Zwanger en mamaGezondheid

Zo kom je toe aan je rust met een klein kindje in huis

Judith1275 x bekeken

Een klein kindje in huis kan best vermoeiend zijn. En of je nu regelmatig werkt, een thuisblijfmoeder bent of misschien voor een tweede keer zwanger bent: je hebt af en toe even je rust nodig. Toch kom je daar niet altijd aan toe. Dit zijn X tips om genoeg rust te pakken met een klein kindje in bed.

1. Dutjes zijn fantastisch

Kindjes die dutjes doen zijn geweldig. Het kindje is even lekker aan het bijtanken en jij kunt dat ook. Neem de kans waar en lees een leuk boek of ga hobbyen. Of je gaat zelf ook even lekker slapen natuurlijk! Gebruik het dutje liever niet om allerlei nuttige of praktische dingen te gaan doen, want je komt sowieso niet aan je rustmoment toe als je kindje weer wakker is.

2. Kindje naar opvang/gastouder/oppas

Misschien vind je dat je de opvang of gastouder alleen moet gebruiken als je diezelfde tijd heel nuttig besteed. Alsof je perse die dagdelen keihard moet werken omdat je je anders schuldig zou moeten voelen. Toch blijkt dat een of twee dagdelen per week een oppas regelen voor je kindje terwijl je zelf gaat relaxen ook heel goed voor je is. Zo kun je even lekker bijtanken en heb je in de rest van de week meer geduld voor je kindje. En trouwens, veel kindjes vinden het hartstikke leuk om naar een opvang, gastouder of oppas te gaan.

3. De box

Zolang je kindje nog klein is, is de box heel handig. Je weet dan gewoon zeker dat je kindje niets gevaarlijks kan doen. De meeste mensen gebruiken de box tot het kindje ongeveer 2 jaar oud is. Maar vroeger was het gebruikelijk om de box te gebruiken tot een kind 3 of 4 was. En zolang je kindje niet teveel heibel schopt, blijft de box een prima plek om rustig en veilig te spelen terwijl jij even wat anders doet.

4. Leer je kind te spelen

Kinderen hebben natuurlijk af en toe dagen dat het even niet wil lukken. Maar alle kinderen kunnen ook heel goed zelfstandig spelen. Dat moet je ze dan wel leren. Als ze gewend zijn 100% van de tijd alle aandacht te krijgen, vinden ze alleen spelen misschien best moeilijk. Maar door ze uitdagend speelgoed te geven en ook af en toe echt even weg te gaan leert je kindje dat alleen spelen ook prima is. In het begin is het misschien lastig, maar uiteindelijk betaalt de moeite zich dubbel en dwars terug.

5. Neem je kindje ergens mee naartoe

Er zijn bijvoorbeeld leuke speelcafe’s. Daar kun jij rustig even een bakje koffie doen terwijl je kind zich vermaakt in de speelhoek. Het is ook leuk om naar een (indoor) speeltuin te gaan of naar de kinderboerderij. Als je kind samen kan spelen met andere kinderen, zal hij zich beter vermaken en hoef jij niet fulltime al je aandacht aan hem te geven. En bovendien ben je even weg van de eeuwige klusjes, dus is het voor jou ook even ontspanning.

Rust en ontspanning zijn soms moeilijk te vinden als je een klein kindje in huis hebt. Toch kun je best wat doen om meer aan je rust toe te komen. Zo ben jij een rustigere en meer gebalanceerde moeder en daar wordt iedereen blijer van!

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

Reageer