KidsPraktisch

Veilig op de fiets

Rosalie1645 x bekeken

Je houdt als ouder je hart vast voor het moment dat je kind zich fietsend door het verkeer begeeft. Zeker jonge kinderen zien niet alle gevaren die je als ouder allemaal ziet. Aangezien kinderen dus minder opletten dan we graag zouden willen, moeten we ervoor zorgen dat andere verkeersdeelnemers onze kinderen beter in de gaten hebben.

Het begin
Het is een spannend moment, als de zijwieltjes van de fiets worden gehaald. Voortaan gaat je kind zelfstandig op de fiets. Vader of moeder die rennend nog één hand aan de bagagedrager van de kinderfiets houden om net dat ene beetje extra stabiliteit te geven. Het zal niet meteen de eerste keer helemaal goed gaan, maar het moment van zelfstandigheid is onvermijdelijk: je kind fietst!

Veiligheid
Het verkeer is alleen maar drukker geworden. Verschillende verkeersdeelnemers spoeden zich in verschillende verkeersstromen van hun vertrekpunt naar hun bestemming. Kinderen zijn kleiner en rijden op kleinere fietsen en zijn daardoor een minder opvallende verschijning in het verkeer. Je wil de risico’s graag zo veel mogelijk verkleinen en de eventuele gevolgen van een val zo klein mogelijk maken.

Maatregelen
Je kunt verschillende maatregelen nemen. Om er een paar te noemen:

  • Voorkom hoofdletsel bij een valpartij: laat je kind fietsen met een speciale fietshelm. Je ziet deze steeds vaker bij jong en oud.
  • Met knie- en elleboogbeschermers voorkom je ook letsel bij een val.
  • Zorg dat de fiets van je kind in orde is en voldoet aan alle veiligheidsvoorschriften.
  • Zorg ervoor dat je fietsende kind goed opvalt. Een fietsvlag in een felle kleur zorgt ervoor dat andere verkeersdeelnemers je kind beter in de gaten hebben.
  • Neem met je kind verkeersregels door en wijs je kind op de gevaarlijkere punten op de gebruikte routes.

Reageer