Kinderen

Twee keer waterpokken: kan dat?

Judith8311 x bekeken

Heeft jouw kind waterpokken gehad? Dan roept iedereen altijd dat je het geen tweede keer kunt krijgen. In principe zou jouw kind er dus niet nog een keer ziek van kunnen worden. Maar… hoe zit dat nou echt? En waarom zijn er dan toch kinderen die wel waterpokken voor de tweede keer krijgen?

Waterpokken…

Waterpokken is een van de meest voorkomende kinderziektes. Het kan wel vervelend zijn, maar er is geen behandeling nodig. Als een kind het krijgt, kan hij eerst een poosje hangerig worden. Daarna komt er (lichte) koorts, die meestal vrij snel weer verdwijnt. Sommige kinderen krijgen wat heftigere koorts. Tegelijk met de koorts of er vlak na, verschijnen er vlekjes. Het zijn kleine rode plekjes met blaasjes, die na een tijdje indrogen. Ze kunnen sterk jeuken.

…en antistoffen

Het lichaam maakt meteen antistoffen aan tegen de waterpokken. Het zijn sterke antistoffen, die de ziekte meteen beperken. Als je eenmaal waterpokken hebt gehad, blijven de antistoffen in je lichaam. Ze zijn zelfs meetbaar via bloedonderzoek, nog jaren nadat je de waterpokken hebt gehad. Als je de waterpokken zelf hebt gehad, is de kans klein dat je later anderen besmet. Het enige wat wel kan gebeuren, is dat je gordelroos krijgt als je opnieuw in aanraking komt met waterpokken. Dat gebeurt meestal alleen als je een slechte weerstand hebt. Ook gordelroos kun je maar één keer krijgen, daarna zijn ook daar antistoffen tegen gemaakt.

Kan een kind twee keer waterpokken krijgen?

Kort gezegd: ja. Dit geldt vooral voor kinderen die de waterpokken kregen toen ze jonger dan één jaar waren. Op die jonge leeftijd worden er minder goede antistoffen aangemaakt. Zeker als je kindje het ook nog eens in een milde versie kreeg. Dan kan het best zijn dat je kind het later nog een keer krijgt. Twee keer waterpokken is dus niet eens een heel vreemd verschijnsel. Vaak is de tweede keer dat je kind waterpokken krijgt wat heftiger dan de eerste keer. Natuurlijk moet je bedenken dat een ziekte zich niet veel aantrekt van een leeftijdsgrens. Er zijn ook kinderen die het de eerste keer kregen met 15 maanden en die later toch nog een keer ziek werden. Terwijl andere kinderen het kregen met 9 maanden en het daarna nooit meer krijgen. Dit is ook afhankelijk van de weerstand van je kindje en van de mate waarin hij het kreeg. Hoe lichter de eerste keer verliep, hoe groter de kans op herhaling.

Twee keer waterpokken is niet heel vreemd. Het is ook niet zo erg. Hoewel het een best vervelende ziekte is, is het zelden ernstig. Daarbij komt dat het meestal beter is om de ziekte op jonge leeftijd te krijgen. Hoe ouder je bent als je het voor het eerst krijgt, hoe erger de ziekte meestal is. In Nederland krijgt 85% van de mensen waterpokken voor de 10e verjaardag, en in totaal krijgt 95% van de bevolking weleens waterpokken. Al met al is het dus maar beter om het achter de rug te hebben.

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

Reageer