Uncategorized

Waarom vaccinaties gewoon doorgaan tijdens corona

Judith979 x bekeken
Vaccinatie voor kinderen

Het consultatiebureau ligt grotendeels stil. Baby’s worden nog wel gecontroleerd, maar veel controles gebeuren op afstand. Afspraken worden uitgesteld of zelfs volledig geannuleerd. En dan valt ineens de oproep voor vaccinatie op de mat. Gaat die wel gewoon door dan?

Vaccinaties zijn belangrijk

Vaccinaties zijn erg belangrijk. De vaccinatiegraad is namelijk bepalend of bepaalde kinderziektes de kop opsteken. Af en toe zijn er kleine epidemieën van bepaalde ziektes. Zo duiken de mazelen af en toe nog op, meestal op de ‘bible belt’. Dat komt omdat in die regio minder kinderen worden gevaccineerd vanwege de geloofsovertuiging van de ouders. De kinderziektes waartegen gevaccineerd wordt, zorgden vroeger voor een hogere kindersterfte. Hoe belangrijk isolatie en quarantaine ook is, toch zijn vaccinaties belangrijker. Anders is de kans groter dat na de coronacrisis ineens allerlei kinderziektes terugkomen in Nederland.

Vaccineren in tijden van corona

Natuurlijk gaan de vaccinaties wel iets anders dan voorheen. Tijdens de coronacrisis is het belangrijk om gepaste afstand te bewaren. De arts en verpleegkundige zullen je kind minder aanraken en je meer vragen om zelf te doen tijdens het onderzoek. Verder dragen verpleegkundigen en artsen meestal een mondkapje, als er voldoende op voorraad zijn. Je wordt gevraagd vaker je handen te wassen en ook de arts zal zijn/haar handen vaker wassen. Tijdens het geven van de vaccinatie is 1,5 meter afstand niet mogelijk, maar verder zal deze afstand wel in acht worden genomen.

Welke vaccinaties zijn er ook alweer?

Er zijn diverse vaccinaties. Dit zijn de standaard vaccinaties binnen het rijksvaccinatieprogramma voor kinderen:

  • 2 maanden: DKTP – HiB – HepB (prik 1) en Pneu (prik 2)
  • 3 maanden: DKTP – HiB – HepB (prik 1)
  • 4 maanden: DKTP – HiB – HepB (prik 1) en Pneu (prik 2)
  • 11 maanden: DKTP – HiB – HepB (prik 1) en Pneu (prik 2)
  • 14 maanden: BMR (prik 1) en MenC (prik 2)
  • 4 jaar: BMR (prik 1)
  • 9 jaar: BMR (prik 1) en DTP (prik 2)
  • 12 jaar: HPV (prik 1) (alleen voor meisjes)

Hier vind je verdere uitleg over de vaccinaties en waar ze voor dienen.

Vaccineren is ook (en misschien wel júist) tijdens deze periode erg belangrijk. Zo voorkomen we dat er allerlei nare kinderziektes de kop opsteken.

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

Reageer