Vakantie & Uitjes

10X spelletjes voor in de auto

Judith1207 x bekeken

Spelletjes voor in de auto zijn er genoeg. Maar je hebt niet altijd genoeg energie of inspiratie om de kinderen bezig te houden. Het is dus slim om voor een lange rit alvast te kijken welke spelletjes geschikt zijn voor in de auto. Dat kunnen bijvoorbeeld reisspelletjes voor in de auto zijn, maar ook leuke spelletjes voor in de auto zonder dat je materiaal nodig hebt. Dit zijn 10 leuke ideeën voor spelletjes in de auto.

1. Spelcomputertjes

Handig, je hebt geen rommel en de kids zijn er vast een poosje zoet mee: spelcomputertjes. En dan bedoelen we natuurlijk geen playstation, maar gewone ‘ouderwetse’ computertjes. Maar je kunt je kind ook spelletjes laten doen op een tablet of op je telefoon.

Tip: Bekijk onze top 5 van de beste kindertablets

2. Auto-bingo

Auto-bingo kun je kopen, maar ook vrij eenvoudig zelf maken. Je hebt een kaartje waarop allerlei dingen uit het verkeer staan afgebeeld. Auto’s in bepaalde kleuren, een caravan, maar ook stoplichten en verkeersborden. Als je iets ziet dat op een plaatje staat, mag je het afkruisen. Wie heeft als eerste bingo?

3. Galgje

Galgje is typisch een spelletje dat je vrijwel overal kan spelen. Dat gaat dus ook lukken op de achterbank van de auto. Het enige dat je nodig hebt is een pen en wat papier. Dat geldt trouwens ook voor andere woordspelletjes.

4. Telspelletjes

Tellen kan een ontzettend leuk spelletje zijn. Laat je kinderen bijvoorbeeld vrachtwagens tellen. Of geef ze opdracht een bepaalde kleur of een bepaald merk auto’s te tellen. Ze kunnen ook op zoek naar auto’s met bepaalde kenmerken, zoals ‘een hond achterin de auto’ of ‘een auto met een blonde vrouw aan het stuur’.

5. Nummerplaten uitleggen

Nummerplaten kunnen een verrassend leuk spelletje opleveren. Laat je kinderen de letters combineren tot een woord of zin die leuk is. Bijvoorbeeld ’34-MN-ST’ kan de zin opleveren: ’34 mensen stapelen’. Maar het kan ook betekenen dat er ’34 monsters’ in de auto zitten. Zo kunnen verschillende nummerplaat hilarische verhalen opleveren.

6. Woordenslangen

Een geliefd taalspelletje is de woordenslang. Je moet bij elk nieuw woord de laatste letter van het oude woord gebruiken. Kies een bepaald thema, bijvoorbeeld ‘dieren’ of ‘dit gebruik je op het strand’ en maak er de langste woordenslangen mee.

7. (gaten)karaoke

Karaoke is vaak een succes. Zing samen bepaalde kinderliedjes. Eventueel begin je met het geluid aan en zet je het later uit. Een extra dimensie is gatenkaraoke: daarbij begin je met de muziek aan. Daarna zing je door terwijl de muziek uitgaat. Na een tijdje zet je de muziek opnieuw aan. Zingen jullie nog steeds gelijk met de muziek?

8. Tekeningen raden

Tekeningen raden bestaat ook als pictionary. Dit spel kun je doen door een stuk papier en stiften mee te nemen. Maar het kan ook met whiteboardstiften op de autoruit. Een van de kinderen tekent iets en de ander(en) proberen het zo snel mogelijk te raden.

9. Rekenspelletjes

Je kunt ook telspelletjes doen door sommen te maken. Je kunt bijvoorbeeld ‘plussen’. Je zegt dan een som, die de volgende speler moet oplossen. Hij maakt er meteen een nieuwe som van, die de volgende weer moet maken. Bijvoorbeeld: 1+3=…. 4+5=… 9+3=… Je kunt natuurlijk ook variaties spelen, bijvoorbeeld ‘minnen’.

10. Gelukkig – Helaas

De eerste speler bedenkt een zin die begint met ‘gelukkig’. Daarna bedenkt de tweede speler een passende zin die begint met ‘helaas’. De volgende zin begint weer met ‘gelukkig’ enzovoorts. Hierdoor kun je een hilarisch verhaal bij elkaar verzinnen, zolang de zinnen maar een beetje bij elkaar passen.

Natuurlijk zijn er nog veel meer spelletjes voor onderweg in de auto. Spelletjes voor in de auto moeten voldoen aan drie eisen:

  • Je hoeft niet (veel) te bewegen
  • Je hebt geen kleine onderdelen die kwijt kunnen raken
  • Je moet er een poosje zoet mee zijn

Vooral taal-, woord-, reken- en telspelletjes zijn ideaal voor in de auto. Zo vliegen de kilometers voorbij en hoef je niet de hele rit mee te genieten van de zoveelste kinderfilm die je al 50x hebt gehoord en gezien.

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

Reageer