Praktisch

Welke autoverzekering heb je nodig voor je gezinsauto?

Mamasopinternet1069 x bekeken
Verzekering gezinsauto

Elke auto in Nederland is verplicht verzekerd. Dat is maar goed ook, want als je betrokken raakt bij een ongeluk lopen de kosten al snel op. Als gezin wil je je auto natuurlijk goed verzekerd hebben. Maar welke verzekering heb je nodig? En is alleen een autoverzekering genoeg, of wil je nog extra dekking?

De all-risk autoverzekering: voor (bijna) nieuwe auto’s

De all-risk autoverzekering is de duurste en beste verzekering voor auto’s. Hij wordt dan ook het vaakst afgesloten voor een (bijna) nieuwe auto. Een all-risk verzekering dekt vrijwel alle schade die voorkomt, dus ook eventuele schade aan je eigen auto. Dat is alleen de moeite waard als de waarde van je auto relatief hoog is. De all-risk dekking geldt ook voor brand, diefstal (alleen als de auto goed beveiligd was), inbraak en natuurgeweld. Best wel prettig als je pas een compleet nieuwe gezinsauto hebt gekocht!

Beperkt casco: voor auto’s tussen 6 en 12 jaar oud

Is je auto al wat ouder, maar is hij nog wel helemaal goed? Dan kies je vaker voor een beperkt casco verzekering. Bij deze verzekering is schade aan je eigen auto niet gedekt als je een aanrijding veroorzaakt, maar zijn bijna alle andere oorzaken van schade wel gedekt. Denk bijvoorbeeld aan schade door wilde dieren, door natuurgeweld of door een autobrand. Ook inbraak en diefstal is bij beperkt casco goed gedekt, mits je auto beveiligd was. Beperkt casco is ideaal als je een all-risk verzekering wat te duur vindt, maar je je auto wel graag goed wilt verzekeren.

Welke autoverzekering heb je nodig voor je gezinsauto

Basis WA verzekeren

De meeste mensen kiezen voor een basis WA verzekering. Deze verzekering is het minimum en die is dan ook wettelijk verplicht. Een WA verzekering dekt helemaal geen schade aan je eigen auto. Wel dekt de WA vrijwel alle schade die je met jouw auto veroorzaakt aan de spullen of de auto van iemand anders. Het gaat hierbij dus vooral om schade die jij veroorzaakt, bijvoorbeeld tijdens een aanrijding. Deze verzekering is verplicht zodat andere mensen schadeloos gesteld kunnen worden zonder dat jij ineens met een erg hoge rekening zit.

Extra dekkingen

Naast de basis autoverzekering kun je extra modules inschakelen. Voor je gezin kan een inzittendenverzekering bijvoorbeeld erg belangrijk zijn. Deze verzekering dekt persoonlijke schade. Stel je voor dat jij met je kind op weg bent ergens heen en je raakt betrokken bij een aanrijding. Dan wordt schade aan de inzittenden goed gedekt. Je zorgverzekering zal in eerste instantie de medische behandelingen vergoeden. Maar als jij bijvoorbeeld in een rolstoel belandt, of als je kind extra zorg nodig heeft, dekt de inzittendenverzekering deze kosten. Er zijn verschillende soorten dekkingen voor inzittenden, van een eenvoudige dekking bij ongelukken die veroorzaakt worden door anderen, tot een complete inzittendenverzekering die zelfs materiële schade (zoals bagage) vergoedt.

Een goede verzekering is voor je gezinsauto erg belangrijk. Het aantal verkeersongelukken neemt de afgelopen jaren toe. En vrijwel elk ongeluk brengt hoge kosten met zich mee. Natuurlijk wil jij mét je gezin veilig de weg op kunnen. Dat doe je door zowel de auto als de inzittenden te voorzien van de juiste verzekering. Dan weet je zeker dat je, zelfs als je betrokken raakt bij een aanrijding, alles hebt gedaan om in elk geval de financiële klap te kunnen opvangen. Zo kun je met een gerust hart op autovakantie met de kinderen.

mm
Mamasopinternet.nl is het moederblog met leuke shoptips, handige DIY en regelmatig winacties.

Reageer