Tuin

Tips voor een kindvriendelijke tuin

Judith4705 x bekeken

Wanneer mensen zowel kinderen als een tuin hebben, zie je vaak de keus tussen twee uitersten. Er zijn mensen die de tuin keurig netjes inrichten en hun kinderen alleen in de speeltuin of op straat laten spelen. Anderzijds zijn er veel gezinnen waarbij de tuin volledig is betegeld of nauwelijks wordt onderhouden, want ‘de kinderen beschadigen hem toch weer’. En inderdaad, kinderen en nette borders lijken elkaar uit te sluiten. Toch kun jij best zelf genieten van een mooie tuin, terwijl hij toch kindvriendelijk is. Daarom stellen wij de vraag: hoe creëer je een kindvriendelijke tuin?

Vermijd teveel tegels

Tegels zijn heel handig en praktisch, zeker voor tuinpaden. Toch is een geheel betegelde tuin als je een gezin hebt een erg slecht idee. Zodra je kind valt, zal het zich immers bezeren. Daarom kun je beter kiezen voor het beperken van de tegels en kun je bijvoorbeeld een speelhoek maken van rubberen tegels. Ook een grasveld is ideaal voor een kindvriendelijke tuin: het blijft er netjes uitzien, terwijl de kinderen er toch heerlijk op kunnen spelen.

Kindvriendelijke tuin afgebakend -
www.cmd-ks.bis

Ruimte om te spelen

Wil je een nette tuin, dan moet er ruimte zijn om te spelen. In een grote tuin is er genoeg ruimte om allerlei kindvriendelijke tuin ideeën te gaan uitvoeren. Een afgebakend gedeelte bijvoorbeeld, waar speeltoestellen staan en waar de kinderen lekker kunnen rennen en vliegen. Dan kun je de tuin kindvriendelijk maken en heb je nog steeds ruimte voor nette borders en mooie planten.

Kleine tuin kindvriendelijk maken

In een kleine tuin, is het kindvriendelijk maken soms wat lastiger. Toch kun je ook hier allerlei goede kindvriendelijke tuin ideeën op loslaten. Zo kun je al veel bereiken met een hoek van rubberen tegels en een zandbakje. Verder kun je ook onderscheid maken in je tuin door bijvoorbeeld met afsluitband borders te maken, zodat je je kind(eren) kunt uitleggen dat ze hier niet in mogen spelen.

Kindvriendelijke tuin met speelhoek
www.homecaprice.com

Geduld is een schone zaak

Kinderen tot een jaar of 4 begrijpen nog niet goed wat ze wel en niet kunnen doen in de tuin. Daarna hebben ze -als het goed is- wel geleerd om bepaalde dingen niet te doen, zoals plantjes uit de grond trekken. De eerste paar jaren zul je dus, als je nette borders of mooie planten wilt, goed moeten oppassen wat je kinderen aan het doen zijn. Veel kindvriendelijke tuin ideeën zijn erop gebaseerd dat de kinderen als ze nog klein zijn niet alleen buiten komen en dat de ouder(s) dus zorgen dat de nette tuin gespaard blijft.

Vernieuwen

Af en toe zal het gebeuren dat je kind in het nette gedeelte van de tuin een foutje maakt. Met de fiets de border in, per ongeluk over een plant gestruikeld of wat plantjes uitgetrokken bijvoorbeeld. Ook als je een kleine tuin kindvriendelijk maakt, dien je hiermee rekening te houden. Daarom zul je je tuin regelmatig moeten vernieuwen. Vuistregel hiervoor is dat je elk kwartaal de hele tuin bekijkt en uitzoekt of er dingen moeten worden aangepast en of je nieuwe beplanting nodig hebt. Zolang je de tuin netjes bijhoudt en regelmatig beschadigingen vernieuwd, kun je gewoon genieten van een mooie tuin.

Kindvriendelijke tuin
www.garrettslandscapes.co.uk

Je bent nog jong

Leg je erbij neer dat je tuin zo nu en dan gehavend wordt door je kind(eren). Of je nu een grote of een kleine tuin kindvriendelijk inricht: je kinderen zullen af en toe iets beschadigen, net zoals in huis gebeurt. Bedenk op momenten van gespannen zenuwen dat je nog jong bent. Later, als je kinderen groot zijn geworden en het huis uit gaan, zal er niemand nog je tuin slopen. Dan zul je dit misschien zelfs gaan missen!

De ideale kindvriendelijke tuin

Wil je graag je tuin kindvriendelijk maken, dan is het altijd verstandig te bedenken wat je wilt. Zorg voor een goede, zo ruim mogelijke speelruimte voor de kinderen, die veilig is ingericht met bijvoorbeeld rubberen tegels of gras. Baken vervolgens dit speelgedeelte duidelijk af van het gedeelte dat je netjes wilt houden, zodat je ook voor je kinderen de regels duidelijk kunt maken. Als laatste zorg je ervoor dat je alleen dingen in de tuin zet, die vervangbaar zijn. Geen peperduur kunstwerk, geen bijzondere chique tropische planten en geen nette, strakke heggen die al 20 jaar hebben moeten groeien om zo mooi te worden dus! Wel kun je tuin gerust opsieren met kindvriendelijke tuinverlichting, waardoor je een nóg mooiere en gezelligere sfeer krijgt in de tuin.

Heb jij nog andere kindvriendelijke tuin ideeën? Laat het ons weten!

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

Reageer