GezondheidZwanger en mama

Ben ik zwanger? 10 tekenen dat je zwanger bent!

Judith1721 x bekeken

Als je zwanger bent, begint je lichaam van alles te doen. Alleen… in de eerste drie maanden merk je er soms nog niet zoveel van. En de dingetjes die je merkt, herken je misschien niet eens als kenmerken van een zwangerschap. Wil jij graag weten of je zwanger bent? Controleer dan deze 10 tekenen dat je zwanger bent!

Kenmerk van zwangerschap
Ochtendmisselijkheid via shutterstock.com

1. Een heel lichte bloeding

Een bevruchte eicel gaat zich innestelen. Ongeveer 70% van de vrouwen zal bij dat innestelen een heel klein beetje bloed verliezen. Het gaat alleen om een klein vlekje bloed. Je hoeft niet aan jezelf te twijfelen als je geen bloedinkje hebt: niet elke innesteling gaat gepaard met bloedverlies.

2. Verhoogde temperatuur

Rond de eisprong wordt je lichaamstemperatuur iets hoger. Raakt het eitje bevrucht, dan blijft je temperatuur ook een paar dagen iets hoger, totdat het eitje helemaal is ingenesteld. Je zult je overigens niet koortsig of ziek voelen.

3. Uitblijven van de ongesteldheid

Natuurlijk weten dames wel dat het uitblijven van de ongesteldheid aanduidt dat er kans is op zwangerschap. Alleen… als je een onregelmatige periode hebt, hoeft het niks te zeggen als je een paar dagen overtijd bent.

4. Ochtendmisselijkheid

Een bekend verschijnsel, omdat ruim 70% van de vrouwen daar in meer of mindere mate last van krijgt. De misselijkheid wordt veroorzaakt door zwangerschapshormonen en is meestal ‘s ochtends, maar kan ook de hele dag voorkomen.

5. Vermoeidheid

Het gekke is dat veel vrouwen juist in het eerste trimester van een zwangerschap heel erg moe zijn, terwijl dit stadium je lichaam nog relatief weinig energie kost. Ook dit heb je te danken aan de veranderde hormonen…

6. Vaker plassen

Aan het begin van de zwangerschap zul je vaker naar het toilet moeten voor de kleine boodschap. Dat komt niet, zoals sommigen denken, door de groeiende baarmoeder (dat is pas vanaf 6 maanden het geval) maar ook dit wordt veroorzaakt door hormonen.

7. Een stijve rug

Je kunt om twee redenen een stijve rug krijgen. Allereerst zijn daar alweer die vervelende hormonen die van alles aan het uitspoken zijn. Ten tweede gaat de baarmoeder van vorm veranderen. De baarmoeder hangt aan een aantal banden en hier en daar wordt er flink aan getrokken. Later in de zwangerschap is het niet de veranderende vorm, maar het gewicht van de baarmoeder dat je die stijve rug bezorgd.

8. Hoofdpijn

Nee, deze keer komen we niet aan met de hormonen. De hoofdpijn wordt veroorzaakt door stress (ben ik nou zwanger of niet??), door de misselijkheid en door de vermoeidheid. Vooral vrouwen die vaak moeten overgeven hebben last van hoofdpijn.

9. Veranderende borsten

Al heel vroeg in de zwangerschap (vanaf de tweede week!) kunnen de borsten gaan veranderen. Ze worden vaak wat groter en gevoeliger. Ook verkleuren al snel de tepels naar een donkerdere tint. Het helpt wel als je je borsten ook al hebt bestudeerd toen je nog niet zwanger was.

10. Humeur

Niet de leukste afsluiter: dankzij de hormonen kun je last krijgen van stemmingswisselingen. En die kunnen behoorlijk heftig zijn! Ze kunnen voor je man of vriend aanleiding zijn om in paniek te raken, dus laat hem het artikel lezen ‘Help, mijn vrouw is zwanger!‘ ter voorbereiding.

Je zwangerschap kun je aan deze symptomen herkennen. Het is een vrij betrouwbare methode, maar niet iedereen heeft dezelfde kwalen en vrijwel niemand heeft ze allemaal. Het aller betrouwbaarst blijft toch de zwangerschapstest. En die kun je zeker gaan halen als je meer dan 4 van deze kenmerken van de zwangerschap bij jezelf herkent!

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

Reageer