GezondheidPraktischZwanger en mama

Welke zwangerschapstest is het beste?

Judith904 x bekeken

Als je denkt dat je zwanger bent, wil je het liefst meteen de beste zwangerschapstest in huis halen. Maar welke zwangerschapstest is het beste? Moet je gaan voor de goedkoopste, de duurste of maakt dat eigenlijk niet uit? Wij zochten uit hoe het nu eigenlijk écht zit met zwangerschapstesten!

Vroeg testen en betrouwbaarheid

Op de ene test staat dat je pas kunt testen op je NOD (niet ongesteld dag). De andere test stelt dat je 3, 4 of zelfs 6 dagen eerder kunt testen. Hoe zit dat eigenlijk? Dit is wat er gebeurt in je lichaam:

 • Je krijgt de eisprong meestal ongeveer 14 dagen na je laatste ongesteldheid. Dit kan natuurlijk variëren, zeker als je cyclus onregelmatig is. Het eitje wordt binnen 12 uur bevrucht. Zo niet, dan sterft het af.
 • Het eitje gaat op reis door de eileider naar de baarmoeder. Na de bevruchting begint het eitje meteen te delen en het begint ook hormonen af te geven in heel kleine hoeveelheden.
 • 5-8 dagen na de eisprong nestelt het eitje zich in in de baarmoeder. Ook hier kan dus best een paar dagen verschil in zitten per vrouw. Na de innesteling worden er duidelijk meer hormonen afgegeven, om te voorkomen dat je alsnog ongesteld wordt.
 • Het HCG (het meetbare hormoon in de urine) is pas na een tijdje meetbaar, omdat het daarvoor in te kleine hoeveelheden voorkomt.

Als je 6 dagen voor je NOD al kunt testen, is het eitje dus in de meeste gevallen nog niet eens ingenesteld. Dat betekent ook dat de hormoonniveaus nog heel erg laag zijn. De test waarop staat dat je zo lang van tevoren al kunt testen, is slechts in iets meer dan de helft van de gevallen echt betrouwbaar. Maar omdat het meer dan de helft is, mag de producent het op het doosje zetten. Jij bent dus blij met je vroege test, maar de kans is heel klein dat je een betrouwbaar resultaat krijgt – ongeacht de producent of het merk van de test!

Is vroeg testen verstandig?

Bij een vroege zwangerschap kan heel veel mis gaan. Ongeveer de helft van de bevruchte eitjes redt het niet om goed in te nestelen. Het eitje sterft dan af en jij wordt gewoon ongesteld zoals altijd, zonder iets te merken. Maar wat als je vroeg hebt getest? Dan komt de klap dubbel zo hard aan als je ineens ongesteld wordt. Terwijl je anders niet beter had geweten. Het is dus niet alleen door een gebrek aan betrouwbaarheid van de testen, maar ook om jezelf te beschermen dat je beter niet te vroeg kunt testen. Het is verstandig om te wachten tot 1 dag voor je NOD. Daarom bespreken we hier ook alleen de betrouwbaarheid van de testen als ze gebruikt worden op de NOD, de dag dat je dus eigenlijk ongesteld zou moeten worden.

De verschillende testen: welke soorten zwangerschapstest zijn er?

Er zijn heel veel zwangerschapstesten. Maar eigenlijk zijn er maar drie soorten: de cassette-test, de midstream en de digitale test.

 • De cassette-test is een test met een pipetje. De goedkoopste testen zijn vaak cassette-testen: die van de Kruidvat (2 voor 5 euro) en de Action bijvoorbeeld. Je kunt met het pipetje wat urine opnemen en precies het juiste aantal druppels op de test laten vallen. Daarna kun je dan het resultaat zien als een streepje. De betrouwbaarheid is vanaf de NOD zeer goed, meer dan 99%. De test gaat ook zelden mis, omdat je het gewoon simpel kunt uitvoeren.
 • De midstream test werkt met een teststaafje. Dat staafje kun je in de urinestraal houden of je houdt het even in een potje met wat urine. Deze test zie je eigenlijk vrijwel overal, het is de meest gewone test. De meeste midstream testen vertonen een extra streepje bij zwangerschap, maar die van Kruidvat vertoond een + teken. De betrouwbaarheid ligt ook bijzonder hoog, namelijk 99% vanaf de NOD dag. Deze testen zijn wel iets lastiger uit te voeren dan cassette-testen en zeker als je ze onder de urinestraal houdt komt het regelmatig voor dat het controlevenster aangeeft dat de test niet is gelukt.
 • De digitale test is eigenlijk een midstream test. Het verschil is dat de test geen streepjes geeft. In plaats daarvan verschijnt er tekst op het schermpje. De tekst ‘zwanger’ of ‘niet zwanger’ bijvoorbeeld. Bij de ClearBlue staat ook vermeld hoe lang je vermoedelijk zwanger bent. Dit laatste is geen betrouwbare indicatie, omdat dit in de eerste weken enorm kan verschillen van vrouw tot vrouw. De test zelf is wel zeer betrouwbaar, maar de tijdsindicatie is dat dus niet echt. De digitale test is de duurste zwangerschapstest.

Welke zwangerschapstest is de beste?

Welke test de beste is, is vrijwel niet duidelijk te zeggen. Wel is dit erover te zeggen: de betrouwbaarheid van alle zwangerschapstesten vanaf de NOD (de dag waarop je ongesteld had moeten worden) is ongeveer 99% als je de test goed uitvoert. Het gaat dus vooral om de vroege testen waarin veel verschillen zitten. Daarbij is een goede indicator: hoe gevoeliger de test, hoe betrouwbaarder het resultaat. Maar vrijwel alle zwangerschapstesten zijn ongeveer zo betrouwbaar:

 • Vanaf 6 dagen voor NOD: ong. 53% betrouwbaarheid bij speciale testen. “Gewone” testen melden dan vrijwel altijd het resultaat niet zwanger.
 • Vanaf 4 dagen voor NOD: ong. 64% betrouwbaarheid bij testen die al vanaf 6 dagen van tevoren aangeven te kunnen testen. Bij vroege testen, zoals Kruidvat Early en andere vroege testen, is de betrouwbaarheid nu 53%.
 • Vanaf 3 dagen voor NOD: ong. 74% betrouwbaarheid bij vroege testen, de extreem vroege testen scoren ietsjes beter.
 • Vanaf 2 dagen voor NOD: ong. 84% betrouwbaarheid bij vroege testen en extreem vroege testen. De score is dan ongeveer gelijk.
 • Vanaf 1 dag voor NOD: ong. 87% betrouwbaarheid bij alle testen. Dus ook de “gewone” testen geven dan al een vrij hoge betrouwbaarheid.
 • Vanaf de NOD: alle testen zijn vanaf nu 99% betrouwbaar.

Bij de berekening van de dagen zijn we uitgegaan van een stabiele cyclus waarbij je vrij precies weet wanneer je ongesteld zou moeten worden. Heb je een onregelmatige cyclus, dan kan het zijn dat de test nog niet helemaal betrouwbaar is. Dan moet je enkele dagen later nog eens testen als je niet ongesteld geworden bent.

Conclusie: het maakt weinig verschil

Natuurlijk wil je zo snel mogelijk weten of je zwanger bent. Dat begrijpen we helemaal! Toch is het verstandig om te wachten met testen totdat je 1 dag voor je NOD zit. Dat is de enige manier waarop een test redelijk betrouwbaar is. Vanaf de NOD is de test echt betrouwbaar. Het maakt daarbij eigenlijk geen verschil welke test je gebruikt, want ze zijn vanaf dat moment allemaal betrouwbaar. Natuurlijk is het mogelijk dat jouw HCG nog heel laag is op je NOD, omdat je een late eisprong had. Je zult zien dat 3 dagen later je test een stuk duidelijker zal zijn, maar het is moeilijk om zo lang te wachten. De prijs van de test maakt helemaal niet uit voor de betrouwbaarheid. Dat komt omdat elke test werkt met een eenvoudig principe. Er zit geen ingewikkelde technologie achter en de kwaliteit verschilt bijzonder weinig bij de tests. Kies dus gewoon een test waar jij je fijn bij voelt en die goed betaalbaar is. De goedkoopste van de Action is net zo goed als de duurste van Clear Blue.

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

Reageer