Waarom je kind al meteen een ID-kaart nodig heeft
Vroeger werden kinderen gewoon bijgeschreven op het paspoort van de ouders. Maar na verloop van tijd eiste de overheid dat kinderen ook zelf geregistreerd werden. Vanaf 12 jaar werd een eigen identificatie verplicht gesteld. Op zich een prima idee, want zo kunnen kinderen gemakkelijker bewijzen dat ze zijn wie ze zeggen dat ze zijn. Ondertussen is de wetgeving weer aangepast. Sinds enkele jaren moeten kinderen van alle leeftijden een eigen ID-bewijs hebben. Hoe zit dat eigenlijk?
Waarom een eigen ID?
Het eigen ID-bewijs is om meerdere redenen ingesteld. Dat had deels te maken met het feit dat veel ouders gescheiden zijn. Identificatie middels het paspoort is dan soms best lastig. Bovendien is ID-plicht ook praktisch om te checken of mensen illegaal in Nederland zijn. En daarnaast maakt een eigen identificatienummer het ook makkelijker om kinderen te traceren als het gaat om bijvoorbeeld gezondheidszorg en jeugdzorg.
Meteen een ID-bewijs voor de zorgverzekering
Tegenwoordig is een ID-bewijs al meteen verplicht. Veel mensen zorgen dus dat hun baby er al snel een krijgt. Want een ID-bewijs is een must als je kind medische zorg nodig heeft. Stel je voor dat je kind moet worden opgenomen in het ziekenhuis. De kosten worden gedekt door de zorgverzekering… behalve als je kind geen eigen ID-bewijs heeft! En aangezien je je kind moet meenemen voor het maken van een foto, voor het aanvragen van de pas én bij het ophalen, kun je dat meestal niet nog snel even regelen. Je kunt dus maar beter al vroeg een ID-bewijs regelen. Mocht er dan iets gebeuren waardoor je kind in het ziekenhuis belandt, dan is het tenminste gedekt. Vaak zijn verzekeraars tot op zekere hoogte coulant, maar dat hoeven ze niet te zijn. Als ze de zorgkosten niet willen dekken omdat je kind geen ID-bewijs heeft, dan is dat aan hen.
Hoe vraag je een ID-bewijs aan voor een kind?
Je kunt niet zomaar een ID-bewijs aanvragen voor je kind. Je moet bewijzen dat het echt jouw kind is. En dus dien je het kind mee te nemen bij het aanvragen van de pas. Ook dien je verschillende formulieren in te vullen, met de handtekeningen van beide ouders. En natuurlijk is er een pasfoto nodig. Voor het aanvragen van een ID-bewijs voor kleine kinderen zijn de regels iets minder strikt als het gaat om de foto. Tenslotte is het bij kleintjes erg lastig om ze precies goed te krijgen.
Na het aanvragen kun je de pas ophalen, meestal na twee weken. Opnieuw dien je het kind mee te nemen. Ook als je kind al wat groter is, moet jij nog steeds mee. Je kind kan niet alleen de pas ophalen. Pas als dan de nodige checks zijn gedaan, krijgen jullie de pas mee. Voor kinderen geldt dat de pas 5 jaar geldig is. Bij volwassenen is dat 10 jaar. Dat heeft te maken met hoe snel kinderen veranderen en daardoor niet meer op hun foto lijken.
En dan…
Nu heeft je kind een ID-bewijs. Je dient dit te tonen als dat nodig is, bijvoorbeeld in het ziekenhuis. Verder staat je kind nu niet meer op jouw paspoort ingeschreven. Dat betekent dat je ook voor reizen soms het ID-nummer van het kind moet invoeren. En in sommige gevallen heb je ook de handtekening van het kind nodig. Dat geldt alleen voor kinderen ouder dan 12 jaar, omdat jongere kinderen zelf nog geen zeggenschap hebben. Wil je alleen op reis met je kind? Dan dien je altijd ook een handtekening en schriftelijke toestemming te hebben van de andere ouder. Anders mag je Nederland niet verlaten.
Een ID-kaart is voor kinderen verplicht. En hoewel dat best lastig kan zijn, is het ook wel een stuk veiliger. Zo kan je kind snel geïdentificeerd worden wanneer dat nodig is. Ook is identiteitsfraude een stuk lastiger zonder de pas. Het is raadzaam dat je zo snel mogelijk een ID-kaart voor je kind regelt. Zo heb jij er geen zorgen meer over en kun je hem ook gebruiken wanneer dat nodig is.
Een eigen ID kaart heeft natuurlijk veel voordelen. Zeker wanneer je op vakantie gaat of veel reist. Ook is het voor de veiligheid van een individu belangrijk, voor kinderen geldt dat ook.