Kids

5 belangrijke aandachtspunten voor als je kind 4 jaar oud wordt

Mamasopinternet108 x bekeken
5 belangrijke aandachtspunten voor als je kind 4 jaar oud wordt

Ben je de trotse ouder van een geweldige zoon of dochter? Dan is er de afgelopen tijd al het nodige in je leven veranderd. Er wordt niet voor niets gezegd dat een kind je leven echt compleet verandert. Je leeft eigenlijk niet meer voor jezelf, maar volledig voor je kind.

Als je zoon of dochter binnenkort 4 jaar oud wordt, gaat er nog meer veranderen. Dit brengt meerdere aandachtspunten met zich mee.

Voorbereiden op de basisschool

Zodra je kind 4 jaar oud wordt, mag je kind naar de basisschool toe gaan. Overigens kun je je kind al op 3-jarige leeftijd aanmelden voor de basisschool. Het is zeker aan te raden om dit te doen, aangezien sommige basisscholen niet alle leerlingen onder kunnen brengen. Zorg er daarom voor dat je je kind vroegtijdig aanmeldt.

Zodra je kind naar de basisschool gaat, brengt dat ook voor jou een complete verandering met zich mee. Je kind brengt veel tijd buitenshuis door en je kunt hierdoor wellicht zelf meer gaan werken. Of je kunt je dagen op een hele andere manier invullen.

Hogere kosten

Grote kans dat je kind op 4-jarige leeftijd (nog) meer geld gaat kosten. Dit is uiteraard niet echt belangrijk, aangezien je kind onbetaalbaar is. Toch moet je ervoor zorgen dat je alle eindjes ‘gewoon’ aan elkaar kunt blijven knopen. Kijk daarvoor kritisch naar je zorgverzekering en andere kosten. Mogelijk kun je op deze kosten behoorlijk veel geld besparen.

Bijkomend voordeel: het overstappen zorgverzekering is eenvoudig. Maak gebruik van de overstapservice en houd daarmee (nog) meer tijd voor je kind over.

Focus op fysieke activiteit

Focus op fysieke activiteit

Voor een 4-jarig kind is het belangrijk om voldoende te bewegen. Op deze leeftijd kunnen namelijk veel vaardigheden ontwikkeld worden. Hierbij gaat het zowel om de fijne- als om de grove motoriek. Zorg er daarom voor dat je kind veel buiten speelt of binnenhuis actief is. Leg hier echt de focus op; hier heeft je kind de rest van zijn of haar leven baat bij.

Je kind gaat meer praten

Vanaf een leeftijd van 4 jaar gaan veel kinderen (nog) meer praten. Praat je kind nog niet zoveel? Probeer het praten dan te stimuleren. Dit is namelijk goed voor de taalvaardigheid van je kind. Stel open vragen en moedig je kind vooral aan om antwoorden te geven. Vanaf een leeftijd van 4 jaar kun je ook starten met het aanleren van een tweede taal.

Leer je kind goed kennen

Vanaf een leeftijd van 4 jaar beginnen kinderen complexere gevoelens te uiten. Dit komt onder meer doordat ze de complexere gevoelens meer gaan ervaren. Dit betekent dat je je kind vanaf deze leeftijd nog beter kunt leren kennen. Sta hier voor open, moedig interacties aan en biedt de juiste ondersteuning aan. Laat je kind tot op zekere hoogte vrij, maar begeleid hem of haar zeker op het gebied van gevoelens en de sociaal-emotionele ontwikkeling.

mm
Mamasopinternet.nl is het moederblog met leuke shoptips, handige DIY en regelmatig winacties.

Reageer