Veiligheid

Veiligheid in de badkamer voor kinderen

Judith1774 x bekeken

De badkamer is berucht vanwege allerlei ongelukken die hier makkelijk gebeuren. Sowieso wordt altijd geadviseerd om kleine kindjes niet zomaar alleen te laten in de badkamer. Toch kun je heel veel doen om de badkamer net zo veilig te maken als de rest van je huis. Zodat je niet telkens bang hoeft te zijn voor ongelukken en je kindje, na de zindelijkheidstraining, ook zijn behoefte kan doen zonder dat jij er als een waakhond bij hoeft te staan.

Thermostaatkraan

Misschien een wat overbodige opmerking, maar in een badkamer kun je het beste een thermostaatkraan hebben. Deze heeft een veiligheidspalletje dat ervoor zorgt dat het water nooit warmer wordt dan 37 of 39 graden. Kleine kinderen kunnen het palletje niet verschuiven en zullen dus nooit onverwacht veel te heet water over zich heen krijgen. Het gebeurt vaker dan je denkt dat kleine kinderen brandwonden oplopen door veel te heet douchewater!

Zeep en schoonmaakmiddelen hoog

Schoonmaakmiddelen zet je als het goed is sowieso al buiten bereik van kleintjes. Maar doe dit ook met zeep en shampoo! Deze bevatten stoffen die net zo ongezond en schadelijk kunnen zijn als je kind er teveel van binnenkrijgt. En hoewel de Zwitsal shampoo wordt geadverteerd als ‘compleet veilig’ is het ook niet aan te raden om daar een grote slok van te nemen. Sommige baby’s vinden dit zelfs erg lekker, dus pas hier goed mee op!

Anti-slip

Kinderen vallen veel en vaak. Maar een val op tegels is toch net even anders dan een val op laminaat of een andere vloer. Bovendien zijn er in de badkamer vaak allerlei randen, dus kan je kind zich lelijk bezeren. Zorg voor anti-slip strips of anti-slip matten zodat je kinderen niet zomaar uitglijden. Voor jezelf ook erg praktisch, zeker als je met kleine kinderen bezig bent!

Pas het slot aan

Zorg dat het slot van de badkamerdeur alleen aan de binnenkant op slot gedaan kan worden. Het is niet echt handig als jij in de badkamer zit en je kind sluit jou per ongeluk op. Anderzijds moet de deur wel altijd van buitenaf open kunnen. Dit is belangrijk voor het geval er iets is met je kind en jij kunt er ineens niet in! De meeste standaard badkamersloten kunnen met een flinke schroevendraaier of een kleine munt vanaf de buitenkant opengedraaid worden.

Medicijnkastje

Het medicijnkastje is als het goed is aangebracht op een plek waar de hele kleintjes nog niet bij kunnen. Maar vanaf een bepaalde leeftijd pakt je kind gewoon een stoel erbij om eens te kijken wat er in zit. Daarom is het altijd verstandig om een medicijnkastje met slot te gebruiken, zodat je kind er nooit bij kan. Want hoewel je kind groot genoeg is om zelf een stoel te pakken, denkt hij nog steeds dat die leuke kleine dingetjes weleens snoepjes zouden kunnen zijn. Zelfs paracetamol en ibuprofen is in grote hoeveelheden levensgevaarlijk voor kinderen!

Vuilnisbakje

Als vrouw heb je natuurlijk maandelijks afval, wat je keurig in een vuilnisbakje doet. Maar… je kinderen kunnen dat vuilnisbakje gemakkelijk te pakken krijgen! En vooral voor kleine kinderen is het een hele uitdaging om erachter te komen wat er eigenlijk op de bodem ligt. Dus zorg je bij voorkeur voor een vuilnisbak die buiten bereik van kinderen staat of die alleen door volwassenen te openen is. Uiteraard dien je hem ook regelmatig te legen, want het is echt heel smerig als je kind gaat spelen met vieze wattenstaafjes en oud maandverband.

Stopcontacten

Natuurlijk zorg je ook in de badkamer dat de stopcontacten goed zijn beveiligd. Hier hebben we al eens een heel artikel aan gewijd, waar je alle ins en outs van stopcontactbeveiliging in kunt lezen.

Natuurlijk maak je de badkamer veilig voor je kinderen. Maar dat betekent niet dat je badkamer ook meteen lelijk moet zijn. Vrijwel alle veiligheidsmaatregels passen prima binnen het gewone design van de badkamer. Dus ook een hartstikke gave, gloednieuwe design badkamer kan heel gemakkelijk kindveilig worden gemaakt. Zo heb jij een geruster gevoel als je kinderen in de badkamer bezig zijn en heb je als grootste ‘gevaar’ dat de hele boel kletsnat wordt.

Afbeelding afkomstig via shutterstock.com

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

Reageer