Baby´sGezondheidPraktisch

Waarom duimzuigen wel prima is

Judith1951 x bekeken

Duimzuigen is voor de ene ouder fantastisch, de andere ouder vindt het vreselijk. Dat laatste is steeds meer de trend, want we zijn allemaal bang gemaakt voor duimzuigen. Tenslotte zou dat leiden tot het nodig hebben van een beugel. Toch is dat niet helemaal waar. Of zeg maar gerust: helemaal niet. Steeds meer orthodontisten en tandartsen geven aan dat duimzuigen niet perse een probleem hoeft te zijn. En lang niet iedereen die een beugel nodig heeft, heeft dat te danken aan duimzuigen.

De voordelen van duimzuigen

Duimzuigen heeft een heel scala aan voordelen, voor zowel moeder als kind. Nummer 1 is natuurlijk dat een fopspeen vaak zoek raakt, op de grond valt, vergeten wordt enzovoorts. Dat probleem heb je met duimzuigen nooit: de duim is er altijd als het nodig is. Verder blijkt uit onderzoek dat kinderen die duimzuigen minder verlegen zijn en beter omgaan met moeilijke situaties. De duim biedt altijd troost, ook als mama even weg is of als er iets spannends gebeurt. Duimzuigen heeft dus zeker zijn voordelen. De enige reden dat mama’s hun kind veel liever aan de fopspeen hebben, is het feit dat dit minder slecht zou zijn voor het gebit. Maar is dat wel zo?

Meisje dat duimzuigt
Meisje dat duimzuigt via shutterstock.com

De ontwikkeling van het gebit

Het melkgebit begint zich al te ontwikkelen in de baarmoeder. Rond de zes maanden krijgt de baby zijn eerste tandjes, waarna het gebit gestaag doorgroeit. Als laatste komen de kiezen door en dan is het melkgebit compleet. Vanaf ongeveer vijf jaar beginnen kinderen met het wisselen van hun tanden. Onder het tandvlees groeien de nieuwe tanden, totdat de oude weggedrukt worden en uitvallen. Het blijvende gebit groeit op zijn plek. De ligging van de tanden staat voor een gedeelte al vast. De stand van de wortels bijvoorbeeld en de hoek waaronder de tanden groeien.

 

De invloed van duimzuigen op het melkgebit

Duimzuigen heeft in het begin geen invloed op de tanden, want die zitten nog in het tandvlees. Als de tandjes er zijn, zal het duimzuigen de tandjes langzaam iets van plaats laten schuiven. Zoals een beugel de tanden van plaats veranderd, zo doet het duimzuigen dat ook. Toch hangt dit af van de mate van duimzuigen en de manier waarop het kind dat doet. Het ene kind heeft graag het duimpje in de mond maar sabbelt er niet veel op. Het andere kind is een enthousiaste duimzuiger. In het laatste geval zullen de melktandjes iets meer van plaats gaan wijken.

Het volwassen gebit

Het volwassen gebit komt zoals gezegd door rond de vijf jaar. De nieuwe tanden worden onder het tandvlees gevormd en groeien volgens hun eigen patroon naar buiten. Als ze onderweg een melktandje tegenkomen, wordt die naar buiten gedrukt en dat komt los te zitten. Zo wisselt het gebit van plek. Echter, de volwassen tanden vinden hun eigen plekje onafhankelijk van de stand van het melkgebit. De stand van de tanden wordt veel meer bepaalt door erfelijkheid (het gebit van de ouders) en de vorm van de kaak.

De invloed van duimzuigen op het volwassen gebit

Duimzuigen heeft geen invloed op de vorming of de plaats van het volwassen gebit. Echter, als het kind blijft duimzuigen zullen de tanden van het blijvende gebit ook worden verplaatst. Een kind dat dus nog op zijn duim zuigt als hij zijn blijvende gebit al heeft, zal uiteindelijk scheefgroeiende tanden krijgen. Duimzuigen heeft dus wel veel invloed op het volwassen gebit wanneer het kind gewoon door blijft gaan met duimzuigen.

Duimzuigen en gebit
Duimzuigen en gebit via shutterstock.com

Tijdig stoppen met duimzuigen voorkomt scheefgroei van tanden

Duimzuigen vormt dus tijdens de vorming van het melkgebit weinig problemen. De problemen ontstaan pas wanneer het kind nog steeds duimt wanneer hij zijn volwassen gebit krijgt. Gelukkig gebeurt dat op een leeftijd dat een kind al goed kan begrijpen wat je bedoelt als je het uitlegt. Er zijn allerlei trucjes om een kind te laten stoppen met duimzuigen. Je kunt je kind het beste tussen de leeftijd van 3 en 4 jaar leren stoppen met duimzuigen. Het duimzuigen zal dan geen enkele invloed hebben op het volwassen gebit en als je kind een beugel nodig heeft wordt het niet daardoor veroorzaakt, maar door de vorm van de kaak.

Duimzuigen heeft een aantal duidelijke voordelen, zowel voor de moeder als voor het kind zelf. Het is ideaal als een kind zelf kan duimzuigen en zich zo kan troosten, bijvoorbeeld tijdens het doorkomen van tandjes. Bovendien is het ook goed voor de ontwikkeling van het kind en zijn zelfvertrouwen. Wel moet het op tijd worden afgeleerd. Dit geldt overigens ook voor fopspenen, die ook een slechte invloed kunnen hebben op de vorming van het blijvende gebit.

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

Reageer