Praktisch

Zwanger en solliciteren, hoe pak je dat aan?

Mamasopinternet715 x bekeken
Zwanger en solliciteren, hoe pak je dat aan?

Beginnen aan een nieuwe baan terwijl je zwanger bent, kan natuurlijk prima als je het lichamelijk en geestelijk aankan. Toch zitten er wat haken en ogen aan zwanger zijn en solliciteren. Zeker als niemand nog kan zien dat je zwanger bent, kunnen er direct een paar vragen opduiken: moet je tijdens je sollicitatiegesprek vertellen dat je in verwachting bent? Wanneer is eigenlijk het moment om het te zeggen? En kan een zwangerschap jouw sollicitatie in de weg staan? Lees gauw verder hoe je op een goede manier kunt solliciteren als je zwanger bent.

Moet je zeggen dat je in verwachting bent?

Voordat je überhaupt om tafel gaat met je toekomstige baas zul je eerst een cv moeten versturen. Heb je nog geen cv dan kan het helpen om er een voorbeeld cv bij te pakken. Zo maak je dit klusje een stuk makkelijker voor jezelf. Laten we meteen met de deur in huis vallen: nee, je bent niet verplicht om direct te vertellen dat je zwanger bent als je gaat solliciteren.

Aan de andere kant is het niet wenselijk om pas nadat je bent aangenomen voor de baan te vertellen dat je zwanger bent. De reden is simpel: je hebt kans dat de vertrouwensband die je aan het opbouwen bent met je leidinggevende en collega’s een flinke deuk oploopt.

Het beste moment om te zeggen ‘ik ben zwanger’

Oké, dan nu een antwoord op de vraag: wanneer is dan wel het beste moment om te vertellen dat ik een kindje verwacht? Natuurlijk zet je dit niet in je cv of je motivatiebrief. Maar stel dat jouw sollicitatieprocedure uit twee gesprekken bestaat dan kun je overwegen om tijdens het tweede gesprek het onderwerp aan te snijden. Door het nieuws niet meteen bij het eerste gesprek mede te delen, heb je kans dat je objectiever beoordeeld wordt en er gekeken wordt naar je kwaliteiten in plaats van het feit dat je zwanger bent. Vertel er dan ook bij waarom je hebt gewacht tot het tweede gesprek.

Korte metten met vooroordelen

Korte metten met vooroordelen

Vaak wordt nog steeds gedacht dat een vrouw die zwanger is straks minder wil gaan werken als de baby er eenmaal is. Of dat de ambitie om hogerop te komen afneemt. Dat is lang niet altijd het geval, en daarom is het juist belangrijk om snel korte metten te maken met dit soort vooroordelen. Leg jouw ambities op tafel, vertel hoe jij jezelf over vijf jaar ziet en wat jouw toekomstplannen zijn op zakelijk én privégebied. Een ideale manier om te laten zien dat je nadenkt over een toekomst waarbij kinderen en werk gecombineerd worden om zo de werkgever te overtuigen dat jij hier op je plek zit.

Wees zo eerlijk mogelijk

Gaan solliciteren als je zwanger bent is misschien niet altijd even makkelijk. Zeker niet als je open en eerlijk wilt zijn over je zwangerschap. Met oprecht zijn kom je al een heel eind, zeker als je bovenstaande tips in de praktijk brengt. Veel succes!

mm
Mamasopinternet.nl is het moederblog met leuke shoptips, handige DIY en regelmatig winacties.

Reageer