Praktisch

Tips voor het kopen van de beste (!) stofzuiger

Mamasopinternet1778 x bekeken
stofzuigermama

Stofzuigers zijn een noodzakelijk kwaad. Eigenlijk vind niemand het leuk om één of twee keer per week de vloer te zuigen. Ten eerste kost het tijd en energie en ten tweede is een dag later de boel weer vuil. Toch is het belangrijk om regelmatig het stof je huis uit te zuigen. Teveel stof kan namelijk schadelijk zijn voor de gezondheid. Helemaal als je last hebt van bijvoorbeeld astma of bronchitis. En omdat je dus toch moet stofzuigen is het natuurlijk handig als je ook gelijk een goede koopt. Liefst de beste natuurlijk. Daarbij is het soms lastig kiezen. Stofzuigers zijn er namelijk in alle soorten en maten. Maar welke is nu voor jou het beste? Stofzuiger-verkoper geeft tips.

Juiste afweging maken

Bij het kiezen van de juiste stofzuiger is het vooral belangrijk om een goede afweging te maken tussen onder meer de prijs, zuigkracht, gebruiksvriendelijkheid, lengte van de kabel, lengte van de slang en het soort filter. Verder kun je ook kijken naar gewicht en afmetingen. Iedereen heeft daarbij weer andere belangen. Daarnaast heb je de keuze tussen verschillende modellen stofzuigers. De meest gebruikte is de slede stofzuiger, maar je kunt ook gaan voor een ketelstofzuiger, een kruimeldief, een steelstofzuiger, een nat/droogzuiger of zelfs een robotzuiger. Ook heb je stofzuigers zonder zak of juist met zak. Keuze genoeg dus, we zullen er enkele nader bespreken zodat jij de beste keuze maakt.

Gemiddelde stofzuiger

Het voordeel van de slede stofzuiger is vooral dat hij in alles gemiddeld is. Een slede stofzuiger is gemiddeld duur, heeft een gemiddeld zuigvermogen, een gemiddeld lang snoer en variërende kwaliteit filters. De ideale oplossing dus voor een gemiddeld huis(houden), waarbij er wel regelmatig gezogen moet worden, maar niet overdreven veel. Het nadeel van een slede stofzuiger is dat hij ook middelmatig gebruiksvriendelijk is. Iedereen die regelmatig stofzuigt met een slede stofzuiger komt er vanzelf achter dat sommige modellen in de war raken met het snoer, dat ze soms omrollen en dat ze niet altijd even makkelijk zijn om mee te slepen.

Ketelstofzuiger

Als alternatief kun je ook kiezen voor de ketelstofzuiger. Dit is een model dat niet ligt, zoals de slede, maar juist overeind staat. De ketel waar het stof in terechtkomt, beslaat het grootste gedeelte van de stofzuiger. Ketel stofzuigers worden vooral veel gebruikt in bijvoorbeeld scholen, ziekenhuizen en door schoonmaakbedrijven. Dat is niet voor niets. De wat betere modellen hebben een grote zuigkracht. In de grote ketel kun je bovendien veel vuil kwijt voordat je de ketel moet legen. Daarnaast zijn ze vaak een stuk zwaarder waardoor ze niet makkelijk omvallen. Het nadeel is dat ze voor in huis niet altijd even praktisch zijn door hun grotere gewicht en omvang.

Nat en droog zuigen

Veel ketel stofzuigers hebben ook de mogelijkheid om nat te drogen. Dit betekent dat je hem bijvoorbeeld kunt gebruiken in de badkamer als de douche is overgelopen. Om de natzuiger dan weer om te bouwen tot een normale droogzuiger, moet je simpelweg de zak er weer in doen. Juist deze functie maakt een ketelstofzuiger tot een handig model dat breed gebruikt kan worden. Bij het kopen van een nat/droogzuiger is het erg belangrijk om eerst even te testen hoe makkelijk je de stofzuiger kan omzetten. Niet alle modellen zijn namelijk even gebruiksvriendelijk.

Een steelstofzuiger

Nog een ander model is de steelstofzuiger. Dit is een model waarbij er helemaal geen grote zak of ketel is. Hij bestaat uit een handvat, met daarin ook gelijk de opvangbak- of zak. Een steelstofzuiger is niet heel handig voor grote huizen, maar zeker wel voor kleinere appartementen of woningen. Omdat hij heel compact is kun je hem heel makkelijk gebruiken in volle kamers en is manoeuvreren stukken makkelijker. Daarnaast kun je beter de hoeken, gaten en kieren bereiken. Het nadeel is natuurlijk dat de opvangcapaciteit stukken lager is.

Lui stofzuigen

Voor alle “luie” mensen is er sinds een tijdje de robotstofzuiger. Deze is juist wel heel handig voor grote(re) huizen en gebouwen. De robotstofzuiger kun je meestal programmeren waarna hij zelf automatisch al het stof in een kamer opzuigt. Op die manier heb je dubbel voordeel. Je hoeft én niet zelf te stofzuigen én de kamer is altijd stofvrij. Een heel handige oplossing voor mensen met allergieën die niet goed tegen stof kunnen. Natuurlijk heeft de robotstofzuiger ook een bekend nadeel. Hij kan namelijk niet zelfstandig over drempels heen rijden of trappen h2. Wil je hem gebruiken voor meerdere vertrekken, dan moet je er dus continue aan denken om hem te verplaatsen.

Andere aandachtspunten

Naast de keuze voor het model stofzuiger zijn ook nog enkele andere punten van belang. Zo is er de keuze uit een stofzuiger zonder zak of juist met zak. Bij een model zonder zak bespaar je natuurlijk op stofzuigerzakken, maar moet je wel regelmatig de opvangbak schoonmaken. Dit is overigens wel een stuk hygiënischer dan het gebruik van een stofzuigerzak. Hierdoor voorkom je namelijk vieze geurtjes. Ook het vermogen is natuurlijk belangrijk. Dit kun je makkelijk aflezen aan het wattage van een stofzuiger. Dit staat als het goed is standaard vermeld. Hoe hoger het wattage, des te krachtiger de stofzuiger. Toch heeft een hoog vermogen ook een nadeel. Het geluid wordt meestal harder naarmate het vermogen stijgt.

Filter

Één vaak vergeten onderdeel van een stofzuiger is het stoffilter. Dit is waarschijnlijk omdat veel mensen eigenlijk niet goed beseffen hoe een stofzuiger werkt. Een stofzuiger zuigt namelijk lucht naar binnen en blaast deze aan de achterkant weer naar buiten. Het stof dat met de lucht naar binnen wordt gezogen wordt er halverwege uitgefilterd en blijft dan achter in de zak of bak. Het filter is dus eigenlijk het belangrijkste onderdeel van de stofzuiger. Hoe beter namelijk het filter is, des te meer stof er uit de lucht wordt gehaald. Bij veel goedkope modellen is het filter niet altijd even goed. Dit houdt praktisch in dat veel kleine stofdeeltjes er aan de achterkant van de stofzuiger gewoon weer uitkomen. Op die manier krijg je jouw kamer natuurlijk nooit stofvrij.

H.E.P.A.

Daarnaast is dit ook een risico voor mensen met astma of bronchitis. Speciaal hiervoor zijn er aangepaste filters op de markt. Bijvoorbeeld het H.E.P.A. filter. Dat staat voor High Efficiency Particulate Air. Dit filter is veel effectiever in het opvangen van kleine stofdeeltjes. Het zijn bovendien juist de kleine deeltjes waar je lichaam het meeste last van heeft. De grotere deeltjes worden namelijk tegengehouden door je lichaam. Uiteindelijk zijn het de kleine, minuscule stofdeeltjes die jouw longen weten te bereiken en daar schade kunnen toebrengen. Een goede en dure stofzuiger is dus niet altijd het beste, let vooral goed op het (beste) filter.

Merken

Bij het kopen van een stofzuiger moet je dus op veel letten. Behalve de modellen, het vermogen en het filter speelt ook het merk nog een belangrijke rol. Sommigen merken, zoals bijvoorbeeld een Miele stofzuiger of een Dyson stofzuiger, staan er om bekend dat ze hoogwaardige producten leveren die lang mee gaan. Wel ligt de prijs van deze merken een stuk hoger dan bijvoorbeeld Tristar of Clatronic. Om een juiste inschatting te krijgen van de vermogens van een bepaald model is het zeker aan te raden om online op zoek te gaan naar recensies. Bovendien kun je zo ook gelijk de prijzen optimaal vergelijken en vind je zonder meer de beste stofzuiger.

mm
Mamasopinternet.nl is het moederblog met leuke shoptips, handige DIY en regelmatig winacties.

Reageer