KidsBuitenlandPraktischReizenVakantie & Uitjes

Vlucht vertraagd? Zo vermaak je je kinderen!

Judith1463 x bekeken

Een vliegvakantie is super leuk, maar helaas zit het ook weleens tegen. Het wachten op het vliegveld duurt altijd al lang, maar wat als je vlucht ook nog eens vertraagd is? Je bent niet de enige reiziger die ervan baalt als de vlucht later vertrekt. Het is voor volwassenen al vervelend, maar voor kinderen helemaal! Wil jij voorkomen dat iedereen zich groen en geel ergert aan jouw (veel te drukke) kinderen? Zó vermaak je ze tot de vlucht vertrekt! 

1. Bingo spelen

Bingo is een eenvoudig spel met simpele regels. Je hoeft er niet eens perse een spel voor te kopen. Schrijf eenvoudig wat getallen op blaadjes om de kaarten te maken. Zet de getallen van 1-100 op kleine stukjes papier en doe ze in een bakje. Gebruik ook papier als fiches en het spel kan beginnen. Misschien kun je zelfs een ‘prijs’ uitreiken als de kids lang braaf spelen. Er zijn nog meer rustige binnenspellen die prima geschikt zijn voor op het vliegveld.

2. Woordspelletjes

Er zijn heel veel mogelijke woordspelletjes. Geef bijvoorbeeld elk kind papier en pen. Zet een timer en laat ze binnen een vastgestelde tijd zoveel mogelijk woorden bedenken met een bepaalde beginletter. Of maak diverse categorieën (landen, gebergte, mannennaam etc) en laat ze voor elke categorie iets invullen met een bepaalde beginletter. Je kunt ook een lang woord opschrijven en de kinderen er zoveel mogelijk woorden van maken.

3. Mensen kijken en bijnamen geven

Bij dit spel is het vooral belangrijk dat de kinderen zachtjes praten. Anders is het namelijk een vrij onbeleefd spelletje. Je wijst een passagier aan, waarna de kinderen er een bijnaam aan geven. De bijnaam moet (volgens hen) passen bij de betreffende persoon. Aangezien het meestal behoorlijk druk is op het vliegveld, zijn er dus genoeg mensen die ze kunnen bespreken. Of je laat de kinderen verhalen bedenken bij de mensen die langslopen. “Die opa gaat op visite bij zijn kleinkinderen die in Parijs wonen” bijvoorbeeld.

4. Doorfluisteren

Een rustig spel bij uitstek: dingen doorfluisteren aan elkaar. Dit is vooral een leuk spel als je het met genoeg mensen doet. Zelf moet je dus ook meedoen! De eerste fluistert een woord of zin door aan de tweede. Dat gaat zo verder tot de laatste deelnemer. Daarna moet die vertellen wat er gezegd is. Dit levert vaak hilarische uitkomsten op.

5. Galgje

Galgje is voor veel kinderen een leuk spel. Iemand bedenkt een woord en zet voor elke letter een streepje op een blad. De anderen moeten een voor een een letter raden. Zit de letter in het woord, dan wordt hij op het goede streepje geschreven. Zit de letter niet in het woord, dan wordt een deel van de galg getekend. Het doel is om het woord te raden vóórdat de galg helemaal is getekend. Je kunt galgje ook online (laten) spelen op je smartphone of tablet.

Tip: Bekijk onze top 5 kindertablets van 2020

6. Tekenen en raden

Een kind begint met iets te tekenen. De anderen moeten zo snel mogelijk raden wat het is. Degene die als eerste goed raadt, is daarna aan de beurt. Er zijn veel varianten op dit spel. Zo kun je het ook spelen met (lange) woorden.

7. Pim Pam Pet

De meeste reizigers hebben niet toevallig een Pim Pam Pet spel bij de hand. Maar je kunt het ook gemakkelijk zelf maken. Je verzint categorieën (bijvoorbeeld een huisdier, land, beroep etc). Vervolgens neem je een blad van een boek of krant. In plaats van aan het rad te draaien, wijs je met gesloten ogen een willekeurige letter aan op het blad.

8. Dobbelsteen spellen

Heb je toevallig een set dobbelstenen bij je? Dan kun je ook hiermee de kids lang zoet houden. Zo kun je bijvoorbeeld een tekenspelletje doen. Teken een mannetje, autootje of andere figuur. Geef elk onderdeel een nummer van 1 t/m 6. Geef elk kind een papier en pen/potlood. Om de beurt gooit elk kind met een dobbelsteen. Het onderdeel dat bij het getal hoort, wordt getekend. Elk kind probeert zo snel mogelijk een bepaald aantal complete figuurtjes te maken.

9. Zoek een rustig hoekje en laat ze rennen

Duurt het wel erg lang voordat de vlucht vertrekt? Dan lukt het misschien niet meer om de kinderen rustig te houden. Zoek dan een rustig deel van het vliegveld en laat de kinderen daar rondrennen. Zorg dat ze een duidelijk spel doen, zodat ze niet teveel andere reizigers lastig vallen.

10. Vragenspellen

Er zijn best veel leuke vragenspellen. Zo kun je ‘dilemma’ spelen. Je verzint een onmogelijke keus, bijvoorbeeld “zou jij liever een week zonder onderbroek lopen, of liever een maand op blote voeten?”. Dat levert leuke discussies op. Er zijn nog wel meer interessante vragenspellen. Zoals het oneindige ‘wat als…?’ En eventueel (dit is wat gewaagd) kun je de kinderen dingen laten vragen aan willekeurige reizigers, wat erg grappig kan zijn.

Het is erg lastig als je vlucht vertraagd is. Zeker als het lange tijd duurt. Wist je trouwens dat je hier ook compensatie voor kunt krijgen? Je hebt als reiziger heel wat rechten als je vlucht wordt geannuleerd. Niet alleen heb je recht op vergoeding van de tickets, maar je kunt ook extra compensatie krijgen. Dat maakt het lange wachten niet leuker, maar het maakt het wel wat makkelijker als je weet dat je vergoeding krijgt voor alle verloren tijd.

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

Reageer