Traphek kiezen: waar moet je op letten?
Traphekjes zijn er in allerlei varianten. En allemaal voldoen ze aan de Europese normen, dus zijn ze veilig. Natuurlijk zijn er uitzonderingen, waarbij er ineens een terugroepactie is omdat een kind toch door een hekje heen is gevallen. Maar door de bank genomen zijn traphekjes allemaal veilig en goedgekeurd. Dus maakt het dan nog verschil welk traphekje je koopt? Jazeker! Het ene hekje is een stuk praktischer dan het andere – en het ene is ook veiliger dan het andere.
Bevestiging van het traphek
Er zijn in principe twee soorten bevestiging voor een traphek: je kunt gaan voor een traphek dat vastgeschroefd moet worden of voor een klemhek. In het eerste geval weet je 100% zeker dat je traphek stevig vastzit en niet van zijn plek zal komen. Maar bij een klemhek moet je heel goed de instructies volgen om zeker te weten dat het hek niet loskomt bij herhaaldelijk trekken en duwen. Behalve dit verschil tussen een schroefhek en een klemhek, is er nog een verschil: een schroefhek kan helemaal open, een klemhek niet. Het hek wordt vastgeklemd met een stang of lat, die daardoor altijd blijft zitten. Ook als het hekje open is, is er een soort ‘drempeltje’ net boven de grond. Veel mensen vinden dit hinderlijk en zelfs gevaarlijk, want je kunt er gemakkelijk over struikelen. De meeste mensen gebruiken alleen een klemhek als een schroefhek geen optie is.
De werking van het traphek
Er zijn verscheidene systemen voor het openen van een traphekje. Het simpelste systeem werkt door een schuifje dat het hekje omlaag houdt. Als je het hekje wilt openen schuif je het schuifje opzij en kun je het hekje optillen en opendraaien. Een kindje kan dit systeem echter wel ‘kraken’ als het een beetje slim is. Kindjes van anderhalf jaar oud kunnen het traphekje openen als ze zien hoe het werkt. Een ander systeem is het principe van gelijke druk. Er is een handvat en een knop op de bovenrand van het hekje. Een volwassene kan met een hand gemakkelijk beide tegelijk indrukken en zo het hekje openen. Een kind kan dat echter niet, want het is vrijwel onmogelijk om op beide punten druk te zetten met kleine handjes. Zodoende werkt dit hekje langer en is het iets veiliger. Er zijn ook traphekjes die werken met een automatische vergrendeling.
Klaphekjes, harmonica’s en rolhekjes
De soorten traphekjes zijn globaal in drieën te verdelen. De gewone standaardhekjes zijn klaphekjes. Ze werken als een soort laag deurtje. Deze zijn op de meeste plekken toe te passen en erg praktisch. Heb je weinig ruimte, dan ga je voor een harmonica- of rolhekje. Deze hekjes schuiven opzij. De harmonica klapt zich in, het rolhekje rolt zichzelf op. Het rolhekje heeft als extra voordeel dat het ook gebruikt kan worden als beide bevestigingspunten niet precies tegenover elkaar zitten. Het harmonica-hekje is meestal van plastic gemaakt, een rolhekje is altijd van stevig doek met aluminium bevestigingen. Beide opties zijn handig als je weinig ruimte hebt. Ook zijn ze natuurlijk wat minder opvallend en vooral het rolhek wordt veel toegepast in moderne en minimalistische inrichtingen.
Er zijn heel veel mogelijkheden, waarbij je de keus hebt uit verscheidene soorten hekjes met verschillende bevestigingsmechanismen. Globaal gezien verloopt de keus voor een traphekje in drie stappen. Eerst bekijk je de situatie in je huis en ga je na hoe je het hekje wil bevestigen. Daarna bekijk je het sluitingsmechanisme van je voorkeur. De een heeft liever een simpel (goedkoper) mechanisme, de ander gaat voor de wat duurdere variant die een kind langer tegenhoudt. Als laatste ga je na welk soort hekje je zoekt: een klaphekje, harmonica of rolhekje. Op deze manier kom je uiteindelijk uit bij het traphekje dat het best bij jou past. De prijzen variëren sterk: het goedkoopste klaphekje kost rond de €20,-, terwijl duurdere varianten kunnen oplopen tot boven de €200,-. Het beschikbare budget weegt dus zeker ook mee in de keus voor een goed traphekje.