KidsPraktischVeiligheid

Wat gebeurt er als mijn kind schade veroorzaakt?

Judith1638 x bekeken

Kinderen veroorzaken soms schade. Als dat schade is aan je eigen spullen is dat meestal niet zo’n probleem. Maar wat als er schade wordt veroorzaakt bij anderen? Veel mensen weten niet precies hoe de regels zijn. Hier vind je wat er gebeurt als jouw kind schade veroorzaakt.

 Onopzettelijke schade

Wanneer je niet verzekerd bent, heb je weinig rechten. Als jij of je kind ergens schade veroorzaakt, moet je die betalen. En aangezien je kind nog geen 21 is, is hij nog niet financieel onafhankelijk. Jij bent dus verantwoordelijk voor de financiële gevolgen van de schade. Ook als die schade per ongeluk is ontstaan. Gelukkig hebben veel mensen een AVP, een aansprakelijkheidsverzekering particulieren. Deze AVP neemt de aansprakelijkheid van je over voor alle schade die onopzettelijk wordt veroorzaakt. Zowel schade die jij veroorzaakt als andere leden van het huishouden. Zelfs schade door huisdieren wordt gedekt. Schade kan al snel oplopen tot een flink bedrag. De kosten van de ansprakelijkheidsverzekering wegen hier in vrijwel alle gevallen ruimschoots tegenop.

Opzettelijke schade

De AVP dekt in principe geen schade die met opzet wordt veroorzaakt. Maar er wordt wel een uitzondering gemaakt voor kinderen tot 14 jaar. Dat komt omdat zij worden gezien als ontoerekeningsvatbaar. Ze weten zelf nog niet precies wat de gevolgen zullen zijn. Dus wanneer jouw kind 12 is en hij sticht ergens brand, valt de schade onder de aansprakelijkheidsverzekering. Natuurlijk blijft het wel jouw verantwoordelijkheid om je kind duidelijk te maken dat dergelijk gedrag niet door de beugel kan. Boven de 14 jaar wordt opzettelijke schade niet meer gedekt. Jij bent dan verantwoordelijk voor de financiële gevolgen. Je kind kan vanaf die leeftijd ook worden aangeklaagd voor opzettelijke schade. In dat geval hangen de gevolgen af van de uitspraak van de rechter. Vaak zal je kind naar bureau Halt moeten of een taakstraf moeten uitvoeren. In dat geval wordt jij meestal vrijgesteld van de financiële schade.

Schade door joyriden

Joyriden is een apart geval. Zelfs als de schade per ongeluk ontstaat, is deze schade nooit gedekt bij een aansprakelijkheidsverzekering. Dat komt omdat er een aparte verzekering geldt voor motorvoertuigen. Als zodanig vallen ze dus niet in de AVP. Ze vallen wel in de WA-verzekering, maar die is gebonden aan andere regels. Schade veroorzaakt door het voertuig wordt alleen gedekt als er geen misbruik van werd gemaakt. Joyriding wordt dus nooit gedekt door de verzekering. Maakt niet uit welke leeftijd je kind heeft. De AVP kent naast joyriden nog een andere uitzondering: vaak wordt schade tijdens vakanties niet gedekt door de aansprakelijkheidsverzekering, maar door de reisverzekering.

Als je kind schade veroorzaakt, hangen de gevolgen vooral af van wat er is gebeurt. Schade die per ongeluk wordt veroorzaakt wordt gedekt door de AVP. Schade die met opzet wordt veroorzaakt wordt alleen gedekt als je kind jonger dan 14 jaar is. In andere gevallen kan je kind (en jij) aansprakelijk worden gehouden. En schade die wordt veroorzaakt door joyriding wordt nooit gedekt. Een AVP is dus een heel belangrijke verzekering, want bijna elk kind veroorzaakt wel eens (per ongeluk) schade. En dan is het erg fijn als je die niet zelf hoeft te betalen!

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

Reageer