Wonen

Jouw woning verzekeren: voor welke dekking kies je?

Mamasopinternet192 x bekeken
Jouw woning verzekeren: voor welke dekking kies je?

Wil je een woonverzekering afsluiten, maar weet je nog niet goed wat de mogelijkheden zijn? Vandaag de dag zijn er een groot aantal verzekeringen die je kan kiezen. Iedere verzekering brengt weer iets anders met zich mee en kan een ander deel van het huis verzekeren. En hoewel je hier in eerste instantie niet over nadenkt, kan je het beste zo snel mogelijk overgaan tot het afsluiten van de verzekering. Het kan jou in de toekomst flinke kosten besparen. De verzekeringsmaatschappij kan een vergoeding uitkeren bij schade door brand, diefstal of een andere ramp. De onvoorziene omstandigheden kunnen er zomaar eens voor zorgen dat je jouw volledige spaarrekening moet gebruiken.  Maar welke dekking kan je dan het beste kiezen?

De buitenkant van het huis en de aansprakelijkheid

Een eerste verzekering om af te sluiten is de opstalverzekering. Deze beschermt de structurele elementen van de woning, zoals de muren, de vloeren en het dak. De verzekering komt van pas tijdens brand, storm, lekkages of een vallende boom. Afhankelijk van de dekking die je uitgekozen hebt, krijg je te maken met een bepaalde hoogte van de uitkering. De verzekering zal echter geen aansprakelijkheid of jouw bezittingen beschermen. De aansprakelijkheid kan je weer regelen door middel van een andere verzekering. De aansprakelijkheidsverzekering voorkomt dat je schade en eventueel letsel door iets in jouw huis moet betalen vanuit jouw spaarrekening. Zelfs voor vrienden en familie kan je de best mogelijke oplossing bieden en voorkomen dat iemand voor hoge kosten komt te staan.

Jouw inboedel beschermd met een verzekering

Jouw inboedel beschermd met een verzekering

Als je al jouw bezittingen en waardevolle spullen beschermd wilt hebben, dien je te kijken naar een inboedel verzekering. Alles wat los zit van het huis, valt onder deze verzekering. De inboedelverzekering dekt onder andere meubels, elektronica, kleding en sieraden. Het gaat hierbij om schade door brand, wateroverlast, diefstal en andere onvoorziene omstandigheden. Het is afhankelijk van de verzekering die je hebt afgesloten hoeveel je terugkrijgt in bepaalde situaties en of de schade überhaupt onder de verzekering valt. Indien je toch problemen hebt en er juridische zaken aan te pas komen, kan een rechtsbijstandsverzekering er ook bij helpen. Geschillen moeten niet te hoog oplopen en hier komt de verzekering om de hoek kijken.

De woonlasten en het overlijden

Er zijn nog twee verzekeringen die niet mogen ontbreken op jouw lijstje. Een van de verzekeringen is de woonlastenverzekering. Soms kan het zijn dat er iets onverwachts gebeurt en je niet meer in staat bent om de maandelijkse lasten van de woning te betalen, zoals de huur of hypotheek. De verzekering is een vangnet en kan financieel ondersteunen om de maandelijkse lasten te betalen. In het geval van ziekte hoef je daarom niet bang meer te zijn dat je in grotere problemen komt. En vergeet niet om naar een overlijdensrisicoverzekering te kijken. Bij de aankoop van een woning is het vaak verplicht, maar zelfs als dit niet is, kan het helpen bij in de toekomst. Jouw dierbaren zijn financieel beschermd.

mm
Mamasopinternet.nl is het moederblog met leuke shoptips, handige DIY en regelmatig winacties.

Reageer