Wonen

Voordelen en tips voor het gebruik van een schaduwdoek

Mamasopinternet5145 x bekeken
schaduwdoeken

Schaduwdoeken, ze worden steeds populairder bij gezinnen. Het schaduwdoek, gemaakt van katoen of polyester, zorgt ervoor dat er genoeg schaduw is op de zonnige dagen. Ook zijn er zonnedoeken waarmee jij jezelf en jouw gezin kan beschermen tegen de wind en regen. Wist je dat er zelfs doeken zijn die de kinderen beschermen tegen UV-straling? Ze zijn een goed en tijdloos alternatief voor een parasol. Maar wat zijn precies de voordelen en hoe gebruik je ze? Schaduwdoek-verkoper zet het voor je op een rijtje.

Ophangen en klaar!

In de zomer willen veel kinderen vaak graag buiten spelen. Het liefst met water in de buurt zodat ze zich heerlijk kunnen verfrissen. Hartstikke leuk natuurlijk, maar wat doe je als de zon erg sterk is? Je kunt de parasol pakken en opzetten, maar dat weegt meestal flink wat kilo’s en kost veel tijd. In plaats daarvan is het gemakkelijk om een zonnedoek op te hangen. Licht, makkelijker draagbaar en het enige dat je moet doen is de touwen vastmaken. Wanneer je de kinderen in de zandbak ziet spelen in de felle zon, is het een kwestie van enkele minuten en ze zitten heerlijk in de schaduw.

Het harmonicadoek

Om rekening te houden met de vele soorten gebruikers zijn de schaduwdoeken in verschillende formaten verkrijgbaar. Wil je bijvoorbeeld een doek die je binnen een minuut boven de tuintafel uit kan klappen? Gebruik dan een harmonicadoek. Hang het schaduwdoek vierkant op. Daarna kun je deze simpelweg uitklappen door aan een touwtje te trekken. Zorg er wel voor dat je een paar stevige palen om de tafel hebt staan om de harmonicadoek aan vast te maken. Eenmaal neergezet heb je er jaren plezier van en kan je in de schaduw buiten eten met het hele gezin. En: het ziet er ook nog eens erg luxe uit!

Schaduwdoek met drie punten

Wil je geen extra houten palen in de tuin? Dan is er ook de mogelijkheid om een schaduwdoek met drie punten aan te schaffen. Het lijkt op een driehoek, waarbij aan elke punt een touw zit waarmee je het ergens aan kan bevestigen. Erg handig wanneer je geen ruimte hebt voor houten palen of wanneer je het schaduwdoek schuin op wil hangen. Dit is namelijk ook een mogelijkheid. Willen je kinderen graag in de hoek van de tuin zitten? Zoek dan twee hoge punten in de buurt waaraan je het doek kan vastmaken. De laatste punt van het schaduwdoek kan met het touw en een haring in de grond worden bevestigd.

Waterdicht of toch niet?

Zoals eerder aangegeven gebruikt de een het zonnezeil voor het tegenhouden van zon en de ander voor minder wind of regen. Het vergt echter wel verschillende constructies van het schaduwdoek. Een waterdicht zonnezeil moet wel de mogelijkheid hebben om zich van het water te ontdoen en moet dus schuin aflopen. Kijk dus eerst voor welk doel het schaduwdoek wordt gebruikt voordat u het aanschaft. Een waterdicht zonnezeil kan erg handig zijn, maar houdt ook wind tegen. Wil je toch blijven genieten van een fijne zomerbries? Ga dan ook voor een zonweringdoek die hoofdzakelijk bedoeld is voor het tegenhouden van zon.

Vakantie

Een schaduwdoek is makkelijk op te bergen omdat deze erg dun, licht en makkelijk op te rollen is. Daardoor is hij ook handig om mee te nemen op vakantie. Boven de uitklapbare picknicktafel is een zonweringdoek snel op te hangen door een touw aan de caravan of tent vast te maken en de rest op de grond. Hierdoor ontstaat een driehoek waardoor de kinderen aan tafel verder kunnen spelen, maar dan wel in de schaduw! Maar niet alleen op de camping zelf is een zonnedoek handig, ook op het strand kan deze zeer goed van pas komen. Heb je bijvoorbeeld nog een paar oude tentstokken over? Gebruik deze dan als palen op het strand om het schaduwdoek aan te bevestigen.

Functioneel en trendy

Je weet nu dat een schaduwdoek ontzettend handig kan zijn in de achtertuin of op vakantie, maar daarmee zijn we er nog niet. Deze doeken kunnen namelijk ook erg trendy zijn! De makers hebben onthouden dat het oog ook wat wil. Daarom zijn er verschillende kleuren mogelijk zoals antraciet, beige en blauw. Ook zijn er talloze mogelijkheden om de doeken op te hangen. Je kunt er zelfs meerdere combineren. Hierdoor ontstaat een luxe en speels uiterlijk dat past in elke tuin.

Veilig

De veiligheid van je kinderen staat natuurlijk voorop. Daarom zijn er ook schaduwdoeken die jou en de kinderen beschermen tegen UV-straling. Een grote uitkomst voor mensen met een lichte huid en voor kinderen waarvan de huid erg kwetsbaar is voor zon. Op het moment dat je heerlijk van de zon wilt genieten dan heb je altijd de mogelijkheid om het schaduwdoek even weg te halen. Desnoods haal je het maar met een enkele punt los, zodat een groot deel van het doek naar beneden valt.

Maar een parasol dan?

Een parasol wordt al sinds jaar en dag gebruikt om het gezin te beschermen tegen de zon. Echter is de voet van een parasol vaak erg zwaar of moet je hem vullen met water om te voorkomen dat de parasol omvalt. Dit zorgt er vaak voor dat het enige tijd duurt voordat de kinderen in de schaduw kunnen zitten. Daarbij komt dat bij harde wind een parasol nog wel eens kan omvallen en een schaduwdoek niet. Het doek zit aan drie of meerdere punten ontzettend stevig vast. In tegenstelling tot een schaduwdoek is een parasol minder makkelijk mee te nemen op vakantie en beschermt u vaak niet tegen UV-straling. Dit is met de oplopende zonsterkte van tegenwoordig een echte must! Ook kan de vorm van een schaduwdoek (een driehoek) vaak meer zon tegenhouden dan een parasol omdat de zon tegen de middag van de andere kant komt. Het is dus nodig om de parasol continu te verplaatsen wil je hetzelfde effect hebben als een schaduwdoek. Bespaar je de talloze drama’s van een parasol en maak jouw tuin weer trendy en functioneel met een schaduwdoek. Je weet dan zeker dat jij en het gezin zeker zijn van volledige bescherming tegen de zon!

mm
Mamasopinternet.nl is het moederblog met leuke shoptips, handige DIY en regelmatig winacties.

Reageer