Kids

Wanneer is je kind oud genoeg voor een eigen smartphone?

Mamasopinternet1230 x bekeken
Wanneer is je kind oud genoeg voor een eigen smartphone

De smartphone is inmiddels zo ingeburgerd in het leven dat ook kinderen ermee overweg kunnen. Hoe vaak entertainen we het kleinste grut tegenwoordig al niet met video’s op de telefoon, zodat we zelf even iets anders kunnen doen? Het gevolg is dat het helemaal niets bijzonders meer is dat kinderen op jonge leeftijd al een eigen smartphone willen hebben. Dat komt ten dele omdat andere ouders al vroeg daartoe overgaan: kinderen op de basisschool met een eigen toestel zijn niets bijzonders meer. Of dat een goede ontwikkeling is, laten we in het midden, maar wanneer is je kind eigenlijk oud genoeg voor een eigen smartphone?

Voorwaarden

De voorwaarden waaronder je je kind een eigen smartphone verstrekt zijn natuurlijk ook wel van invloed hierop. Geef een basisschool kind niet het allernieuwste, allerduurste toestel dat op de markt is, want dat is nergens voor nodig en het kan alleen maar kapot gaan. Die kans is bij kinderen eigenlijk alleen maar groter dan bij volwassenen. Dat is een goede reden om voor een los, goedkoper toestel te gaan met een sim only abonnement, in plaats van een duur abonnement waar je blijft doorbetalen voor een telefoon die misschien allang gesneuveld is. Onbeperkt beltegoed is handig want geen overschrijding, maar je kunt ook voor een klein sim only abonnement gaan en overschrijding blokkeren. Zo beperk je de kosten.

De gemiddelde leeftijd

De gemiddelde leeftijd waarop kinderen hun eerste telefoon krijgen, is de laatste jaren flink aan het dalen. In 2014 was die leeftijd nog 13,2 jaar, het eerste jaar op de middelbare school dus. In 2018 was de gemiddelde leeftijd alweer gedaald naar 11,7 jaar; in groep 7 of 8 van de bassischool dus. In 2019 zou de meerderheid al met 10 jaar een eigen smartphone hebben. Daar kun je wat van vinden, maar het feit is wel dat de norm aan het veranderen is. De manier waarop we met elkaar communiceren is nu eenmaal niet meer hetzelfde als 15 of 20 jaar geleden. In jouw jeugd belde je elkaar misschien nog op de huistelefoon, of zat je uren te chatten op MSN. Tegenwoordig wordt er geappt, gesnapchat, gefacebookt en op Instagram gecommuniceerd. Kun je niet meedoen, dan ben je automatisch buitengesloten. Dat we willen we onze kinderen natuurlijk niet aandoen, maar het geeft van de andere kant ook wel weer te denken.

Kind eigen smartphone

Middelbare school

Vooral op de middelbare school heeft het bezit van een smartphone meerwaarde voor je kind. Roosters en cijferlijsten worden steeds vaker via een app toegankelijk, en app-groepen maken klassikale communicatie over bijvoorbeeld uitgevallen lessen een heel stuk eenvoudiger dan het ouderwetse ‘sneeuwbalplan’. Daarnaast bevindt de middelbare school zich vaak verder van huis dan de basisschool, en dan is het toch fijn dat je te allen tijde kunt communiceren met je kind en vice versa. Ook is het tegenwoordig mogelijk om met de smartphone te betalen in de bus, wat gebruik van het openbaar vervoer laagdrempeliger maakt.

Basisschool

Als we een advies mogen geven, dan is het om je kind in ieder geval een eigen smartphone te geven wanneer hij of zij naar de middelbare school gaat, omdat het er nut ervan dan ook echt te legitimeren is. Gedurende de basisschool is het nut er veel minder, mede omdat alles zich in een kleine gemeenschap afspeelt en de lijntjes toch al redelijk kort zijn. Toch kan op een gegeven moment peer pressure de kop gaan opsteken: andere kinderen hebben wél al een eigen smartphone, en die van jou niet en dat wordt als een groot probleem bij jou neergelegd. Het weerstaan is op dat moment vooral waardevol voor jouw eigen principes, maar niet echt ten bate van je kind. Dat moet je afwegen. Wanneer begint je kind echt buiten de boot te vallen omdat de meerderheid van zijn of haar klasgenootjes wél al een eigen smartphone heeft? Natuurlijk hoeft jouw kind geen front runner  te zijn, want om de eerste ouder te zijn die haar kind een smartphone geeft is een twijfelachtige eer. Daarom zou ons advies zijn om er vooral niet aan te beginnen als je zoon of dochter er niet om vraagt, en zodra dit wel begint eens te informeren bij de leerkracht hoe dit bij andere kinderen zit. Begint zich een meerderheid met eigen smartphone af te tekenen, dan is de tijd aangebroken om toch maar door de knieën te gaan.

mm
Mamasopinternet.nl is het moederblog met leuke shoptips, handige DIY en regelmatig winacties.

Reageer