Fashion en beauty

Wanneer draag je zwangerschapskleding?

Judith1 comment4306 x bekeken

Zwangerschapskleding roept vaak veel vragen op. Welke maat moet je hebben? Waar koop je het? En misschien de belangrijkste van al: wanneer draag je het? Veel vrouwen weten niet precies vanaf wanneer je zwangerschapskleding gaat gebruiken. Ook is onduidelijk tot wanneer je het draagt. Stop je daar direct na de bevalling al mee, of blijf je het daarna ook nog gebruiken? Deze vragen zijn echter wel belangrijk, want als je niet weet hoe lang je de kleding blijft dragen, weet je ook niet hoeveel geld je eraan wilt uitgeven.

Vanaf wanneer draag je zwangerschapskleding?

De beantwoording van deze vraag hangt af van het type kleding. In feite draag je sowieso zwangerschapskleding als je eigen kleding strak gaat zitten. Voor de ene vrouw is dat al na twee maanden, een ander heeft dat pas na 4 of 5 maanden. Enkele algemene regels:

 • Winterkleding zit vaak strakker, dus zul je in de winter eerder overstappen op zwangerschapskleding dan in de zomer.
 • Wanneer je borsten snel groeien, zul je moeten gaan denken over een voedingsbeha. Zolang je echter nog in dezelfde maat past, koop je pas speciaal ondergoed tegen het einde van de zwangerschap.
 • Je kunt al vrij vroeg overstappen op zwangerschapskleding als je je daar comfortabel bij voelt. Als het goed is, is niet te zien dat het speciale kleding is (tenzij er een leuke tekst op staat).
 • Zwangerschapsbroeken zitten hetzelfde als gewone broeken, ze hebben alleen een extra buikband. Deze kan ook al heel comfortabel zijn in het begin van de zwangerschap, want de band rekt langzaam mee tijdens het dragen.
 • Wees niet verbaasd als je rond de 4e maand nieuwe schoenen nodig hebt: tijdens de eerste zwangerschap groeien je voeten gemiddeld een halve maat!
 • De volgorde waarin je zwangerschapskleding gaat dragen is meestal: eerst broeken, dan shirts of truien, dan jurken, daarna schoenen en dan pas ondergoed. Het hangt van jouw lichaam af of jouw volgorde anders is.
 • Een buikband is wel een mooie toevoeging, maar begin hier pas mee als er ook echt een buikje te zien is. Je kunt kiezen voor een mooi motief, maar een buikband met opdruk is ook een leuk idee!

Mooie bedrukte buikband als zwangerschapsmode, deze kun je pas gaan dragen als je buik dik genoeg is

Tot wanneer blijf je zwangerschapskleding dragen?

Zwangerschapskleding of positiemode en voedingskleding wordt vaak gecombineerd. Je zult dus, als je op zoek gaat naar voedingsshirts, ook veel shirts tegenkomen die ook in de categorie zwangerschapskleding vallen. Dit laat zien dat de meeste dames ook na hun bevalling nog wat langer in positiemode rondwandelen. Enkele richtlijnen:

 • Hoeveel ben je aangekomen? Veel vrouwen passen pas na ongeveer vijf of zes maanden weer in hun oude kleren – en sommige daarna nog niet.
 • Je oude broeken kun je vaak wel gedag zeggen. Doordat de breedte van de heupen veranderd, is de kans vrij groot dat je een maatje extra nodig hebt. Daar hoef je je niet voor te schamen!
 • Zwangerschapsmode blijft heel comfortabel na de zwangerschap. Zeker omdat je niet in een klap die extra kilootjes kwijt bent.
 • Wil je borstvoeding geven, dan moet je kleding handig zijn. Niet alleen een voedingsbeha, maar ook een voedingsshirt is dan praktisch. Voedingsshirts kun je het beste al aanschaffen tijdens de zwangerschap en gebruiken als positiemode. Zo sla je twee vliegen in een klap.

Zwangerschapskleding kopen

Het is lastig een goede balans te vinden tussen te vroeg of te laat zwangerschapskleding te kopen. Doe je het te vroeg, dan sta je met je platte buik in de winkel; doe je het te laat, dan zullen mensen zien dat je uit de kleren aan het groeien bent. Het hangt er natuurlijk ook van af of je wilt dat mensen het zien of niet. Sommigen kiezen liever voor ‘gewoon een maatje extra’ en wachten nog even voordat ze overstappen op zwangerschapsmode. Anderen dragen het liefst al vanaf 10 weken een zwangerschapsshirt met een leuke, opvallende tekst. Kortom: wanneer je zwangerschapskleding koopt, hangt voor een groot deel af van je eigen voorkeuren en de snelheid waarmee je buikje groeit. Wil je weten waar je zwangerschapskleding kunt kopen? Lees dan het artikel “waar kun je zwangerschapskleding kopen?”.

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

1 Comment

 1. Ik ben nu 8 maanden zwanger van mijn eerste kindje en ik pas gelukkig nog in (bijna) al mijn kleding. Mijn broeken passen niet meer maar met shirts en ondergoed zijn er geen problemen.

Reageer