Wonen

Wat zijn de meest kindvriendelijke vloeren?

Mamasopinternet7409 x bekeken
Laminaat kinderen

Vooral gezinnen met (kleine) kinderen hebben vaak moeite met het vinden van de ideale vloer. Want hoe vind je precies die vloer die ongevaarlijk is, gemakkelijk schoon te houden, slijtvast, niet te hard…. Wij hebben uitgezocht wat de meest kindvriendelijke vloeren zijn.

Tapijt

Tapijtvloer heeft voor gezinnen een groot voordeel: het is zacht en dempend. Wanneer een kind valt, loopt het geen schade op. Geluid wordt ook sterk gedempt. Toch heeft tapijt ook enkele flinke nadelen. Allereerst zijn vlekken vaak moeilijk te verwijderen en ook moet tapijt regelmatig worden gestofzuigd. Dan nog is er vaak sprake van huisstofmijt. Heb je ook nog eens huisdieren, dan kun je helemaal je lol op wat betreft vlooien, haren en slijtage. Op een schaal van 1 tot 10 krijgt tapijt voor gezinnen een 3.

Tapijtvloer kinderen

Tegels

Een tegelvloer is bijzonder onderhoudsarm. Kies je voor de juiste tegels, dan zijn vlekken gemakkelijk weg te poetsen. Ook vocht is met tegels geen enkel probleem. Wat betreft vuilheid en slijtage hebben tegels dus grote voordelen voor gezinnen met kinderen. Er is echter een probleem dat maakt dat een tegelvloer toch niet geschikt is voor kinderen: er is een grote kans dat kinderen zich bezeren wanneer ze vallen. Vooral met kleinere kinderen is dat erg vervelend, want kinderen zijn niet altijd even handig. Daarom krijgt een tegelvloer op een schaal van 1 tot 10 een 6.

Laminaat

Laminaat (vooral kliklaminaat) wordt tegenwoordig veel gebruikt. Het heeft als voordeel dat het lekker gemakkelijk schoon te houden is. Het is wel harder dan tapijt, maar toch wordt het wel gezien als valveilig voor kinderen. Echter, ook laminaat heeft zijn nadelen. Allereerst kan het gevoelig zijn voor slijtage, vooral wanneer kinderen veel op de grond spelen of slepen met spullen. Daarnaast is laminaat gevoelig voor water en vocht. Ongelukjes kunnen zorgen dat de vloer bol gaat staan of oneffen wordt. Op een schaal van 1 tot 10 krijgt laminaat een 7.

Laminaat kinderen

Vinyl

Vinyl of zeil is een stevige, flexibele ondergrond die zeer geschikt is voor gezinnen met kinderen. Ongedierte overleeft er niet, de vloer is sterk en valveilig en vlekken zijn gemakkelijk weg te poetsen. Vinyl valt dus zeker in de categorie kindvriendelijke vloeren. Toch heeft vinyl een nadeel: het is gevoelig voor slijtage en moet elke vijf tot zes jaar vervangen worden. Vooral op plekken waar veel gelopen wordt, zoals bij het aanrecht of bij de tafel zie je na verloop van tijd slijtagevlekken die steeds groter worden. Op een schaal van 1 tot 10 krijgt vinyl een 8.

Vinoluxe

Vinoluxe, ook wel PVC genoemd, is een relatief nieuwe vloersoort. Omdat PVC vloeren vrijwel ongevoelig zijn voor vocht, kunnen deze ook in de keuken worden gebruikt. PVC is bijzonder slijtvast en is net zo gemakkelijk te leggen als kliklaminaat. Daarnaast is het net zo onderhoudsarm als een tegelvloer. In feite zijn dus vrijwel alle voordelen van andere vloeren verenigd in deze vloer, zonder de nadelen mee te nemen. Helaas heeft ook PVC een nadeel. PVC vloeren zijn vaak duurder dan laminaat of tapijt. Toch hoeft dat geen probleem te zijn, want de levensduur van de vloer maakt de extra kosten meer dan goed. Op een schaal van 1 tot 10 krijgt PVC een 9.

PVC vloer kinderen

Het vinden van een perfecte vloer hangt niet alleen af van de eigenschappen van de vloer. Een groot deel van de keuze zal afhangen van jouw persoonlijke smaak. Daarom is het altijd verstandig om ook in de winkel nog advies te vragen, wie weet kom je daar de perfecte oplossing tegen.

Afbeeldingen komen van www.carpetright.nl

mm
Mamasopinternet.nl is het moederblog met leuke shoptips, handige DIY en regelmatig winacties.

Reageer