WonenPraktischVeiligheid

Vijf onmisbare items in een keuken met kids

Judith2140 x bekeken

Ben je op zoek naar een nieuwe keuken, dan word je horendol van alle aanbiedingen. Bovendien heeft iedereen wel een mening over wat belangrijk is in een keuken. Zeker als je kinderen hebt! Van iedereen krijg je (gevraagd en ongevraagd) tips en adviezen. En die zijn lang niet altijd zo praktisch als je zou denken. Want uiteindelijk ben jíj degene die de meeste tijd door zal brengen in de keuken. En pas dan ontdek je dat je sommige dingen best anders had gewild. Hoe vind je nu de ideale keuken? Wij geven in elk geval vijf onmisbare items in een keuken met kids.

1. Bar of hoge tafel

De meeste ongelukken met kinderen gebeuren in de keuken. Met name warme vloeistoffen zijn een groot probleem. Zorg dus bij voorkeur voor een hoge bar of tafel om bijvoorbeeld thee en koffie op te zetten. Zo staan de kopjes wel binnen bereik van volwassenen, maar niet van kids. Kijk even in het keuken inspiratie magazine om mooie voorbeelden te vinden!

hoge tafel keuken

2. Kies een beveiligde Quooker

Een Quooker-kraan levert direct kokend water. Dat klinkt levensgevaarlijk in de buurt van kinderen, toch!? Dat klopt, maar er zit een goede beveiliging op deze kraan die zorgt dat kinderen hem absoluut niet kunnen gebruiken. Een Quooker blijkt minder gevaarlijk dan een waterkoker of pannetje water, omdat een kind hier veel makkelijker bij kan en deze omver kan trekken. Niet in alle keukens kan een Quooker worden ingebouwd, maar in de meeste wel. Sowieso kan dit altijd in de keukens van Grando, waar ze soms ook standaard in geplaatst worden.

beveiligde quooker

3. Voldoende hoge kasten

Veel keukens zijn gebaseerd op een laag keukenblok en een hoog keukenblok. Moderne keukens hebben vaak geen bovenblok meer. Maar dat is met kinderen absoluut niet praktisch. Je wilt juist veel hoge kasten hebben zodat je gevaarlijke spullen uit hun buurt kan houden. In elk geval horen medicijnen, schoonmaakmiddelen, serviesgoed en breekbare spullen in hoge kasten thuis. Een keukenblok met hoge keukenkasten kan ook heel mooi zijn, zoals je ziet bij deze keuken inspiratie.

4. Vaatwasser en oven op hoogte

Wanneer je er de ruimte voor hebt, is het zeker aan te raden om een vaatwasser en oven op hoogte te nemen. Eigenlijk zouden alle keukenapparaten op hoogte moeten zitten, zodat kleine kindjes er niet bij kunnen. Een vaatwasser is van deze apparaten het minst gevaarlijk. Maar kinderen kunnen zich wel branden aan hete stoom. Een oven moet zeker op hoogte worden geplaatst als dat kan. Van veel ovens wordt de deur gloeiend heet en dat kan leiden tot brandwonden!

5. Speelplaats voor kids

Zorg voor een goede speelplaats in de keuken. Hoewel altijd wordt geadviseerd om kinderen buiten de keuken te houden, hebben kinderen regelmatig een fase waarin ze alleen nog maar bij jou willen zijn. Dan is het praktisch wanneer je kind een eigen hoek heeft waar hij lekker kan spelen. Het liefst heeft je kind een eigen speelkeukentje, want zo leert hij meteen van alles over het koken en kan hij mooi mama nadoen.

Als je een keuken zoekt, zie je vaak door de bomen het bos niet meer. Het is dan ook altijd verstandig om al van tevoren plannen te gaan maken. Neem hier de tijd voor: wat je nu een goed idee vindt, kan over een paar weken best anders zijn. Vooral de vrouwelijke hormonen kunnen zorgen voor wisselingen in wat je wel of niet wilt. Neem dus rustig de tijd en vergeet vooral deze vijf onmisbare items niet bij het ontwerpen van jouw nieuwe keuken!

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

Reageer