FunBuitenlandPraktischReizen

Vanaf welke leeftijd kan mijn kind leren skiën?

Judith2249 x bekeken

Skiën is een geliefde wintersport. Veel gezinnen gaan naar Duitsland of Oostenrijk in de voorjaarsvakantie om te gaan skiën. Het is ook hartstikke leuk om te doen! Maar hoe zit dat eigenlijk met kleine kinderen? Vanaf wanneer zijn kinderen in staat om te skiën? En vanaf welke leeftijd kan een kind op ski-les?

Fysiek kunnen skiën

Het eerste dat belangrijk is: je kind moet er lichamelijk aan toe zijn om te skiën. Dat betekent dat je kind sterk genoeg moet zijn. Skiën is een behoorlijk belastende sport en het is niet eenvoudig. De meeste kinderen kunnen pas echt bochten maken op een blauwe piste als ze 5-6 jaar oud zijn. Als ze jonger zijn kunnen ze meestal alleen glijden op de ski’s, maar kunnen ze niet zelf sturen of remmen. Het is belangrijk dat je kind al best veel kracht in de benen heeft. Dat is per kind verschillend. Dit zijn handige tips:

  • Kan je kind nog maar pas lopen? Dan is skiën echt nog geen goed idee want de benen hebben nog niet genoeg kracht. Een vuistregel is dat op de ski’s staan pas kan ongeveer 1 jaar nadat het kind goed heeft leren lopen.
  • Vanaf ongeveer 3 jaar kunnen kinderen vrij stabiel op de ski’s staan. Dat betekent echter alleen dat ze kunnen glijden en vallen. Ze kunnen nog niet zelfstandig bochten maken en remmen.
  • Vanaf ongeveer 5 jaar kunnen kinderen zelfstandig leren skiën. Zijn ze er echt aan toe, dan leren ze dat ook vrij snel.

Vanaf welke leeftijd ski-les?

Ski-lessen worden doorgaans gegeven aan kinderen vanaf vijf jaar. Tegenwoordig zie je echter dat ouders hun kinderen zo snel mogelijk op de ski’s willen hebben. Het gevolg is dat er ook skischolen zijn waar kinderen vanaf 2 of 3 jaar al les kunnen krijgen. Dit heeft echter voor het leren skiën nog geen enkele zin, want de kinderen zijn er fysiek niet toe in staat. Het kan wel helpen om wat ervaring op te doen. Maar uiteindelijk blijkt dat het weinig uitmaakt of een kind al vanaf 2 jaar wat lessen heeft gehad of niet: rond het vijfde jaar leren kinderen pas ‘echt’ skiën.

Het gaat om plezier

Het belangrijkst bij de ski-lessen is het hebben van plezier. Je ziet vaak dat kinderen die een beetje bang zijn of niet willen, ook niet leren skiën. Ze zijn er dan niet klaar voor. En het komt ook voor dat kinderen die gepusht worden door de ouders het skiën nooit echt leuk gaan vinden. Daarom is het verstandiger om te wachten tot je kind zelf aangeeft graag te willen skiën. Vanaf dat moment kun je het kind op de ski’s zetten en kijken hoe het gaat. Het hebben van plezier is echt de sleutel voor kinderen om te leren skiën. Voor het krijgen van ski-lessen moet je kind ook langere tijd mee durven met een leraar zonder papa en mama bij zich, dus ook dat speelt mee.

De trend om kinderen steeds jonger te leren skiën is op zich niet zo erg. Maar het is belangrijk dat je je realiseert dat veel kinderen er nog niet klaar voor zijn als ze jonger zijn dan 5 jaar. Ze hebben gewoon de kracht nog niet en misschien durven ze ook niet goed. Het is dus verstandig om te wachten tot je kind er echt klaar voor is en er zin in heeft. Dat is trouwens ook een stuk prettiger voor de skileraar!

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

Reageer