GezondheidPraktischZwanger en mama

Zwangerschapskwalen: veel voorkomende fysieke klachten

Mamasopinternet1294 x bekeken
zwangerschapskwalen

Tijdens een zwangerschap gebeuren er allerlei verschillende dingen in je lichaam. Er wordt ruimte gemaakt voor je baby, terwijl je buik ook langzaam maar zeker groeit. De veranderingen zijn altijd subtiel, maar kunnen wel voor vervelende klachten zorgen. Iedere vrouw ervaart daarom wel een aantal zwangerschapskwaaltjes. Dit kunnen kleine, onschuldige problemen zijn, zoals vermoeidheid, vocht vasthouden of veel moeten plassen. Er zijn helaas ook een aantal zwangerschapsproblemen die meer invloed hebben op de dagelijkse gang van zaken. Zo is spier- en gewrichtspijn niet ongewoon tijdens de zwangerschap.

Bekkeninstabiliteit

Bekkeninstabiliteit is een vrij normale kwaal tijdens je zwangerschap, maar niet iedere vrouw heeft er evenveel last van. Uit onderzoek blijkt dat 50% van de vrouwen totaal geen bekkenpijn ervaart. Ongeveer 40% heeft een klein beetje last van het bekken en 10% van de vrouwen hebben zoveel last dat hun dagelijks leven erdoor wordt beïnvloedt.

Het is niet gek dat het bekken instabiel wordt tijdens een zwangerschap. De hormonen in je lichaam zorgen er namelijk voor dat je gewrichten en gewrichtsbanden soepeler worden. Het zijn juist deze onderdelen die ervoor zorgen dat je bekken altijd stevig op zijn plaats blijft zitten. De meeste vrouwen krijgen last van deze kwaal op ongeveer de helft van hun zwangerschap. Na de bevalling heeft je lichaam ook nog even de tijd nodig om zichzelf te herstellen.

Bij deze klacht is het belangrijk dat je je laat helpen door een professional. Bekkeninstabiliteit is namelijk een erg gevoelig probleem. Daarom kan je het beste zo snel mogelijk naar een fysiotherapeut gaan om je bekken zoveel mogelijk in balans te krijgen. Dit maakt het herstel na je zwangerschap ook een stuk sneller en makkelijker.

Rugklachten

Bijna geen enkele vrouw komt haar zwangerschap door zonder af en toe rugklachten te hebben. Dat is natuurlijk helemaal niet gek, want je lichaam moet het gewicht van de baby dragen. Hierdoor wordt er meer van je rug gevraagd dan je gewend bent, wat af en toe voor pijn kan zorgen. Soms kunnen rugklachten een symptoom van bekkeninstabiliteit zijn, maar dat is lang niet altijd het geval.

Je kunt een groot deel van je rugklachten voorkomen door altijd een goede houding aan te nemen. Heb je een zittend beroep? Zorg er dan voor dat je rechtop zit en regelmatig even een stukje wandelt. Daarnaast kan je beter geen hoge hakken dragen of zware dingen tillen tijdens je zwangerschap. Probeer je rug zoveel mogelijk te ontlasten, want zo voorkom je dat je blijvende pijn krijgt. Houdt de pijn wel aan? Dan kan een bezoek aan de huisarts geen kwaad. Hij of zij kan je vervolgens doorsturen naar een fysiotherapeut.

Kramp in je spieren

Je zal misschien merken dat de spieren in je lichaam af en toe pijnlijk samentrekken tijdens je zwangerschap. Dit wordt ook wel kramp genoemd en komt ontzettend veel voor bij zwangere vrouwen. Deze pijn wordt vaak veroorzaakt door de druk die je baby uitoefent op je lichaam. Zo vermindert de doorbloeding van je benen, waardoor kuitkrampen erg gebruikelijk zijn tijdens de zwangerschap.

Een van de beste remedies tegen kramp in je spieren is beweging. Dit stimuleert de doorbloeding van je lichaam, waardoor je spieren minder snel zullen samentrekken. Tijdens je zwangerschap is het belangrijk om onder goede begeleiding te sporten. Je wil namelijk niet teveel van je lichaam vragen. Daarom is het verstandig om te trainen met een fysiotherapeut of andere specialist. Een bijkomend voordeel is dat je lichaam sterker is voor de bevalling en dat je minder last hebt van overgewicht na je zwangerschap.

 

mm
Mamasopinternet.nl is het moederblog met leuke shoptips, handige DIY en regelmatig winacties.

Reageer