Tips om een tweedehands auto te kopen
Maar weinig mensen in Nederland kopen een nieuwe auto. Niet zo gek, want je betaalt er meestal een flink bedrag voor. De waarde van de auto daalt al meteen na aankoop: zodra je de garage uit rijdt en het label ‘nieuw’ er vanaf is, wordt de auto tweedehands. Alleen mensen met voldoende vermogen kopen een gloednieuwe auto – verreweg de meesten gaan voor tweedehands. Zeker als je kinderen hebt is dit een verstandige keuze. Helaas is er veel sprake van oplichting of misleiding in de autohandel. Dus hoe kun je nou een goede tweedehands auto kopen?
Tip 1: zoek een auto op proef
Een enkel proefritje van 5 kilometer geeft totaal geen beeld van de auto. Het is dus beter om een tweedehands auto op proef te kiezen. Bynco is bijvoorbeeld een partij waarbij je 14 dagen lang de auto mag uitproberen. Bevalt hij niet, dan kun je de koop ontbinden en krijg je je geld teruggestort.
Tip 2: kijk naar de garantietermijn
Veel dealers hanteren een garantietermijn bij de verkoop van een auto. Check goed hoe lang deze termijn duurt. Het is belangrijk dat je een ruime termijn hebt (minimaal 3 maanden) zodat je tijdig aan de bel kunt trekken als er onverhoopt toch problemen zijn.
Tip 3: de APK
Zoek een auto die vrij recent is goedgekeurd voor de APK. Hierbij weet je zeker dat de auto tenminste voldoet aan de richtlijnen. Vraag ook een verslag van de APK, inclusief de op- en aanmerkingen. Bij de meeste garages krijgt een auto bij keuring ook aandachtspunten mee die voor de volgende keuring belangrijk zijn.
Tip 4: laat de auto zelf nakijken
Wanneer je een auto koopt van een particulier (en soms ook van een dealer) weet je niet zeker of de auto wel helemaal in orde is. Spreek af dat je de auto zelf laat checken bij een garage van jouw keuze op jouw kosten. Laat dit als ontbindende voorwaarde opnemen in een contract. Het kost wat geld, maar zo weet je absoluut zeker dat hij goed is. En is hij niet goed, dan heeft het je tenminste ook niet al teveel geld gekost.
Tip 5: weet de inruilwaarde
Veel garages claimen dat je extra geld krijgt op je inruil. Helaas klopt dit meestal niet. De garage schat bijvoorbeeld expres de waarde van je auto laag in. Bij voorkeur laat je je eigen auto nakijken en de waarde inschatten voordat je op zoek gaat naar een nieuwe auto. Zo weet je de inruilwaarde al van tevoren.
Tip 6: een goed gevoel
Wanneer je een tweedehands auto gaat kopen, moet je goed rekening houden met je gevoel. Ziet de garage er slecht onderhouden uit? Lijkt de persoon die de auto verkoopt wel betrouwbaar? En, als er meer auto’s zijn, hoe zien die eruit? Vaak merk je al snel of het klopt of niet.
Tip 7: dit is maar een ‘klein’ probleempje
Geen enkele auto is perfect. Je zult echter ontdekken dat verkopers die volledig eerlijk lijken te zijn, vaak iets te verbergen hebben. Let vooral op bij de woorden: ‘dit is maar een kleinigheidje’ of ‘dat is goedkoop op te lossen’. Een aantal kleine probleempjes wijst vaak op een groot onderliggend probleem waar de verkoper het liever niet over heeft.
Deze 7 praktische tips zullen je helpen om snel te ontdekken of je je nieuwe auto en de verkoper kunt vertrouwen. Het is de weg naar een goede tweedehands auto die je weer heel wat kilometertjes verder zal brengen. Ben jij toe aan een nieuwe auto? Dan weet je nu hoe het (niet) moet!
Naast Bynco biedt ook Auto.nl de mogelijkheid om je auto online te kopen met een uitgebreide proefrit en een jaar BOVAG garantie.
Naast dat ik het belangrijk vind dat de auto recentelijk apk gekeurd is, merk ik ook dat het het makkelijkst is om een auto in de buurt van waar je woont te kopen. Zo kan je altijd weer terug voor onderhoud wanneer dit nodig is. De garage kent de auto immers en het geeft een vertrouwd gevoel vind ik zelf.
Goede tips, hier heb ik echt wat aan! Vooral tip 7 is erg herkenbaar. Een aantal kleine problemen kunnen snel en groot probleem worden. Ik neem dan ook altijd iemand mee die meer verstand van auto’s heeft wanneer ik er een koop.
Het is inderdaad verstandig om een auto te kopen die recent APK gekeurd is. Ook kijk ik bij mijn aankoop altijd even na welke onderhoudsbeurten de auto de afgelopen jaren heeft gehad. Zo krijg je een goed beeld van de huidige staat van de auto en welke defecten deze heeft gehad in het verleden.