Praktisch

Zwanger: ook dan komt je AOV van pas

Mamasopinternet1419 x bekeken
Zwangerschap AOV

Ben je zelfstandig ondernemer en word je zwanger? Dan valt rond de geboorte van je kind je inkomen waarschijnlijk weg.  Een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) komt dan goed van pas.

In Nederland heb je recht op 16 weken zwangerschapsverlof. Dat is wettelijk zo geregeld. Maar ja, wat heb je aan dat recht als je ondernemer bent en je inkomen wegvalt als je niet werkt?

Hoe regel je je inkomen tijdens je zwangerschapsverlof?

Als zelfstandige kun je bij het UWV een Zelfstandige en Zwanger (ZEZ)-uitkering aanvragen. Maar waarschijnlijk heb je daar niet genoeg aan. Misschien kun je die uitkering zelf aanvullen. Bijvoorbeeld omdat je in de loop van de tijd geld opzij hebt gezet. Of omdat je een partner hebt die voldoende verdient om jouw tijdelijke financiële teruggang op te vangen. Maar die luxe heeft niet iedereen. Moet je zelf voor een aanvulling zorgen?  Daarom is het verstandig om ook naar een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) te kijken.

Een ZEZ-uitkering is nooit hoger dan het minimumloon

Voor de hoogte van je ZEZ-uitkering kijkt het UWV naar je inkomen van vorig jaar. Was dit hoger dan het minimumloon? Dan ga je er in ieder geval op achteruit. De maximale ZEZ-uitkering is gelijk aan het bruto minimumloon. Voor die maximale uitkering moet je in het vorige jaar minstens 1.225 uur hebben gewerkt. Werkte je minder? Dan is ook je uitkering lager.

Met een AOV-uitkering kun je je inkomen op peil houden

Sommige AOV’s geven je rond de geboorte van je kind recht op een uitkering van 16 weken. Koos je bij het afsluiten van je AOV voor een eigen risicoperiode? Dan gaat die nog wel van die 16 weken af. Om een uitkering van je verzekeraar te krijgen moet je meestal een verklaring van een arts of verloskundige laten zien waarin de vermoedelijke bevallingsdatum vermeld staat.

Je AOV kan voor financiële rust zorgen

Een AOV sluit je natuurlijk vooral af voor onvoorziene omstandigheden. En hopelijk doen die zich nooit voor. Maar sluit je een zwangerschap in de toekomst niet uit? Dan is het verstandig om te kijken welke AOV’s ook uitkeren bij zwangerschap. Je hoeft je dan rond de geboorte van je kind ook niet nog eens bezig te houden met je financiële situatie. Een hele geruststelling. Houd wel rekening met een wachttijd: sluit je AOV tijdig af en niet net voordat je zwanger wordt.

mm
Mamasopinternet.nl is het moederblog met leuke shoptips, handige DIY en regelmatig winacties.

Reageer