Verhuizen is voor volwassenen een stressvolle bezigheid. Je moet voorbereiden, overal aangeven dat je gaat verhuizen, dozen pakken… Toch is het ook voor kinderen een spannende periode, met een nieuwe kamer, nieuwe school en allerlei veranderingen. Daarom is het belangrijk je kinderen goed voor de bereiden op de verhuizing, zodat jullie er als gezin helemaal klaar voor zijn. Hier vind je 10 handige tips waarmee de verhuizing voor je kinderen een stuk makkelijker wordt.
1. Kies de juiste timing
Je moet je kind op het juiste moment voorbereiden op de verhuizing. Dit hangt af van verschillende factoren, waaronder de leeftijd van je kind. Is je kind jonger dan vier jaar, dan begrijpt hij nog weinig van het concept verhuizen. Verder leeft je kind dan volledig in het heden en is zelfs ‘vijf nachtjes slapen’ nog ver weg. Daarom leg je het pas uit als je dingen in dozen gaat stoppen en echt concreet ermee bezig gaat. Oudere kinderen vertel je het eerder, eigenlijk zodra de plannen definitief zijn. Zo kan je kind zich voorbereiden, afscheid nemen van vriendjes enzovoorts.
2. Wees positief in de voorbereiding
Ook als je zelf eigenlijk als een berg opziet tegen de verhuizing, moet je positief blijven tegenover je kinderen. Kinderen voelen het heel snel aan als je iets niet leuk vindt en zullen het je veel moeilijk maken als je een negatieve houding hebt. Je kunt kleine kinderen helpen voorbereiden met leuke boekjes over dieren die moeten verhuizen of filmpjes over verhuizingen. Onthoud: hoe positiever jij bent over de verhuizing, hoe beter het is voor je kinderen.
3. Laat je kind zelf inpakken en meedenken
Veel ouders hebben de neiging hun kinderen zoveel mogelijk buiten ‘het gedoe’ te houden. Het is echter voor kinderen belangrijk dat ze het gevoel hebben dat ze het zelf doen. Daarom kun je ze zelf wat dozen laten inplakken en laten meedenken over de kinderkamer. Mogen de kinderen nieuwe spullen, behangetjes of verfjes uitzoeken, dan krijgen ze er steeds meer zin in!
4. Laat je kind helpen tijdens de verhuizing
Je kind kan al vanaf heel jonge leeftijd meehelpen. Bij de hele kleintjes betekend dat losse spulletjes heen- en weer dragen. Bij grotere kinderen kun je denken aan eenvoudige klussen en het tillen van dozen. Zorg ervoor dat je kind het gevoel heeft een nuttige bijdrage te leveren – en wordt niet boos als je kind in de weg loopt. Het is belangrijk dat het kind zich gaat thuisvoelen, dus dient hij/zij er meteen bij betrokken te worden.
5. Maak ruimte voor afscheid
Natuurlijk is verhuizen niet alleen maar leuk. Tenslotte moet je kind afscheid nemen van vriendjes en vriendinnetjes, van de meesters en juffen en van allerlei anderen. Daarom heeft je kind ook die ruimte nodig. Praat hierover met elkaar en zorg voor ruimte voor het afscheid. Je kunt je kind enorm helpen als hij / zij afscheid kan nemen middels een groot afscheidsfeest, bijvoorbeeld op school. Dit geeft een goede, duidelijke afsluiting van de periode waarna je kind een nieuwe periode kan beginnen.
6. Hou de routine in ere
Zowel voor als na de verhuizing heb je een bepaalde routine die erin is geslopen. Zo lees je bijvoorbeeld altijd samen een verhaaltje voor het slapengaan, ontbijten jullie gezamenlijk en hebben jullie zo diverse rustmomenten in de dag. Probeer deze momenten ook zo consequent mogelijk vol te houden tijdens de verhuizing zelf, zodat je kind zich daaraan kan vasthouden. Een duidelijke routine helpt je kind zich sneller thuis te voelen en het heeft tijdens de verhuizing minder stress.
7. Denk aan veiligheid
Je kind wordt niet tijdens de hele verhuizing in de gaten gehouden. Zorg dus dat hij / zij zichzelf niet kan bezeren. Stapel dozen niet te hoog, beveilig stopcontacten en zorg dat de dozen met schoonmaakmiddelen duidelijk gelabeld zijn. Daarnaast zorg je ook dat gevaarlijke en scherpe gereedschappen niet rondslingeren in ruimtes waar de kinderen kunnen komen. Zo voorkom je nare ongelukjes tijdens de verhuizing, waar je echt niet op zit te wachten.
8. Bewaar de verhuisdozen
Denk je dat je eindelijk klaar bent, gooi dan niet halsoverkop de verhuisdozen weg. Deze kun je nog heel goed gebruiken om je kinderen mee te laten spelen. Wat dacht je van een hut van dozen, een muur in de kamer of allerlei leuke knutselprojecten? Verder moet je ook niet vergeten om altijd eerst even in je vriendenkring te informeren of mensen nog dozen nodig hebt. Het is zonde als iemand een week later vraagt om dozen en jij hebt ze net weggebracht…
Met deze 8 handige tips kom jij samen met je kinderen de verhuizing door. Zonder gestress, gezeur, onnodige tranen en slaande deuren. Een goede voorbereiding is het halve werk, zeker wanneer je verhuist met kinderen. Doe je het goed, dan wordt een verhuizing geen vervelende gebeurtenis, maar een spannend avontuur waar je kinderen graag aan mee willen helpen!
Een kind betrekken in het verhuizingsproces is erg belangrijk na mijn idee. Op deze manier kunnen ze zich zo goed mogelijk voorbereiden op het feit dat ze ergens anders gaan wonen. Mijn kinderen vonden het ook erg leuk om mee te helpen met inpakken.