KidsKinderenPraktisch

Zindelijkheidstraining lastig? 5 tips!

Judith1223 x bekeken

Het is best belangrijk dat je kind zindelijk wordt. Sowieso is het de bedoeling dat hij/zij zindelijk is voordat het tijd is om naar school te gaan. De meeste kinderen worden zindelijk tussen de 2 en 3 jaar. Maar dat geldt niet voor alle kinderen. Zoals er kinderen zijn erg vroeg zijn, zijn er ook kinderen die veel later zijn. Is jouw kind laat en werkt hij niet erg mee met het zindelijk worden? Dit zijn X handige tips!

1. Wees gestructureerd

Bij sommige ouders zit het probleem vooral in structuur. Als je af en toe je kind wel op het potje zet, maar ook heel vaak niet, is het voor het kind moeilijker om zindelijk te worden. Het is dus praktischer om een vast ritme in te bouwen. Je hoeft niet meteen elk halfuur bij het potje te zitten, maar kies wel vaste momenten uit. Bijvoorbeeld als hij zijn eten of tussendoortje op heeft.

2. Stel iets in het vooruitzicht

Bij veel kinderen werkt een beloningssysteem goed. Dat kan echt van alles zijn. Misschien denk jij dat je stickertjes moet plakken, maar dat werkt niet bij alle kinderen. Sommige kinderen vinden daar echt niets bijzonders aan. Wie weet werkt het in jouw situatie heel goed om je kind na het plasje een filmpje te laten kijken. Bij sommige kinderen werkt het beter als de beloning direct komt, in plaats van een uitgestelde beloning via een sticker systeem.

3. Machtsstrijd? Stop daarmee!

Er is een gezegde dat stelt: “als je kind niet zindelijk wordt rond het tweede jaar, lukt het vaak pas als hij drieënhalf is”. Waarom dat is? Omdat kinderen tussen deze leeftijden in het ergst aan het ‘peuterpuberen’ zijn. En ze krijgen snel genoeg door dat jij je kind niet kan dwingen om te plassen of te poepen. Het gevolg is een machtsstrijd: jij wilt dat je kind op het potje gaat en hij werkt dat tegen. Het is een van de weinige dingen waarover het kind volledig de controle heeft. Merk jij dat dit bij jullie het geval is? Laat de hele training los. Begin er ook niet over te zeuren of het telkens te vragen, maar laat je kind een paar weken met rust. Het komt snel genoeg dat je kind uit zichzelf weer interesse krijgt in het potje.

4. Neem de tijd

Zit je kind op het potje, dan moet je het kind ook de tijd geven om iets te doen. Met extra druk omdat jij er omheen loopt te drentelen of omdat je staat te wachten, wordt het voor je kind lastiger. Dus ga gewoon even iets anders doen en zeg je kind dat hij je maar moet roepen als hij klaar is. Daardoor krijgt je kind meer de ruimte om te doen wat hij moet doen.

5. Poepen kan eng zijn

Poepen op een potje of op de wc kan best een beetje eng zijn in het begin. Ga het niet pushen: je kind ontdekt vanzelf dat het niet eng is. Het is leerzaam om je kind te laten zien dat jij zelf poept op de wc en dat je het daarna wegspoelt. Dat vinden veel kinderen erg leuk en na verloop van tijd willen ze dat zelf ook doen.

Natuurlijk wil je graag dat je kindje zindelijk wordt. Veel handiger dan dat gedoe met luiers, zeker als je kind naar school gaat. Toch moet je de zindelijkheidstraining niet proberen te forceren, want dat maakt het alleen maar lastiger. Met deze 5 tips is er toch een grote kans dat je kind zindelijk wordt voordat hij naar school gaat. En lukt dat toch niet, dan is het misschien verstandig om eens met je kind naar een professional te gaan om te kijken waarom het zo moeilijk is.

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

Reageer