Baby´sGezondheidKidsKinderen

Veel voorkomende gezondheidsklachten bij je kindje

Judith2207 x bekeken

Baby’s en hele kleine kindjes kunnen je het niet vertellen als ze gezondheidsproblemen hebben. Ze uiten hun klachten door te huilen, maar kunnen niet uitleggen waar ze last van hebben. Vanaf de leeftijd van ongeveer een jaar, kan een kindje vaak al wel wat beter aangeven waar het last van heeft. Tot die tijd moeten ouders er vaak maar naar raden… Er zijn echter wel een paar veel voorkomende gezondheidsklachten bij kleine kindjes, waar je als eerste naar kunt kijken.

1. Reflux

Baby’s worden geboren terwijl ze nog niet helemaal ‘af’ zijn. Bepaalde dingen ontwikkelen zich pas later. Een van deze dingen is het maagklepje, dat meestal nog niet goed sluit. Met als gevolg dat kindjes tot een half jaar oud flink last kunnen krijgen van reflux. Je kindje kan soms heel duidelijk last hebben van reflux, doordat er vaak melk naar boven komt. Het kan echter ook zo zijn dat je kindje wel last heeft van reflux maar dit niet laat zien (verborgen reflux). Drinkt je kindje onrustig en huilt je kindje vaak na de voeding, dan zou dat weleens op verborgen reflux kunnen wijzen. Kindjes groeien hier vaak vanzelf overheen, vooral als ze genoeg vitamines binnenkrijgen. Tijdens de borstvoeding geef je vitamine K en D, na de borstvoeding kun je een multivitamine voor babies gebruiken.

Gezondheidsklachten bij je kindje

2. Darmklachten

Een van de meest voorkomende gezondheidsklachten bij je kindje zijn darmklachten. Je hebt het alle moeders wel eens horen zeggen bij een huilende baby: “hij heeft last van krampjes”. Ook dit wordt veroorzaakt doordat de darmpjes nog niet volledig volgroeid zijn als de baby wordt geboren. Wel hebben baby’s die flesvoeding krijgen er vaker last van dan baby’s die borstvoeding krijgen. Kindjes groeien er vaak na een paar maanden overheen, al kunnen ze er opnieuw last van krijgen bij de overgang van melk naar vast voedsel. Toch kunnen er ook andere oorzaken zijn voor de krampjes, zoals bepaalde darmparasieten. Op Darmklachten.nl vind je meer informatie, klachten en symptomen en de mogelijkheid om bepaalde testen uit te laten voeren om te ontdekken waar je kindje last van heeft.

3. Verrekte spieren en gewrichten

Je kindje ondergaat een heleboel veranderingen en er wordt veel mee rondgesjouwd. Eerst heb je de bevalling, die ook voor een kindje niet gemakkelijk is. Vervolgens wordt het kindje steeds opgetild, meegenomen, neergelegd en er gaat weleens wat mis. Wordt je kindje ouder en begint het pogingen te doen om te kruipen, dan kan het ook misgaan. Totdat je kindje een jaar of twee is, zijn verrekte spieren en gewrichten een veel voorkomende klacht bij je kindje. Je zult er weinig aan kunnen doen, behalve dat het een goed idee is om de kinderfysiotherapeut te benaderen als je kindje er last van heeft.

4. Oververmoeidheid

Een klacht die veel wordt genegeerd is vermoeidheid bij kleine kindjes. Omdat kindjes eigenlijk alles aangeven met huilen, doen ze dat ook als ze moe zijn. Echter, de laatste jaren wordt tegen jonge ouders gezegd dat kindjes nooit huilen zonder reden en dat je dus altijd moet uitzoeken wat er aan de hand kan zijn. Met als gevolg dat veel ouders hun kindje nauwelijks te kans geven om te huilen, omdat het kindje meteen wordt opgepakt en getroost. Huilt een kindje omdat het moe is, dan is het juist nodig om het kindje even te laten huilen zodat het in slaap kan vallen. Wordt het echter opgepakt en getroost, dan kost het een kindje nog meer moeite om opnieuw te gaan slapen. Het gevolg: een oververmoeid kindje dat voortdurend huilt omdat het zo moe is – en uitgeputte ouders die niet begrijpen waarom hun kindje zoveel huilt.

Huilende baby

5. Bevallingstrauma

Nee hoor, je kindje heeft psychisch waarschijnlijk geen trauma van de bevalling. Echter, het kan wel zo zijn dat je kindje lichamelijk een trauma heeft opgelopen. Zeker wanneer het een zware en moeilijke bevalling was, komt dit vaak voor. Zo kan een kindje er hoofdpijn van hebben als het lang in het geboortekanaal heeft gezeten. Dit merk je doordat het kindje huilt zodra iemand het hoofdje aanraakt. Ook kan er een kleine verschuiving in de nekwervels optreden tijdens de bevalling, waardoor het nekje pijnlijk is. Dit kan zelf tot een jaar na de geboorte duren! Echter, als je merkt dat je kindje bepaalde houdingen niet accepteert en veel huilt als het wordt gedragen of opgetild, kun je hier wel mee naar het consultatiebureau gaan. Je kindje kan er namelijk wel snel mee geholpen worden als men weet wat er aan de hand is!

Er zijn verschillende veel voorkomende gezondheidsklachten bij je kindje waar best iets aan kan worden gedaan. Het zijn niet de bekende kinderziekten, want hiertegen wordt ingeënt waardoor kinderen ze niet zo vaak meer krijgen. Gelukkig maar, want er is weinig zo vervelend en zielig als een klein kindje met gezondheidsklachten!

 

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

Reageer