PraktischWonen

Zelf simpele klussen in huis uitvoeren om op de kosten te besparen

Mamasopinternet2047 x bekeken
simpele klusjes in huis

Voor stoere klusvrouwen is voldoende in en rond het huis te doen. Zo zijn er een hoop karweitjes die je gewoon zelf kunt uitvoeren (eventueel met behulp van manlief). Je zult verbaasd staan hoeveel je zelf kunt doen! Niet alleen om trots te kunnen zijn op je werk, maar ook omdat het een aanzienlijke kostenbesparing is als je niet voor ieder wissewasje een vakman inschakelt. Hieronder enkele voorbeelden van simpele klussen die je in huis kunt uitvoeren.

Een extra kinderkamer maken

Kom je een slaapkamer tekort, dan kun je gemakkelijk zelf een grote kamer opdelen. Met gasbetonblokken, gipsplaten of gipsblokken is eenvoudig een wand te maken. Natuurlijk draai je je hand er niet voor om deze vervolgens zelf te voorzien van een leuk behang of vrolijke kleur.

Het vervangen van een kapotte dakpan

Als je er met een ladder of vanuit een raam gemakkelijk bij kunt, is het vervangen van een dakpan een koud kunstje. Let er wel op dat de nieuwe dakpan precies dezelfde grootte en vorm heeft als de oude, om lekkage te voorkomen. Moeten er na een heftige storm meerdere dakpannen vervangen worden en is het dak mogelijk beschadigd, dan is het wel nodig een specialist in te huren.

Een oude of lekkende kraan vervangen

Heb je alleen last van een lekkende kraan dan is het vaak al voldoende het kraanleertje en eventueel de pakkingring te vervangen. Ook voor het in zijn geheel vervangen van een kraan in de keuken of badkamer hoeft niet direct een loodgieter te komen. Alles dat je hoeft te doen is de waterdruk eraf te halen, de oude kraan te verwijderen, de aansluitingen goed te voorzien van teflontape en de nieuwe kraan erop te zetten.

Dakgoten schoonmaken en repareren

Dakgoten raken nogal eens verstopt door ballen, bladeren of andere vuiligheid. Wanneer een dakgoot verstopt raakt zal deze tijdens hevige regen overstromen en blijft er water op het dak of in de goot staan. Voorkom dit door regelmatig (vooral in herfst) de dakgoten leeg te halen. Heb je last van een lekkende zinken dakgoot dan wordt dit vaak veroorzaakt door een broos geworden soldeernaad. Deze kun je zelf repareren door opnieuw te solderen, of er bitumenkit op aan te brengen. Een hele dakgoot vervangen kun je beter wel aan een vakman overlaten.

Regel zelf een verhuizing

Ga je verhuizen, dan is dat soms best zelf te regelen. Erg fijn als je een ruime overlappende tijd hebt om alle spullen van het oude naar het nieuwe huis te brengen en je gas, water en licht vanaf de eerste dag hebt. Verder helpen een goede planning, het tijdig regelen van transport, goed inpakken van verhuisdozen en deze voorzien van labels, en het vragen van hulp aan vrienden en familie. Houd er wel rekening mee dat de kosten van verhuizen in sommige gevallen niet opwegen tegen de tijd en energie die je erin moet steken, en de bijbehorende stress (omdat nu eenmaal nooit alles gaat zoals gepland).

Elektra vervangen of repareren

De tijd dat we alleen een lampje zelf vervingen is echt voorbij. Met goed advies en het juiste materiaal kun je in veel gevallen zelf dimmers, lichtschakelaars en stopcontacten vervangen, draden trekken en tv- of audioaansluitingen maken (al is veel tegenwoordig draadloos). Let in natte ruimtes op de IP-waarde van lampen en stopcontacten, dit geeft aan in hoeverre het waterdicht is. In de groepenkast zelf mogen wel alleen erkende elektriciens werk verrichten omdat het hier om hoogspanning gaat. Ga je hier zelf aan klussen en ontstaat er ooit brand, dan kan dit gevolgen hebben voor je verzekering.

mm
Mamasopinternet.nl is het moederblog met leuke shoptips, handige DIY en regelmatig winacties.

Reageer