Zwanger en mama

Vrijwillige keizersnede: kun je kiezen voor een keizersnede?

Judith2350 x bekeken

Het aantal keizersneden in Nederland stijgt snel. Dat geldt met name voor het aantal vrijwillige keizersneden. Maar wanneer kun je kiezen voor een keizersnede? En hoe goed is dat eigenlijk, een vrijwillige keizersnede? Hier vind je alles over de vrijwillige keizersnede en de voor- en nadelen.

De ‘spelregels’ bij een vrijwillige keizersnede

Je kunt niet zomaar tegen je verloskundige of gynaecoloog zeggen dat je een keizersnede wilt. Tenminste, je kunt het wel zeggen maar dat betekent lang niet altijd dat je ook de gewenste keizersnede krijgt. Er zijn namelijk bepaalde ‘spelregels’. Dit kan bijvoorbeeld een aanleiding zijn om een vrijwillige keizersnede te overwegen:

  • De baby ligt verkeerd of is erg groot
  • Je hebt een eerdere traumatische bevalling gehad
  • Je bent zwanger van een meerling
  • Er zijn psychische redenen om een keizersnede te kiezen

Zolang er geen enkele medische reden is om een keizersnede te overwegen, krijg je die niet zomaar. En dat is maar goed ook, want daar zitten ook best wat nadelen aan.

Een vrijwillige keizersnede kiezen

Een geplande keizersnede kan zeker een aantal voordelen hebben. Dit zijn een aantal voordelen die je zeker moet meenemen in je overweging:

Als de baby verkeerd ligt of te groot is, kan een vaginale bevalling zorgen voor grotere risico’s. Het is dan verstandig om samen met de gynaecoloog te kijken welke optie het beste is. In veel gevallen zal een vaginale bevalling ook mogelijk zijn, maar soms is een keizersnede de beste optie. Dat verkleint de risico’s op complicaties bij de baby.

Als je al eens eerder een zeer traumatische bevalling hebt doorgemaakt, kan dat veel impact hebben. Ook bepaalde psychische problemen kunnen een keizersnede verstandiger maken. Bij een geplande keizersnede is de moeder vaak een stuk rustiger. Bovendien weet je dat het relatief weinig pijn doet. Als de moeder in spe echt heel erg bang is voor de bevalling is er ook een grotere kans op complicaties, wat een keizersnede noodzakelijk kan maken. Dan is een geplande keizersnede een stuk fijner en rustiger, zowel voor moeder als baby.

Als je zwanger bent van een meerling kun je in principe meestal wel vaginaal bevallen. Soms is dat niet de beste optie, bijvoorbeeld als een van de kindjes een stuk kleiner is dan de andere. De kleinste kan dan tijdens de bevalling in de verdrukking komen en snel gehaald moeten worden. Daarom worden de kindjes goed gemonitord vóór en tijdens de bevalling. De moeder wordt ook goed voorgelicht over de verschillende mogelijkheden.

De voor- en nadelen van een geplande keizersnede

Elke keizersnede heeft bepaalde voor- en nadelen ten opzichte van een vaginale bevalling. Dit zijn de bekendste voor- en nadelen die je kunt overwegen als je wilt kiezen voor een keizersnede.

  • Voordelen:
    • Tijdens een keizersnede krijg je een ruggenprik. Daardoor voel je als het goed is niets van de operatie
    • Bij een geplande keizersnede krijg je meteen je baby bij je (mits deze goed gezond is). Daarin lijkt het op een normale bevalling
    • Als een vaginale bevalling geen optie is, is het fijn om alvast de zekerheid te hebben dat er een keizersnede zal plaatsvinden. Deze kan dan ook rustig gepland worden
    • Het herstel is vaak een stuk sneller dan wanneer je een spoedkeizersnede ondergaat, omdat daarbij vaak medische complicaties meespelen
  • Nadelen:
    • Na een keizersnede kun je nog flink last krijgen van naweeën, dus de pijn wordt je niet helemaal bespaard
    • Een keizersnede is een flinke operatie. Je moet de eerste tijd echt rust houden en de wond heeft tijd nodig om te herstellen
    • Je mag de eerste weken niet tillen en geen werkzaamheden doen. Je moet alles weer rustig opbouwen
    • Bij een volgende zwangerschap kan een litteken van een eerdere keizersnede complicaties geven

Een keizersnede is niet iets waar licht over gedacht moet worden. De beslissing moet in goed overleg gemaakt worden. Is het mogelijk om vaginaal te bevallen? Dan heeft dat meestal de voorkeur. Het is natuurlijker voor de baby en geeft minder vaak complicaties dan een keizersnede. Een vrijwillige keizersnede is dus alleen een optie wanneer een vaginale bevalling een groter risico voor jou of de baby zou opleveren.

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

Reageer