Kids

Hoe betrek je je partner meer bij de zwangerschap?

Mamasopinternet199 x bekeken
Hoe betrek je je partner meer bij de zwangerschap?

Ben je zwanger en ga je het kindje samen met je partner opvoeden? Dan is het leuk om je partner al bij de zwangerschap zoveel mogelijk bij het proces te betrekken. Hoewel natuurlijk maar een van de twee zwanger is, heb je zo toch meer het gevoel dat jullie het samen doen. Dit zorgt voor meer verbinding en vertrouwen. Op zoek naar tips? Lees gauw verder: zo laat je je partner een rol spelen.

Naam kiezen

Een van de leukste dingen om samen te doen, is speculeren over de naam van het kindje. Neem hier dan ook zeker de tijd voor. Als jullie dezelfde smaak hebben, is het doorgaans vrij makkelijk om op een naam uit te komen. Ligt jullie smaak wat verder uit elkaar? Trek er dan al helemaal genoeg tijd voor uit, en respecteer elkaars mening. Het helpt om een namenlijst te maken, met daarop allerlei namen die kans maken. Hier kun je mee beginnen zodra het geslacht van het kindje bekend is. Ga bijvoorbeeld op zoek naar de mooiste jongensnamen, en maak uiteindelijk een top 3. Denk nog een tijdje na over de favoriete namen en kies daaruit de naam die op nummer 1 staat, natuurlijk in goed overleg met je partner.

To do’s afvinken

Er zijn veel regelzaken als er een baby op komst is. Gelukkig hoef je dit niet allemaal alleen te doen, maar kun je de to do’s samen met je partner oppakken. De naam kiezen is hier dus een belangrijk onderdeel van, of het nu gaat om jongens- of meisjesnamen. Bedenk of er de wens is om een geboortekaartje te maken, die je alvast samen kunt ontwerpen. Regel kraamzorg, kinderopvang en schrijf het kindje na de geboorte zo snel mogelijk in bij de gemeente: ook hier kan je partner absoluut bij helpen. Richt het kinderkamertje in en ga op zoek naar de benodigde spulletjes. Het telt allemaal mee.

Samen op pad

Je moet best vaak de deur uit als je zwanger bent, naar echo’s en andere afspraken. Dit kun je alleen doen, maar het is veel fijner als je je partner meeneemt. Zo kunnen jullie samen voor het eerst het hartje horen kloppen, is dat niet prachtig? Geef aan dat je dit van je partner verlangt. Het kan bijvoorbeeld ook gaan om een bevalcursus. Of om zwangerschapszwemmen en zwangerschapsmassages, waar je samen naartoe kunt gaan. Nog een paar keer samen op date night gaan, is ook een aanrader. Daar is straks immers nog maar weinig tijd voor, als het kindje er is.

Buik voelen

Buik voelen

Als je zwanger bent, voel je van alles gebeuren in je lichaam. Maar voor je partner kan het toch behoorlijk abstract zijn. Vraag je partner daarom regelmatig om aan de buik te voelen. Zeker als het kindje schopt, want dit geeft ineens heel duidelijk aan dat er echt een levend mensje in de buik zit. Dit is een mooi moment om samen met elkaar te delen.

Blijf in gesprek

Blijf altijd in gesprek met je partner. De kans is bijvoorbeeld aanwezig dat je last hebt van stemmingswisselingen, door alle hormonen die door je lijf gieren. Dat kan voor je partner moeilijk te begrijpen zijn, maar het helpt om het te bespreken. Het kan zo zijn dat je bezorgd bent over de komst van je kindje, of je (soms) zelfs angstig voelt. Bespreek dit absoluut met je partner. Het is niet de bedoeling om dit geheim te houden, want zo sluit je je partner eigenlijk buiten. Durf toe te geven waar je je druk om maakt. De kans is zelfs groot dat je partner zich hierin kan vinden en er beter voor je kan zijn. Andersom kan het ook zo zijn dat je partner bepaalde zorgen heeft, waar jij weer bij kunt helpen. Zijn de problemen of spanningen groot? Geef dit dan ook aan bij bijvoorbeeld het ziekenhuis of de huisarts. Het kan soms helpen om met een psycholoog te praten, of een andere expert. Ook dit kunnen jij en je partner samen doen.

Je hoeft de zwangerschap niet helemaal in je eentje te doen. Door je partner te betrekken, is het proces veel fijner én leuker!

mm
Mamasopinternet.nl is het moederblog met leuke shoptips, handige DIY en regelmatig winacties.

Reageer