PraktischVeiligheid

Wanneer kies je voor een nieuwe kinderfiets?

Mamasopinternet1478 x bekeken
Kinderfiets

In Nederland wordt er behoorlijk wat gefietst en ook kinderen doen daar volop aan mee. Het is belangrijk dat ze zich al op jonge leeftijd comfortabel voelen op de fiets. Hierdoor kunnen ze op een veilige manier deelnemen aan het verkeer, ook als ze later zelfstandig de weg op gaan. Als je je fiets volledig onder controle hebt dan is er immers meer aandacht voor het verkeer en de omgeving in het algemeen. Veilig deelnemen aan het verkeer kan alleen als het materiaal in orde is.

Een goede fiets die past bij de lengte van een kind is daarbij cruciaal. Veel ouders twijfelen wanneer er een nieuwe fiets moet komen. Ook zie je geregeld kinderen op een fiets rijden die eigenlijk veel te groot is. Dat kan leiden tot gevaarlijke situaties en daarom volgt hier een korte handleiding over kinderfietsen en veiligheid.

Kinderen moeten altijd met de voeten bij de grond kunnen

Het is ontzettend belangrijk dat kinderen zonder veel moeite met hun voeten bij de grond kunnen. Kinderen zijn vaak nog wat instabieler op de fiets dan volwassenen. Daarnaast kunnen ze vaak wat minder voorzichtig zijn, bijvoorbeeld omdat ze aan het spelen zijn. Als je niet met je benen bij de grond kan dan is de kans groot dat je valt als er hard geremd moet worden. Dat zijn juist de gevaarlijkste situaties waarbij het extra belangrijk is om op je fiets te blijven zitten.

Ook is het erg moeilijk om stil te staan met je fiets als je vanaf het zadel niet bij de grond kunt. Op- en afstappen vormt vaak een probleem en dat kan op zichzelf ook weer leiden tot gevaarlijke situaties, helemaal als je kind deelneemt aan het verkeer en niet meer spelenderwijs aan het leren is in een veilige omgeving.

Koop daarom nooit een kinderfietsje voor je kind waarbij hij of zij niet met de voeten bij de grond kan komen. Veel ouders kopen een fiets op de groei. Dat is vaak een voordelige optie maar dit kan leiden tot zeer gevaarlijke momenten.

De fietsmaat wordt o.a. bepaald op basis van lengte

Voor volwassenen wordt eigenlijk altijd de framemaat gebruikt om de grootte van een fiets uit te drukken. Vrijwel alle fietsen voor volwassenen hebben een wielmaat van 28 inch en het is daarom niet erg zinvol om daar op te letten. Bij kinderfietsen is de maat van de wielen direct verantwoordelijk voor de grootte van de fiets.

Het is vrij eenvoudig om de fietsmaat van een fiets voor een kind te bepalen. Op het internet en bij fietsenwinkels zijn tabellen die je kunt raadplegen om te kijken welke fietsmaat je kind nodig heeft. Op basis van de lengte van je kind kan eenvoudig worden afgelezen welke wielmaat daarbij past. Zie bijvoorbeeld deze tabel:

 

Inches                Lichaamslengte Leeftijd Kledingmaat
>> 10 inch 85-100 1-3 jaar 85-100
>> 12 inch 95 cm 2-4 jaar 90-105
>> 14 inch 100 cm 3-5 jaar 98-108
>> 16 inch 105 cm 4-6 jaar 103-118
>> 18 inch 110 cm 5-7 jaar 110-123
>> 20 inch 115 cm 6-8 jaar 118-128
>> 22 inch 122 cm 7-9 jaar 124-134
>> 24 inch 130 cm 8-12 jaar 130-142
>> 26 inch 145 cm 10-14 jaar 140-156
>> 28 inch 145+ cm boven 12 jaar Volwassen

 

Vind je het leuk om een keer met je zoon of dochter een fietstochtje af te leggen? Online zijn er meerdere kindvriendelijke fietsroutes te vinden. Afhankelijk van het gebied van waar je wil fietsen vind je vast en zeker een geschikte fietsroute. Bekijk bijvoorbeeld deze 5x kindvriendelijke fietsroutes van Kekmama.

Kies voor een terugtraprem (en handrem)

Elk kind leert op een andere manier en heeft andere voorkeuren. Sommige kinderen hebben niet de kracht om een terugtraprem op een efficiënte manier te gebruiken terwijl anderen moeite hebben om een handrem te gebruiken. Van tevoren is dat voor ouders vaak lastig om in te schatten. De veiligste optie is daarom om te kiezen voor een kinderfiets die beschikt over zowel een terugtrap- als een handrem. Hierdoor kom je er vanzelf achter welke optie jouw kind prefereert.

mm
Mamasopinternet.nl is het moederblog met leuke shoptips, handige DIY en regelmatig winacties.

Reageer