Praktisch

Wat als… je partner een narcist is?

Judith1372 x bekeken

Een narcist is iemand die vaak wat moeilijk in de omgang is. Gek genoeg lijkt dat meestal aan jou te liggen, terwijl dat eigenlijk niet het geval is. Een narcist in de familie hebben is dus geen pretje. En een langdurige, gezonde relatie met een narcist lijkt haast onmogelijk. Voordat je echter kunt beginnen, moet je jezelf eerst de vraag stellen: wat is een narcist? Ben je daar achter gekomen, dan vind je hier 7 tips hoe je er het beste mee om kunt gaan.

Tip 1: Eronder schuilt een klein hartje

Veel narcisten voelen zich diep in hun hart minderwaardig. Ze bedekken dat echter stevig met een laag ‘magisch denken’. Daarbij gaan ze zelf geloven dat ze eigenlijk superieur zijn en dat de schuld bij anderen ligt. Het is een soort vlucht van de werkelijkheid. Veel narcistisch gedrag is dus eigenlijk te wijten aan een diepe onzekerheid. De narcist is heel gevoelig voor complimenten, maar kan extreem reageren als hij denkt dat jij ontrouw bent.

Tip 2: Een narcist doet het niet expres

Het klinkt een beetje flauw, maar een echte narcist weet niet dat hij een narcist is. Hij herkent zichzelf totaal niet in de aspecten. Daardoor kan hij zijn gedraag ook niet of nauwelijks aanpassen. Hij begrijpt gewoon niet wat er verkeerd aan is en als je hem erop wijst denkt hij dat jíj knetter bent. Je kunt het een narcist dus niet persoonlijk kwalijk nemen hoe hij is. Een goede tip is het proberen van relatie-therapie. Dat zal bij een echte narcist niet helpen omdat hij zich niet kan veranderen, maar dan weet je wel zeker dat je het eerlijk hebt geprobeerd.

Tip 3: Ken je grenzen

Het meegaan met de wil van een narcist lijkt het makkelijkst. Maar het heeft een groot nadeel: je komt er nooit vanaf. De narcist wil altijd meer en gaat altijd verder. En daarom is het belangrijk dat je zelf je grenzen goed kent. Ga daar niet overheen en laat je niet emotioneel chanteren. Vermoedelijk zal de narcist kwaad worden als je er niet in meegaat, maar als je doorgaat blijf je vastzitten en zul je steeds verder moeten gaan om hem tevreden te houden. Hebben jullie kinderen? Dan is het enorm belangrijk dat je ook je kinderen leert om hun grenzen te kennen.

Tip 4: Weet dat je hem niet kunt veranderen

Een narcist is onmogelijk te veranderen. Het is een psychisch probleem dat steeds meer als een ziekte wordt gezien. Vaak is er iets misgegaan in de kinderjaren, waardoor die persoon dit gedrag is gaan vertonen. Een echte narcist zal dat ook niet meer kunnen veranderen, zelfs niet met therapie. Daarom loopt ruim 80% van de relaties met een narcist uiteindelijk uit op een scheiding.

Tip 5: Blijf neutraal

Je hoeft de ander niet de tent uit te vechten. Tenslotte zijn jullie partners en zul je de ander nog vaker tegenkomen, zelfs als je uit elkaar gaat. Je kunt wel een neutrale houding aannemen. Blijf neutraal en bewaar wat afstand. Doe dat ook emotioneel en laat je niet kwetsen door de narcist. Probeer hem in zijn waarde te laten, maar zonder overal in mee te gaan. Een echte narcist kent geen oprechte liefde, al gelooft hij zelf van wel. Hij is niet verliefd op jou, maar op je gedrag (zolang je doet wat hij wil). 

Tip 6: Wil je iets gedaan krijgen? Slijmen mag!

Een narcist is heel gevoelig voor complimenten. Wil je iets gedaan krijgen van de narcist? Dan kan het helpen om eens lekker te slijmen. En heb je een goed idee, stuur hem dan zo dat hij denkt dat het zijn idee is. Jij kunt niet de eer opstrijken, maar je doel is wel bereikt! Dit werkt ook heel goed als je kinderen hebt. Kinderen worden meestal niet voor volwaardige mensen gehouden door een narcist. Dus door te doen alsof iets zijn eigen idee was, zal hij het sneller accepteren als een kind eigenlijk iets wil.

Tip 7: Geen kritiek

Een narcist is absoluut allergisch voor kritiek. Doe je dat in het openbaar, dan zal het nooit meer goed komen tussen jullie. Geef je kritiek in een één-op-één situatie, dan nog moet je voorzichtig zijn. Een narcist ziet of erkent zelden zijn eigen zwakke punten, dus je hebt er ook weinig aan. Probeer eindeloze discussies te vermijden. En weer erop voorbereid dat de narcist jóu juist gaat beschuldigen van fouten als je hem bekritiseerd.

Omgaan met een narcist kan een hele uitdaging zijn. Het is vooral heel belangrijk dat je je realiseert dat je er niets aan kunt veranderen. Een narcist herkennen is echter ook best lastig, want heel veel mensen hebben narcistische trekjes zonder dat ze echte narcisten zijn. Blijkt jouw partner een narcist te zijn of sterke narcistische trekjes te hebben? Dan is het belangrijk dat je rekening houdt met deze 7 tips!

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

Reageer