KinderenPraktisch

Waarom peuters houden van vaste rituelen

Judith1303 x bekeken

Heb jij al honderd keer hetzelfde boekje voorgelezen? Wil jouw peuter alleen die ene knuffel? En vraag je je regelmatig af waarom je kind compleet overstuur raakt als je een ‘verkeerde’ volgorde gebruikt in het bedritueel? Peuters houden van vaste rituelen en patronen.

Vaste rituelen en patronen

Vrijwel elke peuter is erg gehecht aan vaste rituelen. Dat betekent niet dat je zijn hele leven indeelt volgens vaste schema’s. Je hebt alleen voor bepaalde dingen vaste patronen. Bijvoorbeeld bij het naar bed brengen: tandjes poetsen – pyjama aan – verhaaltje voorlezen – in bed stoppen – kusje – welterusten. Zo hebben ook veel ouders vaste rituelen bij het uit bed halen en bij het verschonen van de peuter.

Peuters hebben het druk

Peuters hebben het meestal best druk. Ze zijn de hele dag in de weer met van alles en nog wat. Intussen zijn ze heel erg veel dingen aan het leren. Volwassenen leren in principe maar weinig meer, tenzij ze zich er speciaal aan wijden. Maar peuters doen niets anders dan leren! De motoriek, talenkennis, sociale vaardigheden… alles wordt spelenderwijs geoefend. Het is dan ook niet zo gek dat peuters daar moe van worden. De wereld is voor hen vrij onvoorspelbaar. Heb je al eens gemerkt dat je peuter telkens weer nieuwe dingen ontdekt?

Vertrouwd is veilig

Het leren, spelen en ontdekken is natuurlijk heel belangrijk en ook nog eens leuk. Maar af en toe is het ook wel fijn om iets vertrouwds te hebben. Dat is de oorzaak waarom rituelen voor peuters belangrijk zijn. Ze zijn vertrouwd en daardoor veilig. Ze zijn ideaal om even lekker tot rust te komen, omdat de peuter precies weet wat hij kan verwachten. Zeker bij het naar bed gaan is dit belangrijk. Zo kan het kind zich echt helemaal ontspannen, want hij weet dat hij niets geks hoeft te verwachten.

Herhaling, herhaling, herhaling…

Tsja, en daar zit jij als vader of moeder voor de zoveelste keer hetzelfde boekje voor te lezen. Je stelde heel voorzichtig voor om deze keer iets anders te lezen, maar het kind ging meteen door het lint. Waarom? Omdat jij voorstelt af te wijken van het vaste patroon. Voor ouders is het al snel saai om zo vaak hetzelfde te doen. Maar voor je peuter is het heel rustgevend. De herhaling geeft het hoofdje rust. Hoe gevoeliger je kind is, des te belangrijker dat vaste ritueel is.

Peuters hebben die vaste rituelen nodig. Ze zijn een belangrijk ankerpunt van de dag. In een wereld waar een peuter weinig in te brengen heeft, zijn dit stukjes waar hij controle over heeft. Hij weet wat hij moet verwachten en hoe alles zou moeten gaan. Dat geeft rust, waardoor je kind beter kan ontspannen. De vaste rituelen zijn voor jou misschien wat saai, maar voor hem zijn ze heel fijn!

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

Reageer