Wat gebeurt er tijdens de bevalling met je vagina?
Dat een bevalling geen pretje is, dat weet iedereen wel. Tenslotte moet je een flinke inspanning leveren. De vagina heeft het daarbij flink te verduren. Die moet namelijk in enkele uren oprekken van slechts enkele centimeters doorsnee naar het formaat van een flinke meloen. En daarna weer terug, natuurlijk. Hoe gaat dat eigenlijk? En wat zijn de gevolgen van een bevalling voor je vagina?
Wat gebeurt er tijdens de bevalling met je vagina?
De vagina verschilt sterk van vrouw tot vrouw. De vagina bestaat uit een cirkel van sterk spierweefsel, onderdeel van de bekkenbodem. De spieren houden de blaas, vagina en anus netjes gesloten. De vagina is daardoor een smalle ingang van enkele centimeters omvang. Gelukkig zijn het spierweefsel en de huid relatief soepel, waardoor de vagina rekbaar is. Dat komt zeker van pas tijdens een bevalling! Het hoofdje van de baby moet namelijk door de vagina. Daarvoor moet je hard persen, want hoewel de spieren meerekken gaat dat ook weer niet zo eenvoudig. Tijdens de vagina worden de spieren tot het uiterste opgerekt. En ook de huid en het onderliggende weefsel moet erg meerekken. Vaak is dat niet helemaal voldoende: de huid vertoond na de bevalling vaak scheurtjes. En vordert de bevalling niet voldoende, dan kan er door de verloskundige een knip gezet worden in de rand van de vagina om meer ruimte te creëren.
Herstel na de bevalling
Na de bevalling trekken de spieren de vagina vanzelf weer terug naar de oude proporties. Soms blijft de vagina wat ruimer. De eventuele gescheurde huid zal netjes worden gehecht en ook een knip wordt gehecht. Toch herstelt de vagina zich nooit weer volledig naar de oude situatie. “Het voelt niet meer zoals vroeger” is een conclusie die veel vrouwen trekken. Niet omdat de vagina nu pijnlijk is, maar vooral omdat de vorm wat veranderd is. Het gevoel is daardoor anders. Soms ervaren vrouwen nog blijvende klachten, bijvoorbeeld doordat de binnenste schaamlippen zijn vergroot of omdat oude littekens blijven opspelen.
Schaamlipcorrectie en littekencorrectie
Veel vrouwen hebben klachten door te grote schaamlippen. Na de bevalling kunnen de schaamlippen sterk veranderen. Zo kunnen de binnenste schaamlippen gaan uitsteken. Dat kan lastig zijn in het ondergoed, op de fiets en ook bij het lopen. Schaamlipverkleining kan dan een goede oplossing bieden. Bij schaamlipverkleining worden de schaamlippen weer keurig teruggebracht in de juiste proporties. Daardoor ben je meteen van je klachten af en ziet de vagina er weer mooier uit. Schaamlipverkleining heeft geen gevolgen voor een eventuele volgende bevalling. Het is ook mogelijk om de schaamlipcorrectie te combineren met littekencorrectie wanneer de littekens je last bezorgen. Bij V-Klinieken werken gespecialiseerde chirurgen die je daarmee kunnen helpen.
Je vagina en schaamlippen hebben heel wat te verduren tijdens de bevalling. Het is dan ook niet vreemd dat veel vrouwen na de bevalling aangeven dat het niet meer helemaal hetzelfde voelt. Dat hoeft ook niet: zolang je geen klachten hebt en tevreden bent over het uiterlijk van je schaamlippen en vagina hoef je je geen zorgen te maken. Heb je wel klachten of vind je de regio van de vagina niet mooi? Dan kun je kiezen voor een schaamlipcorrectie en/of littekencorrectie. Daarmee ben je van je klachten af en ziet de vagina er weer prachtig uit.