Cadeaus vanaf 2 jaarPraktisch

Verras je kind met creatief speelgoed

Judith3661 x bekeken

Creativiteit is voor kinderen heel belangrijk. Het helpt hen hun gedachten en ideeën in de praktijk vorm te geven. Daarnaast helpt het stimuleren van creativiteit bij kinderen bij het omgaan met en oplossen van problemen – ook als volwassene. Maar hoe stimuleer je de creativiteit van je kind? Met creatief speelgoed natuurlijk!

Wat is creatief speelgoed?

Creatief speelgoed is speelgoed waarmee je kind zijn of haar creativiteit kan uiten. Denk bijvoorbeeld aan de bekende Hama strijkkralen. Kinderen kunnen hiermee prachtige afbeeldingen, patronen en ideeën maken door de kralen naar keus op het plankje te leggen. Door de kralen daarna te strijken blijft de vorm behouden. Een geweldige manier voor je kind om iets te maken dat ook later nog leuk is! Niet alleen strijkkralen vallen onder creatief speelgoed: knutselspeelgoed, Lego, blokken of puzzels vragen ook creativiteit van je kind.

Waarom is creatief speelgoed zo goed (en leuk)?

Wanneer je kind nu een blokkentoren bouwt of aan het knutselen is, denk je er niet zo bij na. Maar door het kind zelf te laten bedenken wat het wil maken, zal hij of zij later ook een creatievere volwassene zijn. Ook helpt dit bij het omgaan met problemen, want je kind zal sneller creatief een oplossing bedenken. Is jouw kind autistisch? Dan is creatief speelgoed heel belangrijk om je kind te leren ‘out of the box’ te denken. Creatief speelgoed vraagt veel meer van een kind dan bijvoorbeeld een computerspelletje: met creatief speelgoed moet je kind zichzelf vermaken door met eigen ideeën te komen.

Waar moet je op letten bij het kopen van creatief speelgoed?

De leeftijd van je kind is niet bijzonder van belang. Sommige kleintjes kunnen al heel goed kleuren, terwijl sommige grotere kinderen het daar moeilijker mee hebben. Er zijn echter wel twee dingen waar je goed op moet letten bij het aanschaffen van creatief speelgoed. Ten eerste moet je letten op lossen onderdelen. Hele kleine kindjes kunnen beter spelen met grote blokken dan met kleine legosteentjes – je zult niet de eerste zijn die met een kind naar het ziekenhuis moet vanwege ingeslikt speelgoed. Het tweede waar je goed op moet letten is waar het speelgoed vandaan komt. Koop speelgoed liever in een Nederlandse winkel of webshop, zoals Lobbes. Van speelgoed van buiten de EU kun je niet zeker zijn dat het geen schadelijke of giftige stoffen bevat!

Kinderen aan het spelen met creatief speelgoed
Creatief speelgoed via shutterstock.com

Creatief speelgoed is super leuk voor je kind. Hij of zij kan vrij bedenken wat er gemaakt gaat worden. Nog een groot voordeel: je kind leert snel zelfstandig spelen – ook rustiger voor jou dus. Vooral nu sinterklaas voor de deur staat, is het goed om te weten dat er veel goedkoop creatief speelgoed verkrijgbaar is dat prima geschikt is als sinterklaascadeau! Veel plezier!

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

Reageer