PraktischKinderen

Verschil in opvoeding: hoe ga je daarmee om?

Judith1053 x bekeken

Heel veel mensen verschillen van mening over opvoeden. De een vindt dat je je kinderen met zachte hand moet opvoeden, de ander vindt dat straffen beter werkt. De een denkt dat opvoeding alles te maken heeft met strakke regels, de ander gelooft dat je de beste vriend van je kind moet zijn. Meestal zijn verschillen in opvoeding geen probleem. Maar wat als het wel lastig is? Hoe ga je daarmee om?

Verschil in opvoeding met anderen om je heen

Een verschil in opvoeding met anderen om je heen hoeft geen probleem te zijn. Waarschijnlijk doe jij dingen anders dan je ouders vroeger. En ook doe je dingen anders dan je vriendinnen, kennissen en familieleden. Op zich geen punt: vrijheid, blijheid. Maar soms krijg je kritiek op jouw opvoedstijl. Of heb jij kritiek op die van een ander. Hoe ga je daarmee om?

Opvoeding is persoonlijk

Je bepaalt zelf de keuzes die je maakt bij de opvoeding. Dingen die jij belangrijk vindt, zijn voor anderen misschien niet belangrijk. Onthoud dat dus ook als je kijkt naar de kinderen van andere mensen. Zij denken er anders over, dus waarom zou jij je daar druk om maken?

Kritiek op opvoeding kan kwetsen

Als iemand zegt dat jij je kinderen slecht opvoed, kan dat je kwetsen. En dat geldt andersom ook, als jij kritiek op anderen hebt. Toch moet je een belangrijk onderscheid maken: is de opmerking kwetsend bedoeld of niet? In veel gevallen zullen anderen alleen opmerkingen maken over je opvoeding als ze zich ergens zorgen over maken.

Waarom ligt opvoeding zo gevoelig?

Opvoeding is een van de punten waar mensen het vaak oneens over zijn. Dit kan leiden tot hevige ruzies, zelfs tot het einde van vriendschappen. Maar waarom is opvoeding zo’n gevoelig onderwerp? Dat komt omdat je bezig bent met het grootbrengen van je kinderen. Je bent trots op ze, je houdt van ze en je doet wat jou het beste lijkt. Maar opvoeden is best moeilijk, het kan je enorm onzeker maken. En misschien maak je je ook zorgen over de toekomst, want je wilt natuurlijk dat je kinderen ook later goed terechtkomen. Dat kan het onderwerp opvoeding best gevoelig maken.

Hoe praat je erover?

Over een verschil in opvoeding kun je natuurlijk praten. Het best doe je dat zo:

  • Kies het juiste moment, een moment waarop er rust is en je er tijd voor hebt.
  • Vraag je eerst zelf af waarom die ander het anders doet dan jij. Misschien zijn er goede redenen voor.
  • Vraag daarom ook altijd naar de achtergrond van iets voordat je er kritiek op geeft.
  • Ga niet kritisch een gesprek aan, maar behoud je open houding. Luister naar de ander en probeer in zijn/haar schoenen te staan.
  • Wees bereid je mening aan te passen als dat nodig is. Het is ook helemaal niet nodig om het helemaal met elkaar eens te zijn, zeker niet als het gaat om opvoeding.

Verschil tussen partners is normaal

Een verschil in opvoeding komt ook vaak voor tussen partners. Dit is ook normaal: iedereen zal dingen uit de eigen jeugd meebrengen en dus anders over bepaalde zaken denken. Hoe kun je praten over een goede opvoeding?

  • Zoek een middenweg als dat mogelijk is.
  • Bespreek zaken waar jullie het over oneens zijn nooit waar de kinderen bij zijn. Zeker niet op ruziënde toon!
  • Maak duidelijke afspraken met elkaar. Kinderen kunnen anders de situatie zoveel mogelijk uitbuiten in hun voordeel. Niet omdat ze gemeen zijn, maar omdat ze graag hun zin krijgen zoals iedereen.
  • Laat het los als het gaat om kleine dingen. Misschien doe jij er 10 minuten over om je kind in bed te leggen terwijl je man er een half uur over doet. Dat hoeft helemaal geen probleem te zijn: verschillen zijn lang niet altijd erg.
  • Vraag je van tevoren af wát je zo irriteert. Kan het ook zijn dat je gewoon moe bent? Of dat je last hebt van zwangerschapshormonen die maken dat je sneller van de kook bent? Als er een duidelijke reden is waarom je het oneens bent met je partner, bespreek dit dan.

Zolang beide partners het met elkaar eens zijn over de grote lijnen van een goede opvoeding, zijn verschillende benaderingen geen probleem. Opvoeding verschillen worden pas problematisch als het gaat om belangrijke zaken die vaak terugkomen. Het is dus vooral belangrijk dat je als opvoeder een duidelijke lijn weet te trekken. Binnen die grenzen zijn verschillen in opvoeding helemaal geen probleem.

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

Reageer