FunZwanger en mama

10 nadelen van hoogzwanger zijn in de winter

Judith1596 x bekeken

De winter lijkt voor veel dames een ideale tijd te zijn voor een zwangerschap. Ga maar na: je hebt het tenminste niet snikheet, je hoeft geen koude voetenbadjes, je zwelt minder op door vocht… Toch zijn er ook wel wat nadelen te vinden. Dít herkent iedere hoogzwangere in de winter!

1. Je kunt niet slapen

Zonder dikke deken heb je het te koud, met dikke deken zweet je je na een poosje kapot. Het is eigenlijk nooit helemaal goed. Misschien heb je wat aan deze 6 tips om lekker te slapen tijdens de zwangerschap.

2. Je bent veel duurder uit

Je moet in de winter veel meer kleren kopen dan in de zomer. En allemaal in die belachelijke maat die je waarschijnlijk nooit meer gaat gebruiken. En die kleren zijn dan ook nog eens duurder omdat ze dikker zijn, terwijl je in de zomer genoeg hebt aan een flexibel rekbaar zomerjurkje.

3. Je kunt geen mooie laarsjes aan

In de zomer slof je lekker relaxt rond op slippers. En zwellen je voeten, dan koop je gewoon een maatje groter. In de winter is dat lastiger: als je opgezette enkels krijgt, pas je dus niet meer in die leuke laarsjes. Of in welke andere schoenen dan ook.

4. Je ziet eruit als een walvis

Met tien lagen kleren aan ziet iederéén er minder slank uit. Maar als je zwanger bent is dat nog een slagje erger. Zeker als je je toch al dik en lelijk voelt…

5. Binnenshuis zweet je je kapot

Mocht je buiten wat te klagen hebben over de kou, binnen is het niet te harden. Met al die extra lagen kleren vergeet je even dat zwangerschapshormonen ook nog zorgen voor extra warmte. Dus zit jij te zweten terwijl je vriendin zegt: “Ik dacht, ik zet de kachel even een graadje hoger nu je zwanger bent”.

6. Je controles worden een stuk lastiger

In de zomer schuif je je jurkje omhoog en voilà: de verloskundige of gynaecoloog kan overal bij. Dat is wel anders in de winter: trui omhoog, broek omlaag, shirt omhoog, hemd omhoog, ondergoed naar beneden… Je bent zo 10 minuten verder voordat jij eindelijk klaar bent met aan- of uitkleden.

7. Je durft nauwelijks nog naar buiten

Wat als je uitglijdt en valt? Bovendien is je evenwicht niet meer zo stabiel. En tegen de tijd dat je eindelijk alle winterkleren hebt aangetrokken die nodig zijn, moet je weer naar de wc.

8. Je blaas…

Je blaas was al onder druk komen te staan, maar de winter maakt dat nog een slagje erger. Een tochtvlaag? Jij moet plassen. Sta je op de wind? Jij moet plassen. Eindelijk je sjaal, wanten en muts aangedaan? Jij moet plassen.

9. Geen verwarmende glühwein

Wat is er lekkerder dan een glühweintje als het koud is? En kopje thee waarschijnlijk. Hoewel je tijdens de zwangerschap gelukkig nog wel warme chocolademelk kunt drinken, dus dat is dan weer een troost.

10. Je moet bevallen

En dan komt eindelijk de bevalling eraan. Je moet over heel wat dingen nadenken. Want mag je eigenlijk wel thuis bevallen? Als het erg glad is, kunnen verloskundigen je meteen doorsturen naar het ziekenhuis omdat een ambulance er niet op tijd kan zijn. En als je naar het ziekenhuis moet, hoe kom je daar dan veilig? En wat als er file staat door een ongeluk?

Er zijn heel wat nadelen aan hoogzwanger zijn in de winter. Gelukkig zijn er ook nog heel wat voordelen te noemen. Zo heb je meestal minder gezwollen voeten dan wanneer het warm is in de zomer, kun je als je het warm hebt gewoon wat kleren uitdoen en kun je heerlijk cocoonen op de bank. Wat de winter is misschien koud en nat en donker, maar ook heerlijk knus en gezellig!

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

Reageer