PraktischTuin

Tuin zomerklaar maken: 6 tips

Judith1125 x bekeken

De tuin zomerklaar maken is een jaarlijks terugkerende klus. Afhankelijk van hoe je tuin er nu uitziet kan een veel werk zijn, of in een wip klaar. Hoe maak jij je tuin zo snel en gemakkelijk mogelijk klaar voor de zomer?

1. Gazon zomerklaar maken

Je gazon zomerklaar maken is een belangrijke stap bij het zomerklaar maken van de tuin. Als je je gazon in het voorjaar goed hebt voorbereid, hoef je het in de zomer alleen nog maar te maaien. Maar heb je in het voorjaar weinig gedaan, dan is het belangrijk dat je het gazon nu zomerklaar gaat maken. Dat doe je door het gazon eerst grondig te verticuteren.

Daarmee haal je mos uit het gazon en komt er frisse lucht in het gras. Na het verticuteren laat je het gazon ongeveer een week rusten en daarna strooi je er mest en/of kalk op. Kalk dient om de grond minder zuur te maken en dat werkt tegen bepaalde soorten onkruid en mos. Mest zorgt dat het gras sneller gaat groeien en mooier groen blijft tijdens warme en droge periodes. Bemest je gras niet als het erg warm is, maar doe dat op een koele dag.

2. Vernieuw dode planten

Aan het begin van de zomer zullen bepaalde planten afgestorven zijn. Er zijn diverse eenjarige planten die vroeg bloeien, maar ook vroeg afsterven. En in bloempotten overleven ook lang niet alle planten de koude winter en het natte voorjaar. Snijd of knip dode planten af of graaf ze uit. Vervang ze indien nodig voor wat mooie planten. Een handige tip: kies voor planten die lang bloeien en die het liefst nu wel in de knop staan, maar nog niet helemaal bloeien. Dan heb je er het langst plezier van.

3. Maak je terras schoon

Je terras moet regelmatig schoongemaakt worden. In het voorjaar verwijder je mos, in de zomer haal je regelmatig het onkruid weg dat tussen de tegels groeit. Wil je dat gemakkelijk doen, dan gebruik je een terrasreiniger of een onkruidbrander. Je kunt het ook met de hand doen, bijvoorbeeld met een speciale onkruidborstel van roestvrijstaal of met een krabber. Je terras schoonhouden nadat je het onkruid hebt verwijderd kan met kokend water, waardoor de wortels van de plantjes afsterven.

4. Schoffelen

In de tuin begint ook het onkruid de kop op te steken. Vooral na een regenbui kan het onkruid explosief groeien. Hoe mooi het weer ook is om te relaxen: neem even de tijd om het onkruid weg te schoffelen. Doe je dat niet, dan is de kans groot dat het onkruid in een paar dagen tijd ineens flink bovenkomt. Schoffel elke 1-2 weken de tuin door, zodat het onkruid geen kans krijgt.

5. Snoeien

Tijd om de struiken hun eerste snoeibeurt te geven. Begin van de zomer snoei je voor het eerst je haagplanten. Dat doe je het liefst met licht bewolkt weer, maar niet tijdens regen en ook niet als de zon er vol op staat. Heesters kunnen in het vroege voorjaar meestal teruggesnoeid worden, terwijl andere struiken begin van de zomer gesnoeid kunnen worden. Kersenboompjes en amandelboompjes snoei je bijvoorbeeld na de bloei, dus ergens in Mei of April.

6. Sproeien

Je tuin besproeien is een klus die de hele zomer terug blijft komen. Je kunt deze regels hanteren:

  • Sproei of giet pas als het langer dan 3 dagen achter elkaar droog weer is en de temperatuur boven de 15 graden.
  • Gebruik bij voorkeur natuurlijk water: water uit sloot of vijver, of water uit een regenton.
  • Sproei niet als er een sproeiverbod geldt, behalve als je water uit je eigen regenton kunt gebruiken.

Je tuin zomerklaar maken is misschien niet je favoriete klusje. Het helpt je echter wel om je tuin op een gemakkelijke manier in shape te houden gedurende het zomerseizoen. Door een goede voorbereiding aan het begin van het seizoen, heb je tijdens de zomer minder werk en ziet je tuin er toch mooi uit.

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

Reageer