De beste autostoel van 2022 in groep 2 en 3
Autostoelen worden opgedeeld in verschillende groepen. Groep 0, 0+ en 1 worden gebruikt voor autostoeltjes die kinderen van 0-16 kg kunnen vervoeren (vanaf de geboorte tot een leeftijd van ongeveer 3 jaar). Op dat punt merk je niet alleen dat je kind te zwaar wordt voor de autostoel, maar ook te lang om er nog lekker in te kunnen zitten. Tijd voor een nieuwe autostoel dus. Een autostoel uit groep 2 en/of groep 3. Hier vind je een uitgebreide test en een top 10 van de beste autostoelen in groep 2 en 3.
De 10 beste autostoelen groep 2 en 3
In de top 10 beste autostoel groep 2 en 3 zijn de webshops met de beste prijs automatisch geselecteerd. Je hebt dus direct de voordeligste webshop te pakken!
De top 5 autostoelen groep 2 en 3 uitgelicht
Je hebt net onze autostoelen groep 2 en 3 top 10 kunnen bekijken. Hieronder vindt je uitleg van de eerste vijf modellen uit de top 10 autostoelen groep 2 en 3. Waarom zijn deze gekozen als de beste van dit moment?
1. Maxi-Cosi Titan Basic Blue
Maxi-Cosi is veruit het bekendste merk autostoelen en babystoelen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het een Maxi-Cosi autostoel is die als hoogste scoort. Met een algemene beoordeling van 9,8 komt de Maxi-Cosi Titan Basic Blue als beste autostoel naar voren.
Dit is een autostoel uit groep 1, 2 en 3 met Isofix bevestiging. Het stoeltje kan alleen voorwaarts in de auto worden gezet.
Je kunt dit autostoeltje bij de volgende webshops bestellen
Bekijk de Maxi-Cosi Titan Basic Blue bij de volgende vertrouwde webshops:
2. Baninni autostoel Monza 360°
De Baninni autostoel Monza is een echte alleskunner. Het is een autostoel die je kunt gebruiken vanaf de geboorte tot je kind 12 jaar is. Hoe dat kan? Als je de Isofix in je auto hebt vastgezet, kun je de stoel er bovenop vastklikken. Daarna kun je hem 360° ronddraaien.
Het stoeltje kan ook in een ligstand. Daardoor kun je hem achterstevoren gebruiken om een baby te vervoeren. Later zet je de stoel andersom en gebruik je hem voorwaarts. Het babykussen kan eruit en de stoel kan versteld worden voor grotere kinderen.
Bekijk de Baninni autostoel Monza 360° bij de volgende vertrouwde webshops:
3. Maxi-Cosi Rodi XP FIX Basic Blue
De Maxi-Cosi Rodi XP FIX is een autostoel die ook beschikt over het Isofix systeem. De autostoel kan echter ook met de autogordel worden vastgezet. Het is de beste autostoel uit groep 2 en 3, dus voor grotere kinderen. De stoel is pas bruikbaar voor kinderen vanaf 15 kg (3,5 jaar).
De Maxi-Cosi Rodi XP FIX Basic Blue is een meegroeistoel die geen slaapstanden meer heeft.
Bekijk de Maxi-Cosi Rodi XP FIX Basic Blue bij de volgende vertrouwde webshops:
4. Maxi-Cosi Titan Plus
De Maxi-Cosi Titan Plus lijkt natuurlijk best wel op de Basic variant die op de eerste plaats staat in de autostoelen top 10. De Plus is echter wat uitgebreider en daarom iets duurder. De Titan Plus heeft een extra gevuld zitkussen voor kleine kindjes, zodat ze comfortabeler zitten. Het kussen is voorzien van ClimaFlow zodat je kind altijd de juiste temperatuur voelt.
Bovendien heeft de stoel aan beide zijden een haakje waar je de riemen van het harnas achter kunt stoppen. Zet je je kindje in de stoel, dan zit hij niet op de gordels en kun je hem sneller vastgespen.
Bekijk de Maxi-Cosi Titan Plus bij de volgende vertrouwde webshops:
5. Xadventure Quickfix Autostoel
De Xadventure Quickfix is een autostoel voor alle groepen. Voor je pasgeboren baby gebruik je de ligstand, draai je de stoel achterwaarts en gebruik je het extra babykussen. Wordt je kindje groter, dan draai je de stoel voorwaarts en haal je het babykussen eruit.
De stoel heeft 4 verschillende standen. Bevestiging gaat eenvoudig met Isofix en de stoel is 360° draaibaar.
Bekijk de Xadventure Quickfix Autostoel bij de volgende vertrouwde webshops:
Belangrijke eigenschappen van autostoelen
Het testen van autostoelen is niet eenvoudig. Er zijn veel dingen om rekening mee te houden. Zo is veiligheid bijvoorbeeld heel belangrijk, maar ook gebruiksgemak staat hoog op het lijstje van belangrijke eigenschappen. Waar moet je nou echt op letten als je een autostoel zoekt? Dit zijn de belangrijkste eigenschappen van autostoelen.
Veiligheid
Een autostoel moet natuurlijk voldoen aan diverse veiligheidseisen. In Nederlandse winkels kun je ervan uitgaan dat de autostoel veilig is. Maar hoe zit dat in webshops? Er zijn twee normen voor de veiligheid van een stoeltje.
R44. Deze code geeft aan dat het stoeltje veilig is. Daarbij wordt gekeken naar het gewicht van het kind. R44 is een oude norm, die is vervangen voor iSize. Veel nieuwe autostoelen hebben nu een dubbele normering (R44 en iSize), maar er zijn ook al autostoelen die alleen iSize hebben. De code wordt soms ook ECE R44-04 genoemd.
iSize. Deze code geeft aan dat het stoeltje nog net wat veiliger is dan de R44. De normering is wat hoger. Maar het grootste verschil: deze schaal gaat op lengte in plaats van gewicht van het kind. De lengte van je kind bepaalt hoe hij moet zitten. En aangezien je vaak wel weet hoe lang het kind is (kledingmaat), maar niet altijd weet hoe zwaar het kind is, is de iSize normering net even handiger voor veel ouders.
Bevestiging van de autostoel
Wat is Isofix?
Vrijwel alle nieuwe modellen autostoelen hebben Isofix. Bij Isofix zitten er bevestigingspunten ingebouwd in de auto. De stoel kan er eenvoudig aan vast geklikt worden. Een extra poot onder de stoel of een TopThether zorgt ervoor dat de stoel echt helemaal vaststaat, ook tijdens een ongeluk. Een autostoel groep 2 met Isofix of een autostoel groep 3 met Isofix staat altijd stevig. Dat geldt natuurlijk ook voor stoelen met Isofix in andere groepen. Een stoel met Isofix heeft een basis die je vast kunt zetten in de auto. Daar klik je vervolgens de autostoel op vast. De autostoel kun je ook gemakkelijk weer los klikken van de basis.
Heb jij Isofix in de auto?
Heb jij Isofix in je auto? Dat is een goede vraag. Allereerst kijk je naar het bouwjaar: vrijwel alle auto’s die na 2016 zijn gemaakt hebben Isofix. Oudere auto’s hebben het meestal nog niet en auto’s die vóór 2012 zijn gemaakt kunnen het niet hebben want toen bestond het nog niet. Een auto met Isofix heeft op de bekleding van de achterbank een logo of een ingenaaid label met Isofix erop.
Geen Isofix: en nu?
Heeft jouw auto geen Isofix? Dan moet je in de beschrijving van de autostoel opzoeken of hij wel gebruikt kan worden zonder Isofix. De Maxi-Cosi autostoel uit groep 2 en 3 die op de eerste plaats eindigde in de top 10 kan bijvoorbeeld alleen zonder Isofix gebruikt worden bij kinderen vanaf 4 jaar. Bij jongere kinderen kun je de autostoel niet op een veilige manier met alleen de gordel gebruiken. Gelukkig zijn er ook diverse autostoelen die je vanaf de babyleeftijd kunt gebruiken met alleen de autogordel.
Verschillende standen van de autostoel
Er zijn autostoelen in allerlei soorten en maten. Sommige autostoelen zijn verstelbaar, andere niet. Waar moet je op letten met verschillende standen?
- Een autostoel groep 0 is gemaakt voor baby’s. Deze heeft dus altijd een ligstand. Is de stoel ook voor oudere groepen bestemd, dan zijn er ook zitstanden.
- Een autostoel groep 0+ en 1 heeft vaak ook nog een ligstand. Kindjes moeten er vanaf 9 maanden in kunnen en dan kunnen ze nog lang niet allemaal goed zitten. Maar toch moet je in deze groep opletten, want niet alle stoelen van groep 0+ en 1 hebben een ligstand.
- Een autostoel in groep 2 met ligstand is minder gebruikelijk. Vaak is de stoel dan bedoeld voor meerdere groepen. Bepaalde autostoelen hebben dit wel, zoals de MaxiCosi Titan, die bedoeld is voor groep 2 en maar liefst verstelbaar is in 5 standen.
- Een autostoel in groep 3 met slaapstand is ook iets minder voorkomend. Deze stoelen zijn voor kinderen vanaf 22 kg (ongeveer 6 jaar). Een slaapstand is dan niet meer nodig. Toch zijn er wel autostoelen in groep 3 met slaapstand, vooral als de autostoel ook bedoeld is voor jongere kinderen.
Het draaien van de autostoel
Sommige autostoelen zijn draaibaar. Dat geldt alleen voor stoelen met Isofix. Deze stoelen hebben een onderstel dat binnen het Isofix systeem kan draaien. Je kunt de stoel dan bijvoorbeeld gemakkelijk opzij draaien, zodat je je kindje rechtstreeks in de auto kunt zetten. Een draaibare stoel is meestal een autostoel in groep 0, 0+ en 1, maar soms ook in hogere groepen. Met name voor kleine kinderen tot 4 jaar is dit erg praktisch, wanneer ze nog niet zelf in de stoel kunnen klimmen. Bij autostoelen die draaibaar zijn, staat meestal 360° draaibaar vermeldt.
Losse rugleuning en zitverhogers
Tegenwoordig zijn autostoeltjes verplicht tot een lengte van 135 cm (gemiddeld 9 jaar). Maar in andere landen is het gebruikelijk om kinderen tot 12 jaar in een autostoel te vervoeren. Dit is natuurlijk veiliger, want zo zit de gordel op de juiste hoogte. Een groep 3 autostoel kan bestaan uit een stoel met een losse rugleuning. Deze kun je vastklikken in het zitje, maar hij kan ook losgemaakt worden. Dan eindig je met alleen een zitverhoger. Je kunt ook een losse zitverhoger kopen, die niet in de categorie autostoel valt en daarom ook geen goedkeuring hoeft te hebben. Autostoelen doen echter méér dan alleen je kind hoger laten zitten: ze zorgen voor veiligheid bij een aanrijding van opzij. De autostoelen hebben aan de zijkanten opstaande randen die lichaam en hoofd beschermen. Daarom kun je beter kiezen voor een stoel met vaste rugleuning en niet voor een losse rugleuning of zitverhoger. Een groep 3 autostoel past meestal prima voor een kind tot 12 jaar.
Hoe is deze lijst tot stand gekomen?
Voor elke test die we uitvoeren, proberen we meerdere modellen van het product. In dit geval hebben we meerdere autostoelen met elkaar vergeleken en geprobeerd. Natuurlijk konden we niet alle stoelen zelf testen in onze eigen auto. Daarom hebben we ook de beoordelingen van klanten van diverse grote en kleine winkels meegenomen. En we hebben rekening gehouden met de beoordelingen van de grootste tester van Nederland: de consumentenbond. Zo konden we een mooie en gebalanceerde top 10 van de beste autostoelen in groep 2 en 3 opstellen.
Tips bij de aanschaf van een goede autostoel
Een autostoel is best prijzig. De goedkoopste stoel kost enkele tientallen euro’s, maar je zit al snel aan een flink bedrag. Het is dan natuurlijk belangrijk dat je wel de goede autostoel kiest. Dit zijn tips om rekening mee te houden als je een nieuwe stoel uitzoekt.
Heb je al een stoel?
Als eerste begin je met de vraag: heb je al een autostoel? En zo ja, welke? Heb je nog geen autostoel, dan kun je het beste kiezen voor een autostoel voor groep 0 1 2 3. Dan heb je namelijk een stoel die meegaat vanaf de geboorte tot je kind oud genoeg is om zonder stoel te kunnen. Gebruik je je draagstoeltje als autostoel, dan kun je ook kiezen voor een autostoeltje in groep 1 2 3 voor als je kind uit het draagstoeltje groeit. Heb je al wel een autostoel? Dan kies je voor een model dat volgt op de stoel die je nu hebt. Heb je nu bijvoorbeeld een autostoel tot groep 2? Dan kies je voor een autostoel in groep 3 als je kind te groot wordt.
Draaibaar of niet draaibaar
Er zijn diverse draaibare autostoelen te vinden. Een draaibare autostoel in groep 1 2 3 is ideaal, vooral voor jonge kinderen. Je hoeft dan je kindje niet helemaal te draaien terwijl je hem/haar in de auto zet. Dit is niet alleen handiger en fijner voor je kind, maar ook beter voor je rug. Is je kind al wat groter en kan het al zelf in de auto klimmen, dan is een draaibare stoel minder belangrijk.
Slaapstand
Een autostoel met slaapstand betekent dat je de stoel naar achteren kunt kantelen zodat het kind ietsjes achterover ligt. Een autostoel met slaapstand in groep 3 komt maar weinig voor, al is het mogelijk dat een autostoel in groep 1 2 3 een slaapstand heeft. Je ziet wel vaker een autostoel in groep 2 met een ligstand. Dat komt omdat deze kinderen nog wat jonger zijn en dus lekker achterover willen slapen. Bij grotere kinderen is dat niet meer nodig.
De verschillende normeringen van autostoelen
Zoals we al noemden in het kopje ‘veiligheid’, zijn er twee soorten normeringen voor autostoelen. De eerste groep is R44. Dit is de ‘oude’ normering, die werkt met verschillende groepen. De autostoelen worden ingedeeld in groepen op basis van het gewicht van het kind waarvoor de stoel geschikt is.
Daarnaast bestaat ook de iSize normering. Dit is de nieuwe normering, die uiteindelijk R44 gaat vervangen. iSize stoelen zijn voorzien van het zogenoemde iSize systeem, dat vrijwel hetzelfde is als Isofix. De stoelen zijn eigenlijk niet te gebruiken met alleen de autogordel. Een voordeel van iSize is dat op elk stoeltje een sticker zit met daarop aangegeven voor welke lengtes de stoel geschikt is. Je weet vaak wel hoe lang je kind is, want dat staat ongeveer gelijk aan de kledingmaat. iSize stoelen worden niet meer ingedeeld in de oude groepen.
Autostoelen en groepen: hoe zit dat?
Voorlopig worden autostoelen nog ingedeeld in verschillende groepen. De groep laat zien welke kinderen in het stoeltje passen. Er zijn verschillende groepen: 0, 0+, 1, 2 en 3. We lopen ze even langs.
- Groep 0 en 0+. Autostoelen in groep 0 en 0+ zijn bedoeld voor de jongste kinderen. Het gaat daarbij om baby’s tot ongeveer 12-15 maanden. Een autostoel in deze groep zorgt altijd dat je kindje liggend vervoerd kan worden. Bovendien moet het kindje achterstevoren vervoerd kunnen worden.
- Groep 1. Autostoelen in groep 1 zijn bedoeld voor iets grotere kinderen, van 9 tot 18 kg. Dat betekent dus een gemiddelde leeftijd van 10 maanden tot 4 jaar. Kinderen in deze leeftijd zitten meestal met hun gezicht vooruit in de auto. Het is prettig als de stoel een slaapstand of ligstand heeft.
- Groep 2. Vanaf wanneer kies je een autostoel in groep 2? Een groep 2 autostoel is bestemd voor kinderen tussen de 15 en 25 kg. Dit is dus een autostoel voor een peuter vanaf 3 jaar tot een leeftijd van ongeveer 7 jaar. In Nederland is een autostoel verplicht tot een lengte van 135 cm. Dat is gemiddeld tot zo’n 9 jaar. Een autostoeltje groep 2 is dus het handigst als de autostoel ook in groep 3 valt (tot 11 jaar). Dan kun je de autostoel in groep 2 en 3 gebruiken tot je kind groot genoeg is om zonder autostoel mee te mogen.
- Groep 3. Een kinderzitje in groep 3 is bestemd voor kinderen tussen de 22 en 36 kg. De leeftijd is dan gemiddeld 6-11 jaar. Daarna is je kind langer dan 150 cm en mag hij/zij sowieso zonder autostoel in de auto zitten. Een autostoel in groep 3 heeft niet altijd een slaapstand omdat dat voor oudere kinderen niet perse nodig is.
Er zijn ook veel autostoelen met meerdere groepen. Zo heeft Maxi Cosi een autostoel in groep 1 2 3, maar ook een autostoel voor alle groepen en autostoelen voor slechts enkele groepen. Dat geldt ook voor andere merken.
FAQ – veelgestelde vragen
Als je een autostoel wilt kopen, zit je vaak met best veel vragen. Hierboven heb je de belangrijkste eisen en eigenschappen van autostoelen gevonden. Maar je zit misschien met meer vragen. Hier vind je de vragen die het vaakst gesteld worden.
Welke autostoel in groep 1 2 en 3 is het best getest?
De Maxi Cosi Titan Basic Blue is autostoel in groep 1 2 en 3 die het best getest is in de meeste tests. De klantbeoordelingen zijn hoog en er zijn weinig klachten over de stoel te vinden. Het is even een flinke investering, maar dan heb je ook een autostoel die vanaf 9 maanden de hele kindertijd te gebruiken is.
Wat is de beste autostoel in groep 2 en 3?
Meestal wordt de Maxi-Cosi Rodi XP FIX Basic Blue genoemd als de autostoel in groep 2 en 3 die het best getest is. Dit is een stoel die specifiek voor kinderen vanaf 3,5 jaar te gebruiken is. Alle andere stoelen in de top 10 beste autostoelen zijn autostoelen in groep 1 2 en 3.
Moet ik letten op iSize of op de groepen indeling?
Bij de aanschaf van een autostoeltje moet je bedenken dat een iSize autostoel altijd voorzien is van Isofix. Verder zijn iSize autostoelen getest volgens iets hogere normeringen. iSize autostoelen worden ingeschaald op de lengte van het kind, terwijl de ‘oude’ groepen ingedeeld zijn op het gewicht van het kind.
Kies ik wel of geen zitverhoger zonder rugleuning?
In principe stelt de wet alleen maar dat kinderen hoog genoeg moeten zitten om de gordel goed te laten passen. Veel kinderen in de leeftijd van 5-12 jaar zitten daarom op een zitverhoger zonder rugleuning. Maar dat je voldoet aan de wet, zegt niet dat het ook de beste keus is. De rugleuning van een autostoel biedt veel extra bescherming bij een botsing. Niet alleen de rug, maar ook het hoofd van je kind wordt veel beter beschermd. Daarom raden wij aan om een autostoel in groep 2 of 3 te kiezen in plaats van een zitverhoger zonder rugleuning.
Op de achterbank passen geen 3 autostoeltjes. Wat nu?
Wil je meer dan 2 kinderen meenemen in een autostoel, dan heb je vaak een probleem. Auto’s zijn hier meestal niet op gemaakt. Er zijn twee mogelijke oplossingen.
- Heb je toevallig toch een andere auto nodig? Check dan de breedte van de achterbank. Deze kan best sterk verschillen!
- Ga voor autostoeltjes die zo smal mogelijk zijn. Je kunt de afmetingen vermeld vinden. Als je drie autostoelen hebt van 44 cm of minder, zou het mogelijk moeten zijn om er drie naast elkaar te gebruiken. Let erop dat je meestal maar twee plaatsen hebt met isofix.
Andere interessante producten
Als je een autostoel koopt, ben je misschien ook geïnteresseerd in andere producten. Wij vonden een aantal dingen die jij misschien leuk vindt!
Je kind nooit meer vergeten met het Smart autokussen
Het smart autokussen is een lekker zacht kussentje dat in vrijwel elke autostoel past. Het kussen bevat druksensoren die het registreren als je kind in de auto zit. Bovendien kan het kussen communiceren met een app op je smartphone. Stap jij uit en loop je meer dan 10 meter bij je auto vandaan zonder je kind uit de auto te halen? Dan krijg je een melding op je telefoon. Reageer je niet, dan zal de telefoon een bericht sturen naar enkele vooraf ingestelde telefoonnummers met de locatie van je auto. Zo kun je je kind nooit meer per ongeluk in de auto laten zitten.
Bescherm je autobekleding met een autostoelbeschermer
Een autostoelbeschermer is een dun kussen dat je op de achterbank legt. Je kunt de autostoel er bovenop zetten en vastmaken. Het kussen beschermt je bekleding tegen krassen of beschadigingen door de autostoel. Verder beschermt het kussen ook tegen vuil, kruimels en gemorst drinken.
Help je kind met auto zonwering
In de auto kan de zon heel fel schijnen. In de zomer is vooral de warmte een probleem. In de winter staat de zon laag en is het licht vervelend fel in de ogen. Daarom kun je het beste kiezen voor zonwering in de auto. Zo bescherm je je kind en is de rit voor hem/haar een stuk comfortabeler.
Meer koopgidsen
Bekijk ook onze andere koopgidsen: