DIYKinderkledingPraktisch

Zelf kinderkleding maken: 5 tips

Judith1581 x bekeken

Zelf kinderkleding maken is erg leuk en handig. Je kunt vaak op een goedkope manier aan leuke stoffen komen en met wat werk maak je zelf de leukste kinderkleren. Maar toch moet je even nadenken voordat je de naaimachine tevoorschijn haalt. Check eerst even deze 5 praktische tips!

1. Waar koop je stoffen?

De basis van het maken van kinderkleding is natuurlijk de stof. Ga je kinderkleding maken als beginner? Dan ben je misschien geneigd om de goedkoopste stofjes te zoeken voor je experiment. Maar je kunt beter gaan voor iets duurdere stoffen van goede kwaliteit. Die zijn meestal gemakkelijker te verwerken en geven een mooier resultaat. Koop je stoffen op een stoffenbeurs of bij een stoffenzaak. Je vindt op marktplaats soms ook leuke aanbiedingen. Let wel op de kwaliteit en neem iemand mee die er verstand van heeft.

2. Het is niet veel goedkoper

Zelf kinderkleding maken lijkt goedkoper dan kleding uit de winkel. Dit is echter afhankelijk van de stoffen die je gebruikt, maar ook voor de alternatieven. Koop je bijvoorbeeld kleding van Zeeman, dan is dat zó goedkoop dat je er niet tegenop kunt met je zelfgemaakte kleding. Als je zelf in je hobbytijd zit te naaien is zelfgemaakte kleding meestal iets goedkoper dan kleding kant en klaar kopen. Ga je jezelf een uurloon berekenen, dan ben je met zelf naaien een stuk duurder uit.

3. Volg een naaicursus

Zelf kinderkleding maken is voor beginners een hele uitdaging. Het is dus verstandig om een naaicursus te volgen. In de naaicursus leer je omgaan met je naaimachine, maar leer je ook allerlei handige trucs en krijg je tips. Zo gaat het oefenen een stuk sneller en zul je ontdekken dat je gemakkelijker zelf kinderkleding maakt.

4. Kies de juiste patronen

In het begin weet je meestal nog niet zo goed welke patronen je wel of niet kunt gebruiken. Dit is bijvoorbeeld afhankelijk van de lichaamsbouw van je kinderen. Sommige patronen geven kleding die gewoon niet mooi valt bij de lichaamsvorm van jouw kind. Na een tijdje krijg je er vanzelf door ervaring gevoel voor en weet je welk type patronen goed werken voor jouw gezin.

5. Loopt je kind voor gek?

Als kinderkleding zelf gemaakt is, kan dat voor je kind goed zijn of juist niet. Dat is bijvoorbeeld afhankelijk van de school waar je kind heen gaat. Op sommige scholen wordt met minachting gekeken naar kinderen in zelfgemaakte kleding. Op andere scholen wordt het juist gestimuleerd en doen veel moeders het. Let erop dat je kind met de zelfgemaakte kleding niet teveel uit de toon valt, anders is er kans dat hij of zij gepest wordt met de kleding die jij hebt gemaakt.

Zelf kinderkleding maken is erg leuk om te doen. Je kunt beginnen met eenvoudige kledingstukken, zoals rokken of shirts. Later ga je dan voor moeilijkere ontwerpen. Zelfs spijkerbroeken kun je zelf maken, al heb je dan wel speciaal materiaal nodig omdat spijkerstof lastig te verwerken is. Met deze 5 tips maak je zelf de leukste kinderkleding voor je kind!

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

Reageer