maken het een stuk makkelijker (en veiliger):

  • Te klein? Gebruik een veilig krukje of een stoel om stevig op te staan.
  • Haal bij kleine kinderen scherpe messen, scharen en dergelijke gevaarlijke items er tussenuit.
  • Is jouw kind er nog niet zo goed in? Spoel dan zelf even voor. Op die manier komen de spullen toch schoon in de kast.
  • Laat je kind alleen werken boven het aanrecht. Wil hij helpen met afdrogen, dan geef je hem geen breekbare spullen.
  • Haal zware pannen en grote bakken weg als die nog te zwaar/onhandig zijn voor je kind.

Helpen bij koken

Het is natuurlijk duidelijk dat je een kind niet in de buurt laat van hete pannen. Maar hoe kun je je kind wel laten helpen bij koken?

  • Zet je kind aan tafel of bij de gootsteen op veilige afstand van de kookplaat.
  • Laat je kind kleine dingen doen, bijvoorbeeld groenten snijden of wassen.
  • Je kunt het kind wel mee laten kijken met wat je in de pannen doet, maar laat hem nooit te dicht bij de warmtebron komen!
  • Verzin extra hand- en spandiensten. Misschien kan je kind koekjesdeeg kneden of iets anders doen terwijl jij kookt. Zolang hij maar het gevoel heeft dat hij je helpt is het al prima.

Andere klusjes in de keuken

Kinderen kunnen al heel jong gaan helpen met allerlei klusjes in de keuken. Zo kunnen ze bijvoorbeeld helpen bij het uitruimen van de vaatwasser, als het gaat om spullen die in de lage kastjes moeten. Je kind kan ook al snel helpen bij het tafel dekken. Zo krijgt je kind het gevoel echt iets nuttigs te doen en papa of mama te helpen. Ondertussen kun jij je bezighouden met de dingen waar jouw kind nog niet klaar voor is. Met name kinderen van 2-4 jaar oud helpen graag papa en mama spontaan met klusjes. Hoe ouder je kind wordt, hoe minder dat doorgaans voorkomt. Geniet er dus maar van als jouw kind je graag wil helpen in de keuken!

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

Reageer